artikel

Financieren: negen tips om geld te vinden

Horeca

Wie een verbouwing, een keuken of iets anders wil financieren en kampt met een onwillige bank, zit al snel met de handen in het haar. Waar haal ik het geld vandaan? Er vanaf zien of wachten tot er weer genoeg eigen vermogen is? Er zijn genoeg andere mogelijkheden. Negen tips om geld te vinden.

Financieren: negen tips om geld te vinden

Het op orde hebben van de boekhouding is noodzaak. Helemaal als je een financiering wilt aanvragen. De kredietwaardigheid van de onderneming moet immers aangetoond kunnen worden. De financier wil weten waar hij aan begint en wil geen grote risico’s nemen. Als de financiële huishouding van het  bedrijf niet op orde is, heb je bij reguliere instellingen weinig kans op succes bij het aanvragen van een financiering. Wil je dan toch verder, dan is de kans groot dat je in het grijze circuit belandt en dat zal ik niemand aanraden.

1 Begin bij de bank

Begin uw zoektocht naar financiering altijd bij de bank. Soms verstrekken banken onder gunstige voorwaarden kredieten. Wie het pand in eigendom heeft en niet al te zwaar is gefinancierd, kan door een verhoging van de hypotheek al aan het gewenste bedrag komen. Goedkoper lenen is bijna niet mogelijk. Ook als het contact met de bank niet uitmondt in een krediet, is de exercitie geen vergeefse moeite geweest, want je houdt er in ieder geval een referentiekader aan over. ‘Als de bank zegt: ik wil niet verder gaan dan X procent, weet je ongeveer hoe sterk of hoe zwak je staat en waar je vanuit moet gaan. Dat biedt houvast.

2 Geld van de groothandel?

Je hoeft op internet niet lang te zoeken om partijen te vinden die willen financieren. Ook groothandels en andere leveranciers zeggen de horeca te willen financieren. Dat hoeft niet verkeerd af te lopen, maar het is wel van belang om zakelijk te blijven. Wie zich laat financieren door de groothandel, zit in een slechte onderhandelingspositie. Soms lijkt het erop dat je een goede deal hebt gesloten. Wanneer je zeven of acht procent rente betaalt kun je daar niets van zeggen, maar bedenk wel dat je niet of veel minder in aanmerking komt voor kortingen en andere gunstige leveringsvoorwaarden. Het kan zomaar gebeuren dat je door toedoen van die financiering 20 procent meer betaalt voor de producten die je koopt. Reken dat goed door en laat je desnoods adviseren door een  deskundige. Misschien moet je dan tot de conclusie komen dat je beter af kunt zien van die uitbreiding.

3 Hanteer de juiste volgorde

Zet de stappen die gezet moeten worden in de juiste volgorde. Verdiep je eerst in de markt, vraag offertes aan bij verschillende leveranciers, kies er één of meer uit, onderhandel met dat bedrijf totdat je een netto bedrag overhoudt, en begin pas dán over die financiering. Dan sta je veel sterker dan wanneer je zegt: ik heb geen geld, maar ik wil wel een nieuwe keuken, kun jij mij financieren? Als je dat doet stel je je wel zeer afhankelijk op en krijg je daarvoor ook de rekening gepresenteerd.

4 Voorkom fikse boete

Wie zich laat financieren, moet alle voorwaarden doorrekenen. Let bijvoorbeeld op de boeteclausules. Die nemen soms heftige vormen aan. Sommige kredietverstrekkers eisen een boete wanneer er vervroegd wordt afgelost. Die boete kan tien procent van het krediet bedragen. Stel dat de ondernemer zijn bedrijf vervroegd verkoopt en het krediet bedraagt een half miljoen. Dan moet hij €50.000 boete betalen.

5 Krediet bij aannemer

Als het gaat om een verbouwing kan de aannemer in sommige gevallen een krediet verstrekken. De bouw wordt dan door de aannemer voorgefinancierd. Vooropgesteld dat die aannemer daartoe financieel in staat is. Het is bekend dat de bouw moeilijke tijden doormaakt en dat bouwbedrijven er veel voor over hebben om hun mensen aan het werk te houden.

6 Gast financiert

Horecabedrijven met vaste gasten, kunnen overwegen om te vragen of die gasten geld in de nieuwe keuken of de uitbreiding willen steken. In dat geval kunnen er obligaties uitgeschreven worden. Maar wat krijgen die gasten daar voor terug? Je zou voor een constructie kunnen kiezen waarbij de tegenprestatie deels uit rente bestaat en deels in natura wordt voldaan, bijvoorbeeld door diners of overnachtingen.

7 Leen van familie en vrienden

Het is ook mogelijk om een beroep te doen op familie en vrienden, zegt Arne Heitmeijer van adviesbureau For-ward. Behalve adviseur is Heitmeijer nauw betrokken bij de exploitatie van ‘t Hof van Gelre in Lochem. Maar het inschakelen van familie en vrienden is niet eenvoudig,  voegt hij toe. ‘Je zult het vertrouwen moeten hebben van die mensen. En je zult ze zekerheden moeten bieden in de vorm van aandelen bijvoorbeeld en dat laten vastleggen bij de notaris.’ Dat daar risico’s aan verbonden zijn ondervond Heitmeijer zelf. In 2000 leende hij 5000 gulden aan een bevriende ondernemer. De man ging failliet. Weg geld? ‘Ik kwam de man onlangs weer tegen en hij heeft mij een deel van het geld terugbetaald. De rest krijg ik volgend jaar. In dit geval is het onderlinge vertrouwen uiteindelijk dus niet beschaamd, maar het zal ongetwijfeld ook wel eens op een andere manier aflopen.’

Leestip: Krediet aanvragen bij de bank>>

8 Vraag uitstel aflossing

Een andere mogelijkheid om aan geld te komen voor een financiering, is uitstel vragen van de aflossing van het leverancierskrediet, zegt Heitmeijer. ‘Dat zul je dan uitvoerig met je leverancier moeten bespreken. Maar je kunt als horecaondernemer ook proberen om meer omzet te creëren en je kosten te drukken. Ik denk dat dat de gezondste manier is om middelen te genereren waarmee je kunt investeren.

9 Crowdfunding

Wie een krediet in de wacht wil slepen zou aan crowdfunding kunnen denken, een financieringsvorm in opkomst. Crowdfunding is een relatief nieuwe methode om geld bijeen te krijgen. Het gaat uit van het principe dat vele kleine bijdragen een grote financiering mogelijk maken. Het is een sociale vorm van investeren, maar tegelijkertijd ook een zakelijke. De investeerder ontvangt namelijk rendement. Daar staat tegenover dat hij ook een risico loopt. Het bedrijf waarin hij zijn geld steekt, kan immers failliet gaan. In dat geval is de investeerder zijn geld kwijt.

Een enkele ondernemer gaat zelf aan de slag met het binnenhalen van geld. Hij mobiliseert kennissen, gasten en vrienden. Dat is veel werk. En ook best wel ingewikkeld, want je zit ook met terugbetalen en rendement uitkeren. Niet aan beginnen, waarschuwen deskundigen. Maar er zijn voorbeelden genoeg waar het is gelukt. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van één van de platforms die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Wie op internet zoekt onder crowdfunding  komt ze vanzelf tegen. Tegen een fee brengen de platforms financieringen tot stand om vervolgens alles te regelen.