artikel

Zeven nadelen van franchisen

Horeca

Creativiteit en vrijheid zijn twee van de voordelen van het zelfstandige ondernemen. Wie in zee gaat met een franchiseformule kan tegen beperkingen oplopen. De rekenmodellen van frnachisegevers zijn vaak gebaseerd op de succesvolle zaken en hoeven niet altijd representatief te zijn voor alle zaken. De te betalen jaarlijkse franchisefee kan soms behoorlijk hoog zijn en […]

 • Creativiteit en vrijheid zijn twee van de voordelen van het zelfstandige ondernemen. Wie in zee gaat met een franchiseformule kan tegen beperkingen oplopen.
 • De rekenmodellen van frnachisegevers zijn vaak gebaseerd op de succesvolle zaken en hoeven niet altijd representatief te zijn voor alle zaken.
 • De te betalen jaarlijkse franchisefee kan soms behoorlijk hoog zijn en een fors gat slaan in het inkomen van de ondernemer. Leg goed op of de verleende diensten van het hoofdkantoor in verhouding staan tot de gevraagde franchisefee.
 • Doordat een aantal zaken binnen de formule collectief geregeld zijn, is de invloed van de ondernemer vaak beperkt. Dit kan meebetalen en meedoen aan acties betekenen die op de eigen locatie geen effect hebben.
 • Sommige formules hebben zeer ambitieuze groeiplannen die vooral ten goede lijken te komen van de eigen portemonnee. De franchisegever incasseert en de ondernemer draagt het risico.
 • Een franchisezaak zit vast aan de leveranciers en het assortiment dat door het moederbedrijf zijn uitgekomen. Dit biedt weinig ruimte voor besparingen en de mogelijkheid om in te spelen op de locale markt.
 • Grote organisaties zijn vaak trager dan individuele ondernemingen. Dit betekent dat formules pas na geruimte tijd kunnen inspelen op nieuwe trends. Een volledige zelfstandige ondernemer zou dit veel sneller kunnen, wat een positief effect kan hebben op de omzet.

 • Creativiteit en vrijheid zijn twee van de voordelen van het zelfstandige ondernemen. Wie in zee gaat met een franchiseformule kan tegen beperkingen oplopen.
 • De rekenmodellen van frnachisegevers zijn vaak gebaseerd op de succesvolle zaken en hoeven niet altijd representatief te zijn voor alle zaken.
 • De te betalen jaarlijkse franchisefee kan soms behoorlijk hoog zijn en een fors gat slaan in het inkomen van de ondernemer. Leg goed op of de verleende diensten van het hoofdkantoor in verhouding staan tot de gevraagde franchisefee.
 • Doordat een aantal zaken binnen de formule collectief geregeld zijn, is de invloed van de ondernemer vaak beperkt. Dit kan meebetalen en meedoen aan acties betekenen die op de eigen locatie geen effect hebben.
 • Sommige formules hebben zeer ambitieuze groeiplannen die vooral ten goede lijken te komen van de eigen portemonnee. De franchisegever incasseert en de ondernemer draagt het risico.
 • Een franchisezaak zit vast aan de leveranciers en het assortiment dat door het moederbedrijf zijn uitgekomen. Dit biedt weinig ruimte voor besparingen en de mogelijkheid om in te spelen op de locale markt.
 • Grote organisaties zijn vaak trager dan individuele ondernemingen. Dit betekent dat formules pas na geruimte tijd kunnen inspelen op nieuwe trends. Een volledige zelfstandige ondernemer zou dit veel sneller kunnen, wat een positief effect kan hebben op de omzet.
Reageer op dit artikel