artikel

Mijn 2012 – Gerrit van den Berg

Horeca

Het (zakelijke) leven van souschef Gerrit van den Berg van restaurant Solo in Gorinchem stond afgelopen jaar in het teken van het ongeluk van Mohamed El Harouchi. De chef-kok kreeg in november 2011 een ernstig auto-ongeluk en revalideert nog steeds. Solo verloor de Michelinster, maar ontving ongelooflijk veel steunbetuigingen.

Mijn 2012 – Gerrit van den Berg

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?


‘Daar is moeilijk een simpel antwoord op te geven. Zakelijk gezien halen we een kleine voldoende. We hebben de omzet weten te consolideren. Niet meer, niet minder. Emotioneel gezien hebben we het in 2012 heel zwaar gehad. Onze chef Mohamed El Harouchi kreeg in november 2011 een zwaar auto-ongeval. Hij is, één jaar later, nog steeds bezig met zijn revalidatie. We hebben met het personeel de schouders er na de eerste schrik stevig onder gezet en SOLO, zoals de chef dat zou willen, voortgezet. Te verwachten was dat we de Michelinster niet zouden kunnen behouden. Michelin hanteert strikte regels en met een chef die er simpelweg door omstandigheden lange tijd niet is…’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Tja, gek? We hebben heel veel mails en telefoontjes gekregen van mensen die Mohamed en SOLO een hart onder de riem wilden steken. Dat is natuurlijk helemaal niet gek. Buiten dat het er zoveel waren. Honderden… bloemstukken, kaartjes. Dan besef je dat dit vak veel verder gaat dan een gerecht op tafel zetten en zorgen dat mensen een fijne avond bij je hebben.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of -vrouw van 2012 en waarom?
‘Voor ons allemaal bij SOLO is en blijft dat Mohamed El Harouchi. Pas toen we er alleen voorstonden, kwamen we er achter dat zoveel automatisme opeens weg is. Mohamed heeft zo’n uitgebreide smaakbibliotheek in zijn hoofd en weet zo ontzettend goed een gerecht te typeren… dat moeten we nu alleen doen. Zelfs bij een bestelling bij een leverancier merkten we dat: ‘Is er nog venkel, pompoen,…?’. Alsof Mohamed altijd precies wist wat er op elk moment in huis was.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘We hebben gasten die bijna overal hebben gegeten. Over de hele wereld. Bij alle topzaken, bijvoorbeeld ook Noma. Wij zouden op een mooie zomerdag graag uitgebreid willen lunchen bij El Celler de Can Roca in Girona, Spanje. Knap dat je zo’n prachtige zaak kunt delen met drie broers. Met wie? Met zijn allen natuurlijk!’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Het verlies van de Michelinster kwam niet heel onverwacht. We hebben onszelf niet de tijd kunnen gunnen een hele nieuwe kaart te maken. Dat zijn we nu aan het doen. We gaan de zaak een iets andere uitstraling geven en nog wat dingen doen die we pas in januari willen delen. Ik zou zeggen: houd de website en de Facebook-pagina van restaurant SOLO in de gaten!’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Ik zie dat er op verschillende plekken kleine restaurants komen waar het ‘hele beest’ wordt gebruikt.

In gerechten die in de vergetelheid zijn geraakt. ‘Nouveau ruig’ stond op de bijlage van het Parool.

Ik denk dat de horeca – op niveau – laagdrempeliger en beter betaalbaar gaat worden. Daar gaan we natuurlijk zelf ook iets mee doen.’

Reageer op dit artikel