artikel

Mijn 2012 – Julius Jaspers

Horeca

Julius Jaspers trad afgelopen jaar uit de schaduw van Robert Kranenborg in het tv-programma Topchef. Horecaman van het 2012 voor Jaspers is tweesterrenkok Ron Blaauw vanwege zijn smaak, hart en juiste logica.

Mijn 2012 – Julius Jaspers

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

‘2012 Was een dikke 8. Twee seizoenen Topchef is echt prima. Nadeel van zo hard werken aan één project is dat je bijna niets anders kunt doen. Vandaar die 8 in plaats van een 9.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Ik maak bijna iedere dag wel iets geks mee. Maar echt indrukwekkend was het MAD symposium in Denemarken in juli. Wat een inspiratie. Te gek was de finale van Topchef tegen Sterrenchef, met Jonnie en Sergio kokend op de set, tegelijk en met de kandidaten.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘ Nationaal is dat Ron Blaauw, die zich ondanks de moeilijkheden bij de HME groep heeft geprofileerd als een 2-sterrenchef met smaak, met een hart, en met de juiste logica.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Met Kranenborg, want er is niemand met wie ik zo over eten kan lullen als met hem. Zeldzaam hoe we over vrijwel alles hetzelfde denken, een lot uit de loterij, onze samenwerking, echt waar. Oh waar nog. Bij Jacob Jan, of bij Sergio, of bij Geist in Kopenhagen, of bij La Taverna Gallega in Ampuriabrava. Want we moeten wel blijven lachen.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Wow, dat is allemaal nog onbekend en deels geheim. Maar er komen sowieso twee televisieprogramma’s waarin mensen me in een andere rol leren kennen. Er zit een restaurant, met Robert, in het verschiet, één à twee nieuwe kookboeken, er lopen nog twee tv-dingetjes, en natuurlijk lekker koken. Ik ga me in ieder geval niet vervelen.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Normaal, lekker, smaakvol eten. Zonder veel frutsels maar met de nadruk op smaak, en daar ga ik alles aan en mee doen.’