artikel

Van herkomst tot verpakking

Horeca

Voordat hij als geurige, aantrekkelijke consumptie voor de gast zijn neus staat, gaat koffie door honderden mensenhanden. Het product legt duizenden kilometers af en ondergaat vele bewerkingen. De reis van koffie in vogelvlucht.

Koffiestruik

De koffiestruik is een plant met langwerpig ovale bladeren die alleen maar gedijt in streken met een tropisch of subtropisch klimaat. De plant hoort tot de Rubiacceeën – de familie van ruwbladigen – en binnen die familie tot het geslacht van de Coffea. Er zijn meer dan zestig Coffea-soorten.

Herkomst

Voor de koffiemarkt zijn twee soorten belangrijk: Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn mild en komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Robusta bonen, sterk en krachtig van smaak, komen uit Afrika en Azië. De herkomst zorgt naast klimaat en het plukproces voor smaakverschillen.

Bonen

De koffieboon is groen van kleur. Afhankelijk van de soort kunnen kleurnuances voorkomen: grijsgroen, blauwe glans of gelig. Producenten en exporteurs verkopen de bonen aan importeurs en koffiebranders.

Melangeren

De brander koopt groene koffie die nog geen smaak heeft. Om een constante kwaliteit van de koffie te waarborgen, hebben koffiebranders speciale proevers (melangeurs) in dienst. Zij kiezen, op basis van de groene bonen en de gezette koffie van een monster gebrande bonen, in welke verhouding diverse partijen koffie worden gecombineerd. Als zo de melange bepaald is, en de bonen zijn ontdaan van vuil, kan het brandproces beginnen.

Branden

Tijdens het branden staan de koffiebonen bloot aan temperaturen van wel

250 °C. Zo krijgen de bonen hun geur, smaak en aroma. Er bestaan vijf manieren van branden: licht, medium, vol, hoog en espresso branden. Qua smaak is dit te vergelijken met uiterst mild tot zeer pittig.

Malen

Het malen van de koffiebonen gebeurt met walsmolens. Twee tegen elkaar in draaiende rollen, die zijn voorzien van ribbels, pletten de koffiebonen. De afstand van de rollen bepaalt de fijnheid van het maalsel. Hoe fijn of grof gemalen koffie moet zijn, hangt af van de manier van koffiezetten.

Verpakken

Bewaar gemalen koffie altijd luchtdicht, zodat de kostbare aroma’s niet verloren gaan. In vacuümverpakking (hier is de lucht eruit gezogen) of soft-vacuüm verpakking (de lucht is vervangen door een beschermend gas) blijft de koffie zo’n acht maanden vers. Bewaar eenmaal aangebroken koffie in de originele verpakking in een goed afgesloten voorraadbus. Op deze manier blijft het product ongeveer twee weken vers.

Reageer op dit artikel