artikel

Horeca Top 100 2016 nummer 24: Ikea

Horeca 234

Met de opening van een nieuwe Ikea in Zwolle komt het aantal vestigingen nu op 13. Die eerste nieuwe winkel in Nederland sinds 2006 is de meest duurzame in Nederland. Bij het ontwerp van het gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met het terugdringen van het energieverbruik. Onder andere door 5500 zonnepanelen en negen windmolens op het winkeldak en een geavanceerd warmte-koudeopslagsysteem.

Vestigingen: 13
Omzet: €66 miljoen (62,5 mln)  5,6%
Rapportcijfer: nb / Economisch klimaat: nb / Verwachte omzetgroei: nb

Verder kunnen klanten op een infobord realtime zien hoeveel energie er wordt bespaard en heeft de winkel een speciale shop voor zonne-energie. Vorig jaar leek het er even op dat ook in Leiderdorp en Zaanstad Ikea-vestigingen zouden openen, maar die plannen werden plotseling stilgelegd nadat bleek dat het concept niet in de lokale bestemmingsplannen past. Ikea verstrekt geen specifieke omzetcijfers voor de horeca van de winkels, maar wie er wel eens in een Ikea-restaurant aanschuift voor een ontbijt, lunch of diner, snapt dat het een mooie additionele omzetstroom is voor het woonwarenhuis. Om van de hotdogs en zelfgetapte softijsjes na de kassa nog maar te zwijgen.
Ikea.com

Reageer op dit artikel