artikel

Verbod op junkfood in scholen

Horeca

Op Britse scholen geldt vanaf volgend jaar september een algeheel verbod op de verkoop van junkfood. Dat heeft minister Ruth Kelly van Onderwijs bekendgemaakt. De minister wil met de regeling de Britse jeugd gezonder laten eten en volgt hiermee het idee op van televisiekok Jamie Oliver.

Kelly stelde enkele maanden geleden een commissie in om onderzoek te doen naar het eetgedrag van leerlingen op scholen. Volgende week presenteert de commissie het eindrapport. Maar de minister wil daarop niet wachten en heeft besloten de schooldinners flink aan te pakken.

Gevolg is dat alle patat, chips, chocolade, hamburgers, pizza’s, drop en koek verdwijnen uit de Britse scholen. ‘Ik maak hiermee duidelijk dat het schandaal van junkfood op Engelse scholen ten einde is’, aldus de minister bij het bekendmaken van zijn besluit.

Aanleiding voor het besluit van Kelly is een campagne van de razend populaire tv-kok Jamie Oliver. Die stelde enige tijd geleden voor op scholen patat in te ruilen voor spinazie en de schoolautomaten te vervangen door appels, yoghurt en fruitsappen.

Of de scholieren ook daadwerkelijk gezonder gaan eten, is nog de vraag. De verwachting is dat na het verbod veel jongeren hun junkfood en snoep gaan halen in cafetaria’s en kiosken. ‘Als ouderen kunnen kiezen wat ze mogen eten, zouden wij dat ook moeten hebben’, stelde een leerling van de Varndean High School in Brighton.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel