artikel

Mata Hari Crusta

Horeca

Op 7 augustus 1876 werd Mata Hari in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle. Zij was het oudste kind van Antje en Adam Zelle, handelaar in hoeden en petten. Al jong moest zij leren op eigen benen te staan. Haar ouders scheidden in 1890 en een jaar later stierf haar moeder. In december 1894, toen Margaretha bij een oom in Den Haag woonde, las zij een huwelijksadvertentie en besloot zij te reageren. Hoewel de man uit de advertentie Rudolph MacLeod, bijna twintig jaar ouder was, viel Margaretha voor het feit dat hij militair was.

Mata Hari Crusta

Het huwelijk was geen succes en in 1902 werd de scheiding van tafel en bed uitgesproken en besloot Margaretha naar Parijs te gaan.Na een aanvankelijk moeilijke start als circusartieste en schildersmodel, werd Margaretha in 1905 een hit in de Parijse uitgaanswereld. Zij trad op als de oosterse danseres Mata Hari (Maleis voor Oog van de Dag, oftewel de Zon), gekleed in niets anders dan een sarong en een met juwelen versierde bustehouder. Vanaf dat moment nam Margaretha’s roem een hoge vlucht. Zij reisde door heel Europa voor optredens in Berlijn, Madrid, Monte Carlo en Wenen. De Eerste Wereldoorlog maakte echter abrupt een einde aan haar carrière als danseres.

In 1917 werd Margaretha door de Franse Geheime Dienst gearresteerd op verdenking van spionage voor de Duitsers. Zij was onder meer verdacht omdat zij vele militaire minnaars van verschillende nationaliteiten had.Hoewel er geen enkel sluitend bewijs was voor de aanklacht tegen Mata Hari, werd zij in juli 1917 veroordeeld tot de dood. Tot op heden is geen enkel eenduidig oordeel over Mata Hari te geven. Het proces vond achter gesloten deuren plaats en ook het proces verbaal mocht niet worden gepubliceerd. Pas in 2017, 100 jaar na haar dood, zullen de Franse autoriteiten volledige inzage in haar dossier verschaffen.

Recept

Ingrediënten
sap van ½ citroen
1 eetlepel suiker
3 ijsblokjes
1 theelepel apricotbrandy
2 theelepels sinaasappelsap
1 scheut grenadine
2 cl rum
1 spiraal sinaasappelschil

Bereiding
dompel rand van gekoeld cocktailglas eerst ½ cm in citroensap. Druk daarna in de suiker, hierdoor ontstaat de crusta.Doe ijsblokjes, apricotbrandy, sinaasappelsap, grenadine en rum in shaker. Onwikkel shaker met servet, zodat door warmte van de handen het ijs niet smelt. Schud 2 minuten goed.Schenk door zeef in het glas. Hang sinaasappelschil over crustarand in het glas. Serveer direct.

Reageer op dit artikel