artikel

Productinformatie Artisjokken

Horeca

artisjokkenArtisjokken zijn bloemknoppen van een distelplant. Artisjokken zijn groen (tot grijs-groen of paars-groen) en bestaan uit blaadjes of schubben. De artisjokbodems of het artisjokhart wordt als een lekkernij beschouwd. Artisjokken worden voornamelijk geïmporteerd uit het Middellandse-Zeegebied, maar vooral uit Frankrijk.

Aankoopadvies

Let er bij de aankoop op dat de artisjokken niet te veel bruine blaadjes (schubben) vertoont, dat de stengel stevig aanvoelt en dat de knop nog gesloten is. De grootte van de artisjok hangt af van het ras en zegt dus niets over de kwaliteit. Artisjokbodems zijn ook in blik verkrijgbaar.

Bewaaradvies:

U bewaart een artisjok het beste in uw koekast, in een vochtige doek gewikkeld, anders zal de artisjok uitdrogen. U kan ze maximum één week bewaren.

Bereidingswijze:

Artisjokken worden altijd gekookt. Voor u de artisjok kookt, breekt u de steel eraf en verwijdert u de harde onderste blaadjes. Snij dan de steelaanzet met een scherp mes vlak af en wrijf in wat citroensap. Kook de artisjok in gezouten water met wat citroensap (gedurende minimum 20 minuten. Wanneer de blaadjes gemakkelijk loskomen, is de artisjok gaar).

Enkel de zachte stukken van de blaadjes en de bodem zijn eetbaar. De bedoeling is dat u de blaadjes één voor één van de artisjok trekt en dipt (warm of koud) in een lekker sausje tot u de bodem bereikt. Dit gedeelte is een ware lekkernij. Tussen de laatste blaadjes en de bodem zit nog een vezelige laag, het zogenaamde hooi. Dit moet u verwijderen. Kook nooit artisjokken in een aluminium of ijzeren pan, want daarin krijgen de artisjokken een grijze kleur.

Artisjokrecept:

Gevulde artisjokken

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 artisjokken
 • Scheut azijn of citroensap
 • 2 eetlepels wijnazijn
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel mosterd
 • 2 hardgekookte eieren
 • 50 g gekookte ham in plakjes
 • 50 g gekookte garnalen
 • 50 g gekookte mosselen
 • 2 tomaten
 • 2 eetlepels kappertjes

Bereidingswijze:

Kook de artisjokken in ca. 40-60 minuten gaar in ruim water met zout en een scheut azijn of citroensap. Laat de artisjokken uitlekken en afkoelen. Verwijder het “hooi” en de binnenste blaadjes. Roer in een kommetje een sausje roeren van wijnazijn, peper en mosterd. Zet de artisjokken in een schaal. Sprenkel het sausje op de bodem en over de rest van de artisjokken en laat het ca. 30 minuten intrekken. Giet het sausje uit de artisjokken, maar vang het op in een kom.

Roer de crème fraiche en mayonaise erdoor. Voeg eventueel iets zout toe. Pel de eieren en snij ze in partjes. Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes. Snij de tomaten in reepjes. Snij de plakjes ham fijn. Halveer de mosselen. Roer de ham door de saus. Vul de artisjokken met de helft van de reepje tomaat, partjes ei, de mosselen en de garnalen. Giet het sausje over dit vulsel. Garneer de artisjokken met het overige ei, tomaat en de kappertjes.

Reageer op dit artikel