artikel

De Stelling: Financiering horeca zonder eigen geld niet te doen

Horeca 3035

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Financiering horeca zonder eigen geld niet te doen’. Lees hier de meningen van Wim Wiersma van The Colour Kitchen in Utrecht en Erik de Jong van Rum Barrel in Amsterdam. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: Financiering horeca zonder eigen geld niet te doen

De banken zijn erg terughoudend met financiering van horeca, zelfs al heb je een goed bedrijfsplan.

Wim Wiersma: ‘Mee eens, een goed plan is geen garantie voor een bancaire lening. Veel belangrijker is de goede relatie met de bank en de reputatie van de ondernemer en dan nog heb je altijd ‘eigen geld’ nodig.
Erik de Jong: ‘Ik ben ook naar de bank gegaan, maar horeca wordt gezien als high risk, waardoor de banken zeer terughoudend zijn om een lening te verstrekken. Zelfs als je het merendeel van de investering met eigen vermogen financiert. Mocht je het toch allemaal willen doorzetten, dan moet je ondernemingsplan eerst worden gekeurd. Dit kost je in ieder geval een paar duizend euro. Kortom, een kostbaar en lastig proces voor een startende ondernemer.

Branche-organisatie en adviseurs schieten tekort en crowdfunding is voor veel horeca-ondernemers nog een doorzichtige zaak.

Wim Wiersma: ‘Crowdfunding wordt gezien als een medium om snel veel geld op te kunnen halen.  Maar wat gebeurt er als de onderneming niet succesvol is? Er moet altijd 100 procent worden meegetekend. Dat kan verstrekkende persoonlijke gevolgen hebben. Dus ga altijd voor onafhankelijke second opinion van bijvoorbeeld een accountant.;
Erik de Jong: ‘Ik heb geen ervaring met branche-organisaties of adviseurs. Crowdfunding was voor mij nog vrij onbekend. Daarnaast zijn we een geheel nieuw concept begonnen, dat nog niet bestond in Nederland. Dat moet zich eerst bewijzen denk ik, voordat je naar een crowdfunding platform kunt gaan.’

Uiteindelijk kom je er vaak alleen met leningen van je leveranciers zoals de groothandel, brouwerijen en wijnbedrijven, plus aanvullend vermogen van vrienden, familie of eigen geld.

Wim Wiersma: ‘Dat heeft meer te maken met de ondernemer dan met het proces. Veel starters hebben eerst een vaste baan en geld gespaard, wat geld geleend van familie en halen de rest op bij de brouwer, groothandel of wijnleverancier. Dan is het verkrijgen van een bancaire lening vaak relatief eenvoudig. Financieren van horeca zonder eigen geld blijft lastig, zo moet het ook zijn, Horeca is zeer competitief met veel risico’s.

Leestip: Negen tips om geld te vinden

Reageer op dit artikel