artikel

Mijn 2012 – Lex Gasseling

Horeca

Lex Gasseling is eigenaar en gastheer van Restaurant Fris in Haarlem en voorzitter van de restaurantclub JRE. Hij zag in 2012 een gast met een glazen theepot naar buiten wandelen. Gasseling sprak hem er op aan en bezorgde de schoonfamilie van de ongelukkige gast het schaamrood op de kaken.

Mijn 2012 – Lex Gasseling

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
Ik geef 2012 een 7,5. Ondanks het feit dat de omzetgroei eruit is, ben ik redelijk positief, omdat we met Fris in staat zijn om op kwaliteit te blijven groeien. Onze gasten zijn enthousiast over wat wij bieden  en dineren uitgebreider dan voorgaande jaren.  In 2013 willen wij ons verder blijven ontwikkelen met ons team en zien we de toekomst rooskleurig tegemoet. We werken met leuke enthousiaste jonge medewerkers die net als ons passie hebben voor het horecavak.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
Het raarste moment was toen een gast met een glazen theepot onder zijn jasje de zaak uit wilde lopen. Ik sprak hem erop aan  en hij wist zich geen houding te geven. De volledige schoonfamilie stond het schaamrood op de kaken. Dat zijn momenten om niet te vergeten, achteraf kun je erom lachen dat hij uit zijn borstzak het dekseltje van de theepot vist. Andere leuke grappen vind ik zelf om gasten onverwacht te verrassen en  zich goed te laten voelen. Bijvoorbeeld een dame die 40 was geworden een felicitatie op haar dessertbord te geven voor haar 30e verjaardag. Hilarisch en haar avond kan niet meer stuk. Zij vergeet Fris nooit meer.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘John Beeren, de patron van de Bokkendoorns, is mijn horeca held. Hij staat al zoveel jaren aan de top in de gastronomie in Nederland. Constante kwaliteit en al meer dan 20 jaar 2 Michellinsterren dat is uniek. Daarnaast is John een hele aimabele man.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Ik ga het liefste uit eten met mijn vrouw, Sophia en zij is tevens mijn beste vriendin. Momenteel is HanTing één van mijn favoriete restaurants. De gedrevenheid en passie van Han en Ting en de zeer vernieuwende culinaire aanpak van de Chinese keuken in combinatie met de Franse maakt dit restaurant bijzonder. De sfeer is ook nog eens zeer prettig en niet opgeprikt.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘All in arrangementen zijn al in trek en daar gaan we nog meer op inspelen. Gasten willen verrassend dineren zonder negatieve verrassingen op de rekening. Dit draagt nog meer bij aan gast-tevredenheid.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Trend die zich al in 2012 heeft ingezet is dat het pure koken weer terugkomt. Minder structuren en gels en meer echtheid van de ingrediënten. Persoonlijk vind ik dat ook lekkerder.’

Reageer op dit artikel