artikel

Mijn 2012 – Edwin Vinke

Horeca

Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Slijkplaat kreeg eind 2011 zijn twee Michelinster. Dit jaar was hij in het nieuws met zijn groentetuin De Zilte Hof, startte hij zijn eigen horecaopleiding en was jurylid in het tv-programma Menu van Oranje.

Mijn 2012 – Edwin Vinke

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

‘Een 9! We hebben het beste jaar ooit gedraaid en we hebben allerlei leuke dingen gedaan. Ik geef het een 9 omdat een 10 voor mij niet bestaat en we hopen natuurlijk dat we dat de komende jaren volle bak op deze manier verder kunnen, dat zou fantastisch zijn.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt meegemaakt/gedaan?
‘Niet zozeer het gekste, wel het meest ingrijpende: ik heb pasgeleden een van m’n beste vrienden verloren, plotseling gestorven, hij was pas 46 jaar. Zeer ingrijpend en niet te bevatten.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘D’r zijn er heel veel natuurlijk en dat hoeven niet altijd de sterrenzaken te zijn. In januari wordt door Horeca Nederland de meest markante horecaondernemer gekozen, zij zijn daar een heel jaar mee bezig geweest en hebben iedereen onder de loep genomen. Misschien moeten we dan daar maar op af gaan.’


Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?

‘Heb er zoveel en we hebben teveel vrienden in de horeca om er een op te gaan noemen. Zou wel graag eens aan tafel zitten met Kris Verburgh die ‘de Voedselzandloper’ heeft geschreven, zeer interessant boek, waar we veel kennis uit hebben gehaald.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘We gaan verder op de weg die we ingeslagen zijn. We luisteren naar de natuur en we volgen het land en de seizoenen. Dus gaan we vrolijk verder met wilde kruiden, planten, wortels, fruit enzovoort. En natuurlijk met alles wat de zee ons biedt, zo zijn we nog steeds volop bezig met de diverse schelpjes, schaaldieren, algen, duurzame vissoorten et cetera.
Het nieuwe plan voor de ‘Zilte Hof’ hier voor de deur ligt al klaar. Mijn droom is om er een natuurlijke biotoop van maken met bijen, kippen en speciale gewassen. Dit jaar hebben we de tuin uitgebreid naar 235 variëteiten. Verder blijven we doorgaan met onze gerechten zo natuurlijk en zo gezond mogelijk te maken. Het zout is al uit de keuken en we zijn nu bezig om alle snelle suikers te vervangen door trage suikers. Dan zijn intussen de eerste foto’s al gemaakt voor het volgende boek, dus als het allemaal goed gaat komen we in 2013 met een nieuw boek over de producten.
Dus aan nieuwigheden geen gebrek, er gebeurt van alles. ‘

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Gezonde voeding wordt de toekomst, verder hebben we wereldwijd te maken met de verzilting van de gronden dus zullen we steeds meer moeten overstappen op groenten van in- en rondom de zee. We doen op het moment experimenten met groenten, cressen en kruiden die we opvoeden met zeewater, de resultaten zijn zeer interessant.’

Reageer op dit artikel