artikel

Mijn 2012 – Stephan Nijst

Horeca

Stephan Nijst is sinds 1 oktober chef van At Sea in Scheveningen. Nijst, bekend als deelnemer van het tv-programma Mijn Tent is Top, wisselde van baan terwijl hij midden in de schuldsanering zit. ‘Ik heb mezelf beloofd me niet te beperken in mijn ambitie.

Mijn 2012 – Stephan Nijst

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?
‘Het verhaal kent twee kanten. Privé zit ik in een zakelijke afwikkeling, voor dit deel geef ik het cijfer 4. Het zakelijke vakgerichte deel krijgt een 8+, aangezien ik in oktober een mooie move heb gemaakt. Ik ben overgestapt van restaurant De Knip in Voorschoten, dat dit jaar is bekroond met een Bib Gourmand, naar restaurant At Sea in Scheveningen, waar ik na tien jaar weer samenwerk met Paul van Waarden en René Michielsen.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Ik sta nergens meer van te kijken. Misschien mijn overstap van restaurant. Niet veel mensen zullen hetzelfde doen in mijn situatie: een faillissement achter de rug en nu in een sanering. Maar ik heb mezelf beloofd me niet te beperken in de mogelijkheden voor ambitie.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of -vrouw van 2012 en waarom?
‘Dat vind ik een moeilijke vraag. Er zijn veel facetten in de horeca en die kun je niet over één kam scheren. Ik heb respect voor mensen die hun nek uitsteken, hard werken en klappen opvangen, opstaan en geloven in hun kunnen.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Favoriet is voor mij verbonden met hoe vaak je bij een restaurant bent geweest. Helaas is in ons geval niet veel sprake van uit eten, vanwege de omstandigheden waarin wij verkeren. Echter ben ik wel nieuwsgierig naar Boreas in Heeze en Beluga in Maastricht. Als ik uit eten ga, dan met mijn vrouw Jacqueline.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Afgelopen jaar heb ik veel meegemaakt wat ook zo zijn uitwerking heeft gehad. Vanuit thuis krijg ik veel support en ondersteuning. Ik heb een ambitie op het vakgebied. De lat ligt hoog, maar ik ga deze zeker halen! Privé is mijn ambitie te koesteren wat ik thuis heb: rust bij mijn gezin, dat is mijn drijfveer om uitdagingen aan te kunnen.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Je moet oppassen met trends. Vaak is de trend van vandaag morgen weer oud. Ik houd rekening met invloeden en wensen van de gasten. Erg belangrijk is: bij jezelf blijven en niet afkijken bij de buurman. Dan onderscheid je jezelf.’