artikel

Zo onderschep je vervalste ID-kaarten

Horeca

Jongeren onder de achttien bedenken trucs om alcoholische drankjes te kunnen bestellen. Ze maken gebruik van vervalste ID-kaarten of van ID-kaarten van anderen die wel achttien jaar of ouder zijn. Welke trucs worden er toegepast en hoe kun je ze ondervangen? Tip 1: doe er wat aan en voorkom een boete van €1360.

Zo onderschep je vervalste ID-kaarten

1 Groot percentage rommelt

Horecaondernemers die denken dat jongeren onder de achttien slechts zeer zelden rommelen met ID-kaarten om alcoholische dranken te kunnen bestellen, hebben het mis. Bijna 70 procent van de minderjarige scholieren kan nog alcohol bestellen aan de bar. Een derde van hen gebruikt daarvoor een geleende of vervalste identiteitskaart, zo blijkt uit een peiling van Scholieren.com onder drieduizend jongeren onder de achttien. 11 procent van de ondervraagden die alcohol krijgen, gaat naar de kroeg met een valse kaart. Een kleine 20 procent leent een identiteitsbewijs van iemand die wel oud genoeg is.

2 Controle op echtheid

Ondernemers die niet of nauwelijks controleren op de echtheid van ID-kaarten en die ook niet scherp opletten of de persoon op kaart wel werkelijk de persoon is die ze voor zich hebben,  lopen het risico op een aanzienlijke geldboete. Bij de eerst geconstateerde overtreding bedraagt de boete €1360. Bij een herhaling is de boete veel hoger, terwijl de zaak bij een derde overtreding gedurende een bepaalde periode gesloten kan worden. De gemeente is belast met de controle.

3 Vervalste kaart

Wat gebeurt er als bij controle blijkt dat de persoon in kwestie zijn of haar ID-kaart heeft vervalst? Ron Raven van de Bedrijfsrecherche Nederland Groep: ‘Als duidelijk is dat de ondernemer de nodige maatregelen heeft getroffen om de echtheid vast te stellen, kunnen ze hem daar moeilijk voor verantwoordelijk stellen. Heeft hij die maatregelen niet genomen, dan is de kans vanzelfsprekend veel groter dat dat hem dat een boete oplevert.’

4 Lokjongeren

De kans om als ondernemer tegen de lamp te lopen, wordt extra groot door toedoen van lokjongeren. Dit zijn minderjarigen die door de gemeente op pad worden gestuurd om te kunnen checken of de horeca zich wel aan de wet houdt. Deze omstreden valkuil heeft tot boetes geleid. Henk Westbroek van Stairway to Heaven in Utrecht kan daarover meepraten. In zijn café kreeg een zeventienjarige een glas wijn. Westbroek kreeg een boete van €1360.

5 Vergrootglas

Eenvoudige hulpmiddelen volstaan soms al om de echtheid van kaarten te controleren. Gebruik een vergrootglas. Laat de controle plaats vinden op een verlichte plaats of zorg voor een zaklamp. De ‘fraudeur’ in kwestie zal dan al snel tegen de lamp lopen. Bedenk daarbij dat het hier niet gaat om gehaaide criminelen, maar om ‘ondernemende’ jongeren die iets willen drinken. Met het nodige photoshop-, kopieer-, knip- en plakwerk vervalsen ze hun kaarten.

6 Fotocheck

Bij twijfel zal de barkeeper of de portier nog eens extra naar de foto op de pas moeten kijken. En naar de persoon die voor hem staat. Is dat wel de persoon op de pas? Een veel toegepaste methode bij twijfel is het stellen van vragen. Wat is je geboortedatum, waar woon je? Als de pas niet van de persoon is, zal hij of zij al snel de verkeerde antwoorden geven of op zijn minst haperen.

7 Medewerkers instrueren

De medewerkers zullen geïnstrueerd moeten zijn. Onderdeel van die instructies zijn de zogenoemde echtheidskenmerken, zegt Ron Raven. Ze zullen moeten weten hoe een echte ID-kaart eruit ziet, hoe die voelt en wat daar allemaal op vermeld staat.

8 Let op de houding

De houding van jongeren is de moeite van het bestuderen waard. Als ze iets te verbergen hebben, stralen ze onzekerheid uit. Ze komen moeilijk uit hun woorden of kijken wat vaker dan normaal naar hun vrienden en vriendinnen. ‘Je kunt je medewerkers trainen op het herkennen van die kenmerken’, zegt Richard Franken van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Om toe te voegen dat zo’n training gedragsherkenning ook doorgetrokken kan worden voor andere doeleinden, zoals het herkennen van drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik.

9 Bekijk achterkant

Veel ondernemers hebben zo hun eigen methodes om ervoor te zorgen dat jongeren onder de achttien bij hen geen alcoholische dranken kunnen bestellen. Rik de Jong van Bar-dancing Braskoer op Terschelling controleert in het hoogseizoen bij de ingang. Bij twijfel over de leeftijd kijken de medewerkers naar de achterkant van de ID-kaart. Vervalsers vergeten die nogal eens. De Jong: ‘Daar staat de geboortedatum in omgekeerde volgorde. Als dat niet overeenkomt met de datum op de voorkant weet je hoe laat het is.’

10 Polsbandjes

In drukbezochte gelegenheden kunnen polsbandjes goede diensten bewijzen. Bij Braskoer worden bezoekers tijdens drukke dagen onderverdeeld in achttienminners en achttienplussers. De eerste groep krijg een oranje bandje om de pols, de tweede groep een blauw bandje. De bandjes zijn verzegeld, ze zijn moeilijk te verwisselen. Frauderen is lastig.

11 Apparatuur

Er is apparatuur beschikbaar waarmee de echtheid van identiteitskaarten kan worden onderzocht. Wie daarover meer wil weten, zoekt op internet onder ID-controleapparatuur. Relatief goedkope apparatuur is verkrijgbaar. Denk aan bedragen van €300 en minder. Wie apparatuur gaat aanschaffen, doet er goed aan om kritische vragen te stellen over de betrouwbaarheid en de toepasbaarheid. Ook de snelheid van controleren is een belangrijk punt. Het moet binnen een paar seconden gedaan zijn.

12 Koppelen aan database

Als het gaat om apparatuur voor ID-controle, dan worden verschillende systemen aangeboden. Het is niet nodig om het duurste van het duurste te kopen. Wie iets verder wil gaan dan alleen maar controleren, kan een systeem aanschaffen dat kan worden gekoppeld aan de klantendatabase van het bedrijf. Daarmee kan de ondernemer nog beter aantonen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om het al dan niet schenken van alcoholische dranken aan jongeren.

Toename

De valse kaarten die jongeren gebruiken zijn vaak niet al te professioneel. Ze worden in veel gevallen door de jongeren zelf in elkaar geknutseld. Bijvoorbeeld met behulp van kleurenprinters of scanners van school. 30 procent van de scholieren die een valse kaart maken, doet dat met behulp van schoolapparatuur, zo blijkt uit een peiling van Scholieren.com onder 3000 jongeren. 
Anderen roepen de hulp in van medescholieren die handig zijn met computers en zo een echt lijkende pas kunnen fabriceren. Politie en horeca kunnen niet zeggen op welke schaal er wordt gefraudeerd met identiteitskaarten onder jongeren, aldus de NOS. Er drinken volgens de horeca ook veel jongeren van zestien en zeventien buiten het officiële circuit om. Het Openbaar Ministerie heeft geen exacte cijfers, maar ziet wel een toename van jongeren die met een valse identiteitskaart de kroeg in proberen te komen.

Reageer op dit artikel