artikel

Vechten tegen de meeuwenpoep

Horeca

Wie denkt dat in hotels buiten Amsterdam geen geld valt te verdienen, moet maar eens met Alexander Kluit van Scandic gaan praten. De Zweedse keten opende half april – in alliantie met Holiday Inn – haar derde hotel in Nederland. In IJmuiden, ingeklemd tussen duinen, zee en Hoogovens. De bezetting ligt er ver boven verwachting. Het enige wat tegenzit zijn de poepende meeuwen, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Over aanloop van gasten hebben ze bij Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach niets te klagen. Nog geen twee maanden na de opening ziet de reserveringsdesk zich op sommige dagen zelfs geconfronteerd met overboekingen. ,,In het budget voor het startjaar zijn we steeds uitgegaan van een bezettingsgraad van 51 procent en we zitten nu al op ruim 60”, zegt directeur Alexander Kluit. Volgens hem zal dat percentage alleen maar verder oplopen. ,,Er staat een druk zomerseizoen voor de deur.”
Een zomerseizoen dat vorige week is begonnen met Euro 2000. Holiday Inn IJmuiden heeft gedurende het toernooi achtereenvolgens de spelers van Frankrijk en Tsjechië te logeren. Het EK is nog niet afgelopen of het hotel kan zich gaan opmaken voor Sail Amsterdam. En als klap op de vuurpijl komt de internationale zeilwereld naar IJmuiden voor de Hiswa te water.
Maar ook zonder al dat spektakel krijgt Alexander Kluit het nieuwe hotel makkelijk vol. Hoogovens bijvoorbeeld neemt sinds het recente samengaan met British Steel elke dag gegarandeerd vijftien kamers af voor personeel uit Engeland. De zakelijke markt weet IJmuiden sowieso makkelijk te vinden. ,,We zitten dichtbij Amsterdam en Schiphol en zijn bovendien stukken goedkoper. Bij ons heb je voor 375 gulden een standaardkamer. Kom daar in het centrum van Amsterdam maar eens om. Daar ben je in het viersterrensegment op dit moment minimaal 100 gulden meer kwijt.”

Ferry
IJmuiden als uitvalsbasis. Ook voor toeristen die de rust aan zee verkiezen boven de drukte van de stad. En ze komen uit alle windrichtingen. Ze spoelen zelfs aan, dankzij de dagelijkse veerverbinding met het Schotse Newcastle. Als DFDS Seaways ‘s morgens aanmeert in de haven van IJmuiden zijn er altijd wel een paar passagiers die bij Holiday Inn inchecken. De bemanning is inmiddels vaste gast. Kluit: ,,Bij slecht weer wordt er niet gevaren en dan wordt het personeel van de ferry bij ons ondergebracht. Niet leuk voor de maatschappij, maar wij kunnen van die omstandigheden uiteraard flink profiteren.”
Het hotel heeft IJmuiden een nieuw gezicht gegeven. Tien jaar geleden viel er in het vissersdorp naast het binnenhalen van de eerste vaatjes Hollandse Nieuwe weinig te beleven. En toen kwam de overheid met ambitieuze plannen voor de Noord-Hollandse kust. Er moest wat gebeuren en IJmuiden besloot een mondaine badplaats te worden: IJmuiden Seaport Beach. Met een hotel, een mooi strand en nieuwe havenfaciliteiten voor zeilers. Maar dat kost veel geld. Een grote Amsterdamse investeerder – wiens kunstverzameling aan de muren in het hotel hangt- kwam over de brug en begon te bouwen. Het Zweedse Scandic Hotels had er wel oren naar om het management op zich te nemen.
Het geheel begint al aardig vorm te krijgen. Holiday Inn kijkt uit op de haven, die vol ligt met grote jachten. Kluit: ,,Veel zeilers die vanuit het Caraïbisch gebied de Atlantische Oceaan zijn overgestoken en hier weer voet aan wal zetten.” Ook de catamaran van zeiler Henk ter Velde lag een tijd aan de steiger bij Holiday Inn. Ter Velde zelf wordt door Kluit regelmatig ingehuurd om tijdens managementtrainingen in een van de dertien vergaderzalen te vertellen over zijn ontberingen op de wereldzeeën.

Valkenier
Het zit directeur Alexander Kluit eigenlijk alleen maar mee. Een mooi hotel in een mooie omgeving (‘ik begin de dag geregeld met een uurtje joggen in de duinen’), en het draait als een tierelier. ,,Mij zul je niet horen klagen. Het enige wat tegenzit zijn de zeemeeuwen die het hotel (en heel soms ook de gasten, red.) volpoepen, maar dat heb je nou eenmaal zo dicht aan de kust.”Aanvankelijk leek tegen de overlast van de vogels niets te beginnen. Totdat Kluit in contact kwam met valkenier Simon uit Amsterdam. Zijn roofvogels Chili, een Amerikaanse buizerd, en Guinevere, een havik, blijken een effectief middel in de strijd tegen de meeuwen. Door de roofvogels dagelijks een uurtje rond het hotel te laten vliegen worden de meeuwen verjaagd. Tot het moment dat de vogels Holiday Inn voorgoed links laten liggen, krijgen gasten middels een briefje op de kamer het nadrukkelijke verzoek Chili en Guinevere niet te voeren. ‘Het kan zijn dat een van de vogels even een landing maakt op uw balkon. Schrikt u niet en laat ze alstublieft hun gang gaan.’

Samen met Holiday Inn

Zeventien van de 153 hotels van Scandic bevinden zich buiten Scandinavië. Drie in Nederland: in Nijmegen, Soestduinen en sinds kort dus ook in IJmuiden. Het zijn managementhotels. Scandic runt het hotel, maar vreemd genoeg plakt Holiday Inn haar naam erop. ,,Dat doen we omdat buiten Scandinavië de naam Scandic niemand iets zegt. Holiday Inn wel. Dankzij de alliantie heeft het hotel aansluiting op het wereldwijde reserveringssysteem van Holiday Inn, Holidex.’’

Reageer op dit artikel