artikel

Zo werkt Youth Food Movement aan eerlijker eten

Horeca

De Youth Food Movement (YFM), de jongerentak van de Slow Food beweging, zet zich in voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Dat doet ze onder meer door een Foodfilmfestival, het project Het Eetcafé en de YFM Academie.

Zo werkt Youth Food Movement aan eerlijker eten

De Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Het is de jongerenafdeling van de Slow Food beweging en is toegankelijk voor jongeren van 18 tot 35 jaar. De Nederlandse afdeling is een van de grootste ter wereld, zo vertelde Dionne van Zijl op 16 januari tijdens een presentatie op de Horecava.

De denkwijze van de YFM is gebaseerd op de principes van Slow Food. ‘Wij willen good, clean en fair voedsel en met fair bedoelen we lekker eten.’

Foodfilmfestival met sterchef
Een van de projecten waarmee YFM haar doel uitdraagt, is het Food Film Festival in Amsterdam. Dit jaar vindt de vierde editie hiervan plaats. Het bestaat uit films, debatten, workshops en een pop uprestaurant. Ook hier is eerlijk eten het thema. Michelinsterchef Joris Bijdendijk van Bridges in Amsterdam gaat dit jaar in mei (wederom) de keuken aanvoeren. Tal van buitenlandse chefs zullen hem bijstaan. Wie de koks zijn en waar het festival wordt gehouden, wordt eind deze maand bekend gemaakt.

Boeren en burgers

Het Eetcafé is een ander project. Boer en burgers worden hier letterlijk met elkaar in verbinding gebracht via een website. Op dit platform staan blogs maar kunnen beide groepen ook vragen aan elkaar stellen. Inmiddels is er ook een aantal keren een live eetcafé geweest waar boeren en burgers met elkaar in discussie gingen.

YFM Academie
De YFM Academie biedt jaarlijks 25 jonge professionals en studenten uit de horeca, landbouw en voedingssector de kans om inzicht te verwerven in de problemen en mogelijkheden binnen en buiten hun eigen sector, hun netwerk uit te breiden en vooral met elkaar in dialoog te gaan. ‘Over tien jaar zijn dit de bazen van ons voedselsysteem’, voorspelt Van Zijl.

Reageer op dit artikel