artikel

Mijn 2012 – Jeroen Veldkamp

Horeca

Jeroen Veldkamp werd in 2002 de allereerste Nederlands barista Kampioen. Hij werd besmet met het koffievirus bij Grand Cafe van Bleiswijk in Enkhuizen; de koffiekenner werkt nu voor Sara Lee en maakt deel uit van de kernjury van de Koffie Top 100 van Misset Horeca.

Mijn 2012 – Jeroen Veldkamp

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

‘Ik geef 2012 een dikke 8. Ik heb ooit gekozen voor koffie en dat snapten veel mensen toen niet. Nu begrijpt iedereen dat koffie een belangrijk onderdeel van horeca is. Daarom weten veel bedrijven en instellingen mij heel goed te vinden als zij inspiratie nodig hebben voor verandering.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Gelukkig maak ik iedere dag gekke dingen mee. Maar in mijn top drie van ‘te gekke ervaringen’ staat toch zeker de Misset Horeca Koffie Top 100. Fantastisch hoe Radboud Bergevoet van Misset een klassement durft neer te zetten dat zowel transparant als relevant is. Een inspirerende test die ondernemers uitdaagt.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Ik kies voor een outsider. Mijn held is Rob Bongers. De man achter Horeca Development. Rob werkt op de achtergrond bij heel veel toonaangevende horecabedrijven in Nederland. Met Horeca Development brengt hij inspirerende vakmensen bij elkaar, en zorgt hij er voor dat horecabedrijven up to date zijn, dicht bij hun concept blijven en (weer) gaan renderen.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Mijn favoriet is Beluga in Maastricht. Ik vind chef Hans van Wolde een topchef. Al jarenlang topniveau zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Dus naast topgastronomie ook altijd een knipoog. Zoals een webcam in de keuken of een dj-meubel in de mooie strakke zaak.’ Ik zou hier graag gaan eten met John de Mol. Mooie gelegenheid om eens met hem te kletsen over een inspirerend tv-programma over koffie. Met mij als presentator :-).’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘In 2013 wil ik blijven inspireren. Liefst voor zoveel mogelijk publiek. Een theatertour, CoffeeLab op beurzen, tijdens de Dutch Design Week, op tv et cetera.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
2013 wordt het jaar van ambacht en beleving. Koffie wordt weer aan tafel bereidt, Gastheren en -vrouwen krijgen weer tijd om nieuwe spannende tafelbereidingen te doen, Horecaondernemers gaan hun ambacht en kennis delen met hun geïnteresseerde gasten. Koffie workshops, open proefsessies et cetera.

Reageer op dit artikel