artikel

Tien manieren om zwerfvuil te lijf te gaan

Horeca

Niks is zo storend als een rommelig terras. Het schrikt gasten af om plaats te nemen. Vooral zwerfvuil blijkt een boosdoener. Tien tips voor een opgeruimd terras. Zo stimuleert u personeel en gast om het ‘buitengebied’ rond uw zaak op te ruimen.

Tien manieren om zwerfvuil te lijf te gaan

1. Afvalbak op terras

Voor veel fastfood- en take awaybedrijven die hun maaltijden verpakken in plastic bakjes en papieren zakjes of tassen is het al een vaste waarde: ze hebben een afvalbak op of bij hun terras. Het is te overwegen om dat bij uw café, restaurant of hotelterras te plaatsen. Kies wel zorgvuldig een plek. Het moet zichtbaar zijn voor de gast, maar niet storend.

 

2. Lastminute afvalbak

McDonald’s heeft opruimen en duurzaamheid tot haar credo verheven. Op allerlei manieren worden gasten gestimuleerd om zelf hun maaltijdresten in de afvalbakken in en buiten het restaurant te deponeren. In 2012 opperde directeur Jo Stempels dat het handig zou zijn om ‘last minute’ bakken te plaatsen. Normaliter ruimt personeel van de keten met de Gele M in een straal van minimaal 200 meter buiten het restaurantterrein haar afval op. Een last minute-afvalbak zou van pas komen buiten dat gebied.

 

3. Overleg met de gemeente

Bij McDonald’s is er uiteindelijk geen last minute -afvalbak gekomen, maar een woordvoerder van de keten laat weten dat ze altijd in gesprek zijn met de lokale overheden over het plaatsen van extra prullenbakken. In Sassenheim heeft de hamburgerketen zo 17 tot 20 extra bakken weten te realiseren. Ga dus met de lokale overheid het gesprek hierover aan.

 

4. Bakje op tafel

Veel gasten weten niet waar ze met de gebruikte suikerzakjes, open getrokken melkcupjes of gebruikte servetten heen moeten. Stimuleer gasten om 
ze zelf op te ruimen door een klein prullenbakje op de terrastafel te plaatsen. Bij veel hotels werkt dit principe op ontbijttafels al prima, dus waarom niet buiten. Bij Bie de tantes in Eys (nummer 7 in onze Terras Top 100) hebben ze een klein bakje voor dit soort afval op de terrastafel staan.

 

5. Peukenpaal

Sigarettenpeuken op uw terras of voor uw bedrijf. Dat is onooglijk. Naast asbakken op tafel is het plaatsen van een peukenpaal bij de ingang van uw bedrijf of op de rookplek buiten een uitkomst.

 

6. Verzin alternatieven

Een goede beschutting op uw terras die wegwaaien van servetjes en dergelijke tegen gaat, is mooi meegenomen. Voorkomen is beter dan genezen. Denk van te voren na over wat er zou kunnen wegwaaien op uw terras en probeer daar alternatieven voor te verzinnen. Geen theezakjes maar losse thee in een ei of zeefje, bijvoorbeeld. Kies voor iets zwaardere kwaliteit servetten in plaats van lichte, papieren. Gebruik stoffen lopers in plaats van papieren placemats.

 

7. Serveer eten op porselein

Hoe minder wegwerpartikelen 
u gebruikt, des te minder kans op rondzwerven. In plaats van papieren disposables, kunt u uw maaltijden buiten op porseleinen borden en met echt bestek serveren. Het oogt bovendien sfeervoller.

 

8. Train personeel

Naast het stimuleren van uw gasten om op te ruimen, is het vooral van belang dat u uw personeel traint om alert te zijn op opgeruimde tafels. Zodra een gast vertrekt, moeten medewerkers afruimen. Letten op rondzwervend afval moet een tweede natuur zijn. McDonald’s heeft opruimtaken neergelegd bij een aantal medewerkers. Een paar keer per dag houden ze het restaurantterrein schoon, gehuld in herkenbare bedrijfskleding. Zo laat je zien dat je duurzaam bezig bent.

 

9. Inventariseer de buurt

Niet alle rondslingerende blikjes, papieren en peuken hoeven afkomstig te zijn van uw gasten of terras. Kijk eens goed om uw heen en inventariseer mogelijke haarden van zwerfvuil. Overleg met naburige zaken over gezamenlijke maatregelen of afspraken.

 

10. Prikkel de gast

Niet alleen u als gastheer/-vrouw heeft de taak om de boel schoon te houden. Ook de gasten mogen best op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Met de aanwezigheid van afvalbakken stimuleer je niet alleen het opruimen maar communiceer ook naar gasten dat er een bakje staat voor suikerzakjes en dergelijke. Of als u een extra bakje serveert voor de mosselschelpjes, zeg dat erbij. Verpak het als een extra service.

 

Nederland schoon

Om zwerfafval in Nederland te bestrijden is in 1991 de Stichting Nederland Schoon (een onafhankelijke stichting) door het bedrijfsleven, de ANWB en de Nederlandse Vereniging voor Reinigings- en Afvalmanagement) opgericht. Nederland Schoon voert campagnes tegen zwerfafval, doet onderzoek, adviseert gemeenten en zet projecten op rond zwerfafvalbestrijding. McDonald’s werkt samen met deze stichting, met name rondom het vraagstuk hoe om te gaan met zwerfafval en afval rond de McDrives. Zo heeft 
McDonald’s in 2012, na onderzoek uitgevoerd door NederlandSchoon, op diverse locaties de afvalbakken op het parkeerterrein van restaurants herplaatst zodat deze optimaal gebruikt worden.
Nederlandschoon.nl/publiek

Punten scoren met opruimen

Een schone zaak en een opgeruimd terras. Het is één van de punten waar de jury van de Terras Top 100 van Misset Horeca 
op let. Horecabedrijven die mee willen dingen in deze ranking, worden beoordeeld op een aantal onderdelen. Verzorging van het terras is er zo een. Daarbij stelt de mystery guest de vraag: ligt 
er (zwerf)vuil. Ook het afruimen van de tafels, het schoonhouden van de omgeving, het oprapen van papiertjes en het legen van de asbakken zijn punten van beoordeling.