artikel

Mijn 2012 – Peter Klosse

Horeca

Boeren zijn keihard nodig om ons eten in de toekomst veilig te stellen. Peter Klosse, eigenaar van De Echoput, wil dat er meer aandacht komt voor boeren. En dat het kabinet de noodzaak inziet om de economie te stimuleren. Terugkijken op afgelopen jaar geeft Klosse 2012 een 7,5.

Mijn 2012 – Peter Klosse
J. Bartelsman

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

Een 7,5. De markt is niet eenvoudig, maar we zijn in omzet gegroeid. De originele keuken van Leendert Scholtus met de nadrukkelijke focus op authenticiteit en de eigen omgeving, in combinatie met een aanvaardbaar prijsniveau zijn volgens mij de verklaring.

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
De ontmoeting met de Sjeik van Qatar bij de viering van het 25-jarig bestaan van de Hotelschool van Stenden in Leeuwarden. Ik sprak daar samen met mijn zoon Karel over de ‘past and the future of hospitality’. Na afloop kwam hij met zijn hele gevolg naar me toe om te vertellen dat hij in de jaren 70 al in De Echoput kwam eten, omdat hij dat het beste restaurant van het land vond.

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
Edwin Vinke, die ik heb leren kennen als een fantastische en originele vakman in de jury van Menu van Oranje.

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
Ik zou wel eens in de Kromme Watergang willen eten (De Echoput, mag ook trouwens…) met het hele kabinet van nu. Om ze eens te wijzen op de noodzaak om te economie te stimuleren, door het vertrouwen van burgers te herstellen, het ondernemerschap te bevorderen, de zorgkosten te verlagen door meer in te zetten op de preventie van ziekte, bijvoorbeeld door goed eten, en meer aandacht te geven aan de boeren. Boeren zijn allemaal keihard nodig om ons eten in de toekomst veilig te stellen.

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
Volgend jaar verschijnt mijn Engelse boek ‘The essence of gastronomy; understanding the flavour of foods and beverages’. Dat is heel spannend voor de internationale ontwikkeling van het gastronomische denken. Bovendien wil ik nog veel onderzoek gaan doen waar onze sector wat aan heeft. Met mijn lectoraten in Leeuwarden en Maastricht heb ik daar nu veel mogelijkheden voor.

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?

In 2013 komt er steeds meer aandacht voor voeding, gezondheid en volhoudbaarheid, door terug te gaan naar ‘real foods’ die zoveel mogelijk zelf bereid worden en liefst afkomstig zijn van lokale boeren en producenten. Het is een van de peilers van mijn onderzoek. Binnenkort start de website www.IkkOOKbewust.nu, ondersteund door inspirerende chefs, boeren en ambachtelijke producenten, om het gebruik van goede producten in de horeca te bevorderen. Het moet voor horecabedrijven gemakkelijker worden om deze producten in te kopen.

Reageer op dit artikel