artikel

Toevallig net van plan om met twintig kamers uit te breiden

Horeca

Tien jaar geleden, toen Misset Horeca zijn 40-jarig jubileum vierde, ging de redactie op zoek naar de Nieuwe Generatie: jonge ambitieuze vakmensen. Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan – vijf jaar geleden – zochten we een aantal van hen weer op. Nu, opnieuw vijf jaar later, gaan we ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Misset Horeca andermaal kijken bij vier van hen. In dit artikel is dat Jelle van Gangelen, eigenaar-directeur van de Weverij/Cordial in Oss.
De Nieuwe Generatie van toen is tegenwoordig Gevestigde Orde.

Toevallig net van plan om met twintig kamers uit te breiden

In september 1998 openen Jelle en Miriam van Gangelen hotel-restaurant De Weverij in Oss. Een miljoeneninvestering in een stad die niet als toplocatie te boek staat. De stap naar het zelfstandig ondernemerschap is een grote. Toch klinkt Van Gangelen zelfverzekerd. ‘Ik maak me geen zorgen, want ik heb grip op de situatie’, zegt hij.

Was je zo zelfverzekerd destijds of was het bluf?
‘Dat meende ik toch wel. Het is grappig. Als je nu terugkijkt, klinkt dat best arrogant. Maar we meenden destijds oprecht dat we een heel mooi product gingen neerzetten. Een hotel met een mooie ambiance en een restaurant dat culinaire topkwaliteit serveert. Inmiddels heeft ons restaurant een Michelin-ster. Super, voor een hotel-restaurant. De woorden zijn waargemaakt.’

Je stap om in Oss te beginnen werd niet door iedereen begrepen.
‘Nee. Maar Oss is een echte werkstad met een paar heel grote bedrijven. Het hotel heeft vanaf het begin goed gelopen. Alleen de weekenden vallen nog wat tegen. En ik kan het me ook wel voorstellen; voor iemand in de Randstad staat Oss niet in de Top-3 van te bezoeken plaatsen. Het restaurant kwam de eerste twee jaar moeilijk op gang. Men moest wennen aan goed eten in een hotel. Door die ster zijn we nu volledig erkend.’

Nooit onzeker geweest?
‘In maart en april kregen we een klapje. Oorlog, sars. Alles kwam tegelijk. Dan heb je momenten van twijfel. Maar mei en juni waren weer goed. En als je collega’s spreekt, dan blijken ze hetzelfde mee te maken. De markt is gewoon wat minder. Maar door kwaliteit te blijven bieden en serieus naar de kosten binnen de organisatie te kijken, is de lijn opwaarts weer ingezet. Toevallig heb ik bij de gemeente net een plan ingediend om het hotel met twintig kamers uit te breiden.’

Heeft het zelfstandig ondernemerschap je veranderd?
‘In die zin dat ik nooit meer in dienst van een groep wil zijn. Het heeft mij eigenwijzer gemaakt. Zeker omdat het een succes is gebleken. Je hebt niets te maken met overlegstructuren of gezagsverhoudingen. Ketens als GT en Bilderberg redeneren star: is er vorig jaar 100.000 euro winst gemaakt, dan moet dat nu 110.000 euro worden. De aandeelhouders moet je tevreden houden. Of het nu minder gaat met de economie of niet. Juist nu geeft het zelfstandig ondernemerschap ons meer ruimte. Wij kunnen die kwaliteit wel volhouden. Natuurlijk zijn wij een commercieel bedrijf. Maar als wij onze rente en aflossingen kunnen betalen en daarboven nog iets overhouden, is het goed.’

Waar sta je over vijf jaar?
‘Dan ben ik nog iets groter dan nu. Met een nóg betere kwaliteit. Ik streef geen tweede ster na voor het restaurant. Cordial is zeven dagen per week open, dan moet je terug naar vijf. Het draait in dat geval om de chef-kok, en die moet af en toe vrij kunnen zijn. En twee dagen dicht voor een hotel-restaurant kan niet. Verder zullen we meer kamers hebben. Hierdoor zijn we beter in staat de percentuele lasten van een full service hotel als het onze te verlagen. Met 68 kamers blijven we klein genoeg om persoonlijk te zijn, en groot genoeg om omzet te kunnen maken.’

Reageer op dit artikel