artikel

Een tweede zaak? Tips en valkuilen

Horeca

Wie een tweede zaak wil beginnen, kan nu toeslaan. Het aanbod van horecabedrijven is groot, de verkoopprijzen laag en de economie kan aantrekken. Zorg wel voor een degelijke aanpak, anders leidt dat nieuwe bedrijf mogelijk tot de ondergang van uw complete ‘imperium’.

Een tweede zaak? Tips en valkuilen

Gevaarlijke koopjes

Het starten van een tweede zaak is altijd een riskante bezigheid geweest. Vroeger omdat ondernemers zich te diep in de schulden staken om de financiering rond te krijgen, nu omdat ze in de verleiding komen om in te gaan op een koopje dat uiteindelijk niet levensvatbaar blijkt. De start van een tweede zaak kan alleen goed aflopen wanneer de ondernemer met zijn bestaande bedrijf succesvol is en daar ook kan worden gemist gedurende een aantal maanden. Want het opstarten van een extra bedrijf vergt tijd en inspanningen. Sta ook stil bij de vraag waarom de ondernemer de zaak, die u over wilt nemen, van de hand doet. Is er iets misgegaan? En zo ja, wat ging er mis? Neem dat mee in uw overwegingen.

Bedrijf uit de wind houden

Een tweede zaak die ontspoort, kan ertoe leiden dat ook de eerste zaak het loodje legt. Dit omdat de ondernemer er onvoldoende aandacht aan besteedt en ook medewerkers overhevelt naar het nieuwe bedrijf. Met als gevolg dat de dienstverlening in het eerste bedrijf er op achteruit gaat. ‘Daarnaast moet de ondernemer ervoor waken dat hij het bestaande bedrijf als onderpand gaat gebruiken’, zegt adviseur Jurriaan Peters. ‘De ondernemer moet het zo indekken dat zijn eerste bedrijf geen gevaar loopt als het tweede bedrijf in de problemen komt. Daar moet de geldverstrekker dan wel aan mee willen werken.’

Eigen geld helpt

Het van elkaar scheiden van het eerste en het tweede bedrijf is op zich geen probleem. Een bv erbij is zo opgericht. Maar het financieel onafhankelijk maken van elkaar is een ander verhaal, zegt adviseur Thierry Neuféglise van 4Ratio. ‘Dat zal alleen lukken als je behoorlijk over-solvabel bent.’ In alle andere gevallen zal de bank zeggen: ik financier jouw tweede zaak alleen als we de eerste zaak als onderpand mogen gebruiken. Maar wanneer mag je verwachten dat de bank daarvan afziet? ‘Dat verschilt natuurlijk van bank tot bank en van situatie tot situatie, maar als richtlijn kun je aangeven dat er geen aansprakelijkheid naar de eerste zaak is als de tweede voor minimaal 55 procent uit eigen middelen wordt gefinancierd.’

Soortgelijke zaak

Wie een succesvolle zaak exploiteert met een bekende naam zou een soortgelijke zaak in dezelfde stad of regio op kunnen starten. Zaak nr. 2 kan profiteren van de bekendheid en de goodwill van zaak nr. 1. De tweede zaak hoeft geen replica te zijn van de eerste, maar mag er  wel sterk op lijken, zegt Neuféglise. ‘Veel gasten zullen de tweede zaak met een gevoel van herkenning betreden. De kans op succes neemt daardoor toe.’

Kies compagnon

U kunt de tweede zaak ook op fiftyfifty-basis met een compagnon opstarten. Kies een bekende persoon zodat u weet wat u aan hem of haar heeft. John Cornelissen en Mirjan Theuns, de eigenaren van eetcafé De Tijd in Oisterwijk, begonnen op die manier met een tweede en een derde zaak. In beide gevallen namen ze één of twee compagnons in de arm. Het tweede bedrijf, SEC eten en drinken, is gevestigd in een pand dat Cornelissen en Theuns kochten als pensioenvoorziening. Samen met de compagnons stichtten ze daar hun tweede bedrijf. Later volgde nummer drie.

Verwaarloos bedrijf niet

Een tweede zaak opstarten en daarmee het ondernemersinkomen verdubbelen, is de droom van bijna iedere horecaondernemer, zegt Harm Cornielje van bureau 402 Financiële en Administratieve begeleiding. ‘Als je in de ene zaak met een ondernemersinkomen van  80.000 euro aan je plafond zit, is het aantrekkelijk om dat inkomen middels een tweede zaak te verhogen. Maar het loopt zelden goed af’, meldt hij. Het blijkt moeilijk om de aandacht over twee of meer zaken te verdelen. ‘Toch zijn er ondernemers die aantonen dat er mogelijkheden liggen.’

Ben je zelf geschikt of niet?

Niet iedere horecaondernemer die zijn bedrijf goed voor elkaar heeft, is geschikt om een tweede zaak op te starten. Je moet namelijk een managerstype zijn. Wie dat niet is en als meewerkend voorman voorop gaat in de strijd, kan zich met één bedrijf beslist nog wel staande houden, maar hij kan zich niet opdelen. Het aansturen van twee bedrijven vergt een andere aanpak. De ondernemer moet er boven gaan hangen en kunnen delegeren.

Reageer op dit artikel