artikel

Aandacht voor bewust ondernemen op Horecava 2013

Horeca

Horecava staat de komende editie in het teken van Bewust Ondernemen. Ondernemers krijgen op het vakevenement inzicht in hoe ze bewust om kunnen gaan met de keuzes om hun bedrijf duurzamer te maken. Bij alle presentaties, workshops en andere activiteiten ligt de focus op bewustwording, duurzaamheid, innovatie en veranderingsprocessen. Horecava 2013, het nationale platform voor professionals in de foodservice industrie, is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur, van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari in Amsterdam RAI.

Aandacht voor bewust ondernemen op Horecava 2013

Horecava 2013 biedt een inspirerend programma vol praktische tips. Naast circa 500 exposanten en verschillende themawerelden zijn er volop activiteiten waar horecaprofessionals zich kunnen laten verrassen. Bewust ondernemen is hierbij het motto.

Puur
Horecava presenteert voor het eerst de themawereld PUUR op de beursvloer. Deze themawereld PUUR is de nieuwe plek waar food & beverage leveranciers en producenten te vinden zijn die zich primair richten op restaurateurs en (chef)koks. PUUR biedt daarnaast inspiratie voor alle horeca-ondernemers. PUUR staat volledig in het teken van vers, biologisch, duurzaam, fairtrade en verantwoord eten en verantwoorde voedselproductie. Professionals in de foodservice industrie die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en op zoek zijn naar de laatste producten en ontwikkelingen, zijn hier aan het juiste adres. In een speciale bioscoop worden trends als ‘urban farming solutions’, ‘food printing’, ‘slow food & cooking’ en ‘bistronomie’ belicht.

Urgenda presenteert op PUUR voor het eerst de NieuwVers Foodtruck
Urgenda, de actie-organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland sneller duurzaam wil maken, presenteert op de Horecava voor het eerst de NieuwVers Foodtruck. Met deze truck rijden zij in 2013 langs steden en winkelcentra om mensen te laten proeven hoe lekker ‘echt’ eten is: innovatief, transparant, vers, gezond en geteeld volgens de principes van de Foodrevolution. Uit deze Foodtruck komen onder meer vlees van varkens die gevoerd zijn met lupinen, vlees van runderen die alleen gras hebben gegeten, revolutionair brood en de ‘Beste appel van Nederland’.

Nieuw: Themawerelden met eigen Wereldbioscopen
Ook dit jaar vindt de beursbezoeker alle trends, innovaties en marktontwikkelingen binnen het eigen vakgebied in de populaire themawerelden van Horecava. Nieuw op de beursvloer zijn de wereldbioscopen. Vier themawerelden hebben hun eigen bioscoop, waar een uniek geproduceerde trendfilm ondernemers in een korte tijd op nieuwe ideeën brengt die direct geïmplementeerd kunnen worden in het eigen bedrijf. De scripts voor de vier films zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Food Inspiration, Upload Cinema en Horecava. Elk script is vertaald naar een trendfilm waarvoor gebruik is gemaakt van bestaande beelden van internet. Naast PUUR kent Horecava 2013 de volgende themawerelden:
• HOTEL richt zich op de hotellerie, van 5-sterrenhotel tot familiepension. Bezoekers vinden er leveranciers van onder meer hotelinrichting en guest supplies. Ze kunnen zich in de HOTEL-bioscoop laten inspireren door de laatste trends en ontwikkelingen in de (inter)nationale hotelindustrie, zoals de 24-uurs receptie, zelf of online inchecken en overnachten bij locals.
• In NACHTLEVEN ligt de focus op de laatste muziek-, drank-, verlichtings- en apparatuurtrends voor cafés, bars, clubs en discotheken. Daarnaast kunnen bezoekers onder meer een cocktail show en de finales van de NK Flairbartending bijwonen. De NACHTLEVEN-bioscoop biedt een inspiratiebron op het gebied van onder meer muziek, technologie, winebars, fingerfood, pop-ups, microbrouwerijen en ‘foodtribes’.
• TERRAS is de nieuwe naam voor de voormalige themawereld ‘BUITEN’. Het horecaterras staat centraal in deze wereld. Op het witte doek van de TERRAS-bioscoop passeren trends als ‘machine madness’ (een verkoopautomaat), robots, besteltoepassingen, festivals en ‘sharing dishes’ de revue.
• FASTSERVICE verenigt alle leveranciers voor snackbars, lunchrooms en andere fastservicebedrijven.
• De themawereld INNOVEER! met verrassende trendpresentaties biedt tevens plek aan de 16 bedrijven (en hun producten) die genomineerd zijn voor de Horecava Innovation Award 2013. Bezoekers kunnen hier de innovaties bekijken en vragen stellen aan de ontwikkelaars.

XpertPlaza in nieuwe ‘look & feel’
Negen overkoepelende (branche)organisaties in de horeca presenteren op Horecava 2013 een nieuw concept. De deelnemers bieden vanuit de thema’s Vakmanschap, Bewust Ondernemen, Veiligheid & Ondernemerschap een uitgebreid programma in een nieuwe festivalsetting. Beursbezoekers vinden daarnaast informatie over innovaties, opleidingen en handige tools voor het vak. Uiteraard ontbreken ook demonstraties en spannende kookwedstrijden, zoals de Gouden Koksmuts, niet. Het Lekkerste Broodje Horeca viert aankomende editie haar dertigste verjaardag.

Bewust Gastvrij
Ook KHN is groots aanwezig met een compleet programma en tal van activiteiten. In het kader van het thema ‘Bewust Gastvrij’ maakt KHN haar leden bewust van wat vakmanschap betekent voor gasten. Leden krijgen inzicht in nieuwe concepten waarmee zij hun gasten kunnen verleiden en hun rendement kunnen verbeteren. Duurzaamheid zal hierin een centrale rol spelen.

Horecava Innovation Award 2013
Ook tijdens deze beurseditie wordt de Horecava Innovation Award uitgereikt. Deze prestigieuze prijs is bestemd voor de beste innovatie in de branche. Uit alle inzendingen nomineert een onafhankelijke jury 16 producten in vier categorieën: Food & Beverage, Equipment & Services, Interior & Design en Concepts & Co-Creation. Op de eerste dag van Horecava worden zowel de vier categoriewinnaars als de overall winnaar bekend gemaakt. Sinds de vorige editie van Horecava wordt er ook een Publieksprijs toegekend.

Bezoekers aan de Horecava krijgen een goed overzicht van de meest opvallende inzendingen voor de wedstrijd. Alle 16 nominaties zijn op de beursvloer namelijk te zien op de themawereld INNOVEER! Vorig jaar nam IceWizard de Horecava Innovation Award 2012 mee naar huis, voor hun Icefondue, een nieuwe vorm van fondue op basis van stikstof.

Over Horecava
Horecava 2013 wordt van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari gehouden in Amsterdam RAI. Horecava is alleen toegankelijk voor professionals. De organisatie van de Horecava nodigt samen met Koninklijke Horeca Nederland en Bedrijfschap Horeca & Catering beslissers van alle horecazaken uit voor gratis toegang voor 2 personen. De toegang bedraagt € 35,- in de voorverkoop tot 1 januari op www.horecava.nl en € 50,- aan de kassa, met een Kamer van Koophandel-inschrijving. De minimale leeftijd voor bezoekers is 18 jaar. Ook kinderen onder begeleiding zijn niet toegestaan. Donderdag 10 januari is de beurs toegankelijk voor studenten.Bij de voorregistratie kunnen bezoekers het unieke NS-ticket bestellen. Voor slechts € 7,50 reizen Horecava-bezoekers met een NS-dagretour 2e klas vanaf elk NS-station in Nederland naar het NS-station Amsterdam RAI, vanaf 09.00 uur.