artikel

Vorm wijnglas bepalend voor smaaksensatie

Horeca

Of je wijn in een dun wijnglas schenkt of in glas met ‘dikke billen’. Het is een wereld van verschil voor de geur- en smaakbeleving. Register vinoloog Barbara Verbeek legde op de Horecava 2014 uit, wat de invloed van het type glas heeft op de wijn. En, de hippe gibraltar-glazen zijn funest voor het aroma.

Vorm wijnglas bepalend voor smaaksensatie

‘Wijnproeven doe je met de ogen, de neus en de mond.’ Het was de belangrijkste boodschap die register vinoloog Barbara Verbeek aandroeg voor het glass-tasting: de wereld van verschil dat een glas kan maken voor de geur en de smaak van wijn.

Dun glas

Bepalend voor een eerste smaakindruk is het gedeelte van de tong waar de wijn als eerste neervalt. Dunne glazen gaan verder de mond in dan glazen met een dikke, ronde onderkant. Wijn in dunne glazen belandt daardoor achter op de tong, waarmeer bitter- en zuursmaken zitten.

Dik glas

Glazen met een bolle onderkant komen een stuk minder ver de mond in. De wijn maakt daardoor als eerste een aanraking met het puntje van de tong. In de smaakbeleving worden daardoor de zoetigheid en het fruitige benadrukt.

Gibraltarglas

Wat tegenwoordig hip is; het gibraltarglaasje. Verbeek: ‘Ze zijn vooral populair doordat ze zo makkelijk in gebruik zijn. Je hoeft ze niet te poleren en ze kunnen zo in de vaatwasser.’ Ze zijn echter funest voor de smaak, aldus Verbeek. ‘Doordat het taps uitloopt, vliegt de aroma naar buiten. De geur is totaal weg en daardoor de smaak ook. Funest voor een mooie wijn dus.’

Discussieer mee op Misset Horeca Connect: hecht u veel waarde aan het type wijnglas in uw zaak?