artikel

Wat doen voor het slachtoffer?

Horeca

Is uw horecabedrijf overvallen en waren op dat moment medewerkers aanwezig? Als werkgever kunt u veel betekenen voor de personen die het misdrijf hebben meegemaakt. Tips van Slachtoferhulp Nederland.

Wat doen voor het slachtoffer?

De hulp van u als ondernemer zal niet alle problemen oplossen, maar een kleine blijk van steun kan een groot verschil maken. Informeer ook naar eventuele gasten die bij de overval aanwezig zijn geweest.

Hoe kan ik helpen?

Vraag de ander wat u voor hem of haar kunt betekenen. Geef aan wat u wel en niet kunt doen, zo voorkomt u later misverstanden.

Bied een luisterend oor

Toon belangstelling, begrip en geef serieuze aandacht, ook in de weken of maanden na de gebeurtenis. Verwacht niet dat het leed na twee weken voorbij is.

Geef de ander de ruimte

Blijft uw medewerker over de gebeurtenis piekeren zonder erover te praten? Breng de gebeurtenis dan zelf op een rustig moment ter sprake.

Bied praktische hulp

Bied zelf praktische hulp aan. Geef de ander bijvoorbeeld een lift naar het werk. Of breng hem of haar na sluitingstijd naar huis.

Weer plannen maken

Moedig de ander aan om langzaam weer plannen te maken voor de toekomst. Het helpt als het normale ritme thuis en op het werk weer opgepakt wordt.

Overige tips:

Help met het zoeken van afleiding.
Toon begrip.
Wees oprecht in uw reacties.
De ander is van slag. Het maakt niet uit hoe ernstig de gebeurtenis was. Toon begrip voor wat hij of zij heeft meegemaakt.

Wat kan ik beter niet doen?

– Vermijd sensatie en flauwe grappen.
– Betuttel de ander niet.
– Het leed verzacht niet door te zeggen dat anderen er nog slechter aan toe zijn.
– Geef geen ongevraagde adviezen.
– Neem een gesprek niet over door ongevraagd over uw eigen ervaring te vertellen.

 

Op het forum van Slachtofferhulp ontmoet u andere mensen die betrokken zijn bij een slachtoffer.

Reageer op dit artikel