artikel

Mijn 2012 – Remco Glas

Horeca

Remco Glas stopte recent als voorzitter van de sector Drankverstrekkende Bedrijven van KHN. Eerder in het jaar verkocht hij zijn horecazaak Loeca. 2012 was dus een bewogen jaar voor Glas. Verbazing was er over de onbetrouwbaarheid en struisvogelpolitiek in ‘Den Haag’.

Mijn 2012 – Remco Glas

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

Oei lastig. Ik geef 2012 een 5,5. Op school was ik daar altijd blij mee, want dat is toch een voldoende. Waarom een 5,5? We hebben onze zaak Loeca door het overlijden van mijn vader noodzakelijk verkocht en dan zou je zeggen een leuke voldoende. Alleen vind ik dat niet echt een voldoende waard. Het is toch een droom die stopt.

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
Het gekste dat ik heb meegemaakt in 2012 is het getouwtrek van verschillende, hard gezegd nagemaakte mensen na vervelende gebeurtenissen. Get a life, denk ik dan wel eens bij mijzelf. Maar dat is op persoonlijk vlak. Op horeca gebied in mijn rol als sectorvoorzitter heb ik me echt verbaasd over de onbetrouwbaarheid en struisvogelpolitiek in Den Haag.

Neem nu de Drank- en Horecawet. Die was geaccordeerd in de Tweede Kamer. Kabinet Rutte I valt, de inkt van de nDHW is nog niet eens droog en er komt een initiatief wetsvoorstel om de alcoholgrens te verhogen zonder expliciet over de dramatische gevolgen na te denken. Dan denk ik bij mezelf: ‘voer nu eerst die wet in, evalueer op het afgesproken tijdstip en ga dan de dialoog met alle relevante stakeholders aan om te kijken wat er eventueel anders moet. Maar niet op de manier zoals het nu is gegaan. Ik heb er in juli een uitgebreide blog over geschreven. Dergelijke acties hoef ik in het bedrijfsleven niet te doen hoor, dan gaat mijn kop er af.

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
Ik vind het niet netjes om één man of één vrouw te noemen. Ik vind namelijk dat al die mensen in de horeca een vette pluim verdienen. Iedere dag staan zij klaar om het de gasten naar de zin te maken en om vakmanschap uit te stralen. Ieder op zijn eigen manier…dat verdient een bloemetje. Maar je vraagt om een persoon. Dan is er maar één en dat is mijn vader! Door hem hebben mijn broer en ik ons ontwikkeld in de horeca.

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
Eigenlijk geldt hier hetzelfde als de vorige vraag. Ik kom graag op vele plaatsen. Ik noem er stiekem toch één. Dat is tapasbar El Pincho in Haarlem. Het is weliswaar de zaak van een maatje van me, maar ik hou gewoon van tapas in een ongedwongen sfeer. En met wie? Het liefst natuurlijk met een mooie meid. Wie wil dat nu niet?

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
In 2013 ga ik samen met mijn broer verder met het verwezenlijken van onze gezamenlijke droom. We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat er echt wel wat beren op de weg stonden. We zijn goed op weg! Zakelijk gezien ga ik mij oriënteren wat ik wil gaan doen. Ga ik in loondienst, verder als zelfstandige professional of start ik een nieuw bedrijf? Ik heb nog geen idee. Wellicht komt er iets leuks op mijn pad. Dus mocht u meer over mij willen weten???

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
Ik denk dat we enigszins ‘back to basic’ gaan, maar dan in een nieuw jasje. En hier bedoel ik mee, dat we terug naar onszelf, terug naar ‘gewoon doen’. Huiselijke kneuterigheid alleen dan ingegeven door nieuwe invloeden en inzichten… De wereld van de consument in het algemeen en van onze gasten in het bijzonder zit in hun broekzak. Back to basic in een online en offline vraaggestuurde wereld, waar ook beleving geen toverwoord meer is, maar een ‘must’.

Reageer op dit artikel