artikel

Mijn 2012 – Eric de Kock

Horeca

Café Walzicht in Woerden werd in 2012 uitgeroepen tot Beste Oranje Café van Nederland. Eigenaar Eric de Kock doopte zijn café voor de gelegenheid om tot Balzicht.

Mijn 2012 – Eric de Kock

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

‘Van mij krijgt 2012 twee cijfers, een 5 en een 8. Een 5 voor de zakelijke prestatie. Wij merken een afname in het doordeweekse cafébezoek en merken ook dat de mensen minder geld uitgeven. Dus een 5 vanwege een omzetdaling van 6 procent. Toch wil ik ons team ook een 8 geven voor het feit dat we de kansen die er lagen gegrepen hebben om toch te scoren. Vasthouden aan onze kwaliteit, geen paniek en kansen maken en grijpen.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Het was voor mij een turbulent jaar. Een grote verbouwing boven het café, druk met onze stichting Tapwedstrijden.nl waar ik enorm veel passie voor heb en waar we mooie stappen maken, maar het meest bizarre voor ons was de verkiezing tot het Leukste Oranjecafé van Nederland door de Misset en de Telegraaf. Totaal onverwacht hebben wij een enorme aai over onze bol gehad en daar hebben we met z’n allen enorm van genoten. Sportief was het geen goed toernooi maar voor ons echt onvergetelijk.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Oef, dat is een lastige vraag. Ik ken veel collega’s die ik allemaal hoog heb zitten. Moeilijk om daaruit te kiezen. Dat ga ik ook niet doen. Mijn keuze heb ik daarom gemaakt om de volgende reden: Vaak als ik in de horeca kom zie ik mensen achter de bar staan die daar staan zonder kennis van zaken, vakkennis, productkennis, gevoel voor gastvrijheid, vriendelijkheid, beleving of passie. Dat zijn allemaal punten waarin wij als horeca nog steeds grote stappen moeten maken. Daar zijn natuurlijk uitzonderingen op en toevallig ken ik er een paar en eentje in het bijzonder. Atie de Besten werkt sinds 2008 parttime in Walzicht naast haar studies en is altijd het zonnetje in huis, geeft altijd het goede voorbeeld, staat altijd voor Walzicht klaar, snapt gastvrijheid en ook de grenzen daarvan. Daarnaast weet ze dat uitstekend over te brengen op ons team en kan ik met een gerust hart het café aan haar en haar collega’s overlaten Ze heeft zelfs haar wereldreis een paar maanden verplaatst omdat wij even krap zaten in onze mensen…Gewoon een topmens en een enorme vakvrouw.. Voor mij is Atie absoluut de horecavrouw van 2012.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Mijn favoriete restaurant is op dit moment restaurant De Dukdalf in Woerden. Raymond van ’t Hoofd zit daar al jaren en overstijgt zichzelf elke keer weer. Culinair is het top en de sfeer is altijd intiem en ontspannen. Daar wil ik met iedereen wel uit eten!’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘In 2013 wil ik enorm gas gaan geven met de tapwedstrijden. Dat blijft een enorme hobby van mij waardoor ik steeds minder tijd heb om te werken, ha ha! Het wordt wel een spannend jaar voor de horeca. Kosten die stijgen, crisis die ons gastenbezoek onder druk zet. Daarnaast de nieuwe Drank & Horecawet en wellicht een leeftijdsverhoging naar 18 jaar die eraan zit te komen. Op zich vind ik dat niet zorgelijk maar ik maak me wel zorgen over de handhaving door onze gemeenten. Op het moment dat de gemeente zijn handhaving en handhavingsamenwerking met de horeca niet op orde heeft, zal hier ook een dramadossier ontstaan nog groter dan met de invoering van het rookverbod.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Ik ben geen trendwatcher maar denk dat gasten kwaliteit steeds belangrijker gaan vinden. Niet alleen in product maar in de totaalbeleving. Die beleving is het belangrijkste product van onze horeca. Daarvoor gaan mensen naar het restaurant of naar het café. Wij zullen op dat punt het verschil moeten blijven maken.’

Reageer op dit artikel