artikel

Voorlopers

Horeca

Als nieuwe hoofdredacteur van Misset Catering heb ik me de laatste twee maanden onder meer verdiept in de branche. Ik wist wat me te wachten stond: een veelzijdige en dynamische bedrijfstak. Een sector die plaats biedt aan uiteenlopende ondernemingen, van eenmanszaak tot multinational en alles wat daartussen zit.

Voorlopers

Ook de bezigheden van cateraars en hun medewerkers lopen uiteen. Ze zijn actief in bedrijfven, op scholen, in pretparken, op evenementen, in de zorg, in stadions, in penitentiaire instellingen, in het leger, langs de snelweg, op luchthavens, in vliegtuigen en in treinen, overal wordt gecaterd. Voor een goed begrip: ik versta onder catering het professioneel verstrekken van eten en drinken op plaatsen waar mensen aanwezig zijn ten behoeve van andere hoofdactiviteiten dan eten en drinken. In alle andere gevallen is het horeca.

Ik heb me verbaasd over het fanatisme en de bevlogenheid waarmee de sector zich stort op duurzaam ondernemen. Cateraars zijn voorlopers op dit gebied. Ik weet dat dit niet helemaal vrijwillig is, omdat overheden zo hun eisen stellen. Wie in business wil blijven, moet daarom meedoen. Ook al omdat andere bedrijven de overheid volgen. dat is eveneens min of meer noodgedwongen. Wie zijn diensten aan een betrouwbare klant als de overheid wil blijven leveren, moet zich duurzaam opstellen.

Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid en commerciële belangen hand in hand gaan. dat werkt. Er is een stroom van duurzame initiatieven op gang gekomen. Zo hebben grote cateraars besloten vegetarische dagen in te stellen, vanwege het milieu. De productie van vlees gaat gepaard met het gebruik van grote hoeveelheden water. Om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te kunnen blijven voeden, is het noodzakelijk dat we minder vlees en vis en meer plantaardige producten gaan consumeren, zo hebben wetenschappers vastgesteld.

Toch moeten cateraars oppassen dat ze zichzelf niet voorbijlopen in het streven naar duurzaamhheid. Terwijl bedrijfsrestaurants steeds meer biologische producten op de kaart zetten, stunten supermarkten met kiloknallers. Ik denk niet dat dit goedkope vlees erg duurzaam tot stand komt. Als het gaat om duurzaamheid kunnen supermarktondernemers in de leer bij de cateraars.

De eerste categorie doet te weinig, de tweede misschien wat te veel, want het moet allemaal betaalbaar en haalbaar blijven. Waar haal je bijvoorbeeld al die biologische producten vandaan?

Zo groot is het aanbod ook weer niet. Toch moeten we doorgaan op het ingeslagen weg. Duurzaamheid is redding van de wereld. Daar hebben we allemaal baat bij, dus moeten we er ook allemaal aan meedoen.

Geert van den Bosch, hoofdredacteur

Tel.: (0314) 34 97 21

geert.van.den.bosch@reedbusiness.nl

Reageer op dit artikel