artikel

Mijn 2012 – Martin van Bourgonje

Horeca

Martin van Bourgonje rondde in 2012 een grote verbouwing af van hotel-restaurant Merlet in Schoorl. Ook kondigde zijn chef, Timo Munts, zijn vertrek aan werd hij een van de drie regiovoorzitters van de Alliance Gastronomique.

Mijn 2012 – Martin van Bourgonje

Welk rapportcijfer geef je 2012 – zakelijk gezien – en waarom?

‘Een 6. Omzetdoelstellingen zijn niet gehaald. Verbouwing is wel binnen budget gebleven. Maar met een wat tegenvallende omzet maak je al gauw te veel kosten. Het bedrijf moet weer opnieuw afgesteld worden.  Wel zit er een stijgende lijn in de omzet maar verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen. Toch hoop ik ondanks  8 maanden verbouwen in 2012 met een positief resultaat af te sluiten.’

Wat is het gekste wat je in 2012 hebt gedaan/meegemaakt?
‘Als manager marketing van de Alliance ben ik bijzonder trots dat wij met de viering van het 45 jarig bestaan trending topic werden op twitter. De opzet bedacht met bestuur en Carsten Klint was geslaagd, mooie media aandacht. Het zette s’lands oudste restaurant samenwerkingsverband op de kaart van de nieuwe media. En daar was de actie uiteindelijk om te doen.’

Wie is volgens jouw dé horecaman of –vrouw van 2012 en waarom?
‘Sergio Herman. Ik heb het feest meegemaakt van zijn boekpresentatie ‘Sergiology’ in Antwerpen. Onder de beats van Sander Kleinenberg kwam het ene naar het andere waanzinnige gerecht. Soms met meer dan 15 componenten en dat voor 1000 man.  En met de vele cocktails en gin tonic waanden we ons even op Ibiza. Sergio is niet alleen bezig op het bordje maar creëert een totale wereld om zijn restaurant heen. Hij is een bijzonder persoon.’

Wat is jouw favoriete restaurant en met wie wil je er gaan eten?
‘Ik maak er gelijk een culinaire reis van langs de Treeswijkhoeve, door naar Da Vinci en afsluiten bij De Leuf. Het is niet alleen omdat het tweesterrenrestaurants zijn maar het zijn stuk voor stuk tot op het bod gemotiveerde ondernemers waar niet alleen het koken voorop staat maar ook de gastvrijheid. Als ze fuseren ontstaat mijn favoriete restaurant. Tot die tijd nemen we twee dagen de tijd om te genieten en dat doe ik natuurlijk met mijn vrouw Carla en soms ook met onze drie dochters.’

Wat ga je in 2013 doen en wil je delen met horecaminnend Nederland?
‘Merlet zal officieel geopend worden. Helaas hebben we dat door familie omstandigheden uit moeten stellen. En ik ga een nieuw boek uitgeven. Een romantisch boek deze keer.’

Welke trend komt in 2013 naar de Nederlandse horeca en wat ga jij er mee doen?
‘Michelin heeft smaak boven aan de agenda geplaatst dus ik verwacht dat de unieke smaak van gerechten en producten centraal komen te staan. Ik heb een ervaren keukenteam en ik hoop dat zij gaan voldoen aan de één-ster-criteria van Michelin in 2013. Ten tweede hoop ik dat de economie weer gaat aantrekken want met deze economische basis zullen het geen tropenjaren worden.’