artikel

Zeven terrastips: zo maak je optimaal gebruik van het terras

Horeca 2658

Het horecaterras is vaak het eerste wat potentiële gasten zien. Het is dus het visitekaartje van het bedrijf. En ondernemers krijgen meestal maar één kans om de juiste eerste indruk te maken. Is uw horecaterras klaar voor de zomer? Rudy Lemmens van Duni geeft zeven tips om het optimale uit het terras te halen.

Zeven terrastips: zo maak je optimaal gebruik van het terras

Tip 1: Creëer comfort met mooie materialen

Het materiaal van het terrasmeubilair is vandaag de dag vooral makkelijk en handig. Met mooie materialen worden de gasten in de watten gelegd. Denk hierbij aan stoelen en banken met een royale zit en comfortabele armleuning, wellicht aangevuld met grote kussens. Banken met kussens zorgen bovendien voor een ‘wij-gevoel’, waarbij gasten lekker dicht bij elkaar de dagelijkse beslommeringen kunnen bespreken. Niet iedereen durft een bankstel neer te zetten, maar zo’n bank kan er zeker wel voor zorgen dat mensen comfortabel zitten. Of denk eens aan ronde en vierkante picknickbanken, waarmee op een gemakkelijke manier variatie wordt geboden. Ze hebben een charmante uitstraling met de hang naar vroeger en geven het gevoel dat gasten gezellig kunnen aanschuiven. Deze banken worden vaak tegen de gevel geplaatst met kleine tafeltjes ervoor. Ideaal om bezoekers naar het terras te trekken.

Leestip: in 10 stappen naar meer omzet op het horecaterras

Tip 2: Zorg voor een persoonlijke uitstraling

Ga op een persoonlijke manier om met de beschikbare vierkante meters. Als mensen afspreken om te lunchen, zorg dan dat ze daarbij direct aan uw bedrijf denken. Dat kan bijvoorbeeld door voor afwisseling te zorgen met verschillende soorten meubilair van verschillende hoogtes. Ook het vergroten van de naamsbekendheid speelt een rol. Voorzie servetten, bestekzakjes of placemats van uw logo of bedrijfsnaam. Door deze minimale investering wordt uw boodschap of merk verder uitgedragen.

Tip 3: Speel met kleur

Steeds vaker wordt meubilair geplaatst dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Geef uw horecaterras door middel van fel gekleurde kussen, servetten en/of placemats een extra warme uitstraling. Ook de ‘gezellige, gemeenschappelijke’ tafel krijgt eenvoudig meer kleur met een mooie placemat of een tête à tête: een loper die beschikbaar is in talloze effen kleuren en dessins, passend bij de huisstijl.

Tip 4: Kies voor de juiste verlichting

Zorg voor een goede verlichting op het horecaterras. Van wandspots tot hang- en staande lampen; het is allemaal mogelijk. Neem zeker ook ledverlichting mee in uw keuze. Deze verlichting is niet alleen duurzaam, maar ook veilig. Er zijn veel verschillende lampjes en kandelaars verkrijgbaar, die geschikt zijn voor buitengebruik. Daardoor hoeft u niet gelijk alle kaarsen binnen te halen als de eerste regendruppels vallen. En durf te kiezen voor een leuke grote kandelaar aan de ingang van het horecaterras, zodat gasten echt het gevoel krijgen dat ze welkom zijn.

Tip 5: Besteed aandacht aan de tafelaankleding

Omdat er op het terras snel geschakeld dient te worden tussen bijvoorbeeld lunch, fingerfood of cocktails, is het handig om voor tijdbesparende hulpmiddelen te kiezen zoals de sacchetto bestekzakjes. Dit zijn servetten en bestekzakjes in één. Door ze vooraf te vullen, kan tijd en handling worden bespaard. Bovendien waait het servet nooit meer weg. Ook voor fingerfood zijn er praktische oplossingen beschikbaar, zoals zachte Dunisoft cocktailservetten in een praktische dispenser. Wanneer ze qua stijl en uitstraling bij uw horecaterras passen, slaat u twee vliegen in een klap.

 

 

Tip 6: Vergeet het groen niet

Het gebruik van groen in de vorm van planten is in opkomst. Denk bijvoorbeeld aan klimop langs een terrasafscheiding en cactussen op tafel. Terrassen worden tegenwoordig bijna kleine tuinen. Dit geeft een huiselijk gevoel, wat wordt versterkt door het neerleggen van speciale karpetten en een lekker dekentje voor de koudere zomeravonden.

Tip 7: Bied beleving

Naast een mooie uitstraling en een goede functionaliteit is er nog een laatste aspect dat zeer belangrijk is voor een succesvol horecaterras: het bieden van beleving. Als er iets gebeurt, is een bezoeker eerder geneigd om plaats te nemen. Zorg bijvoorbeeld voor cateringactiviteiten op het terras. Hiervoor zijn veel verschillende mogelijkheden, zoals het bereiden van producten op de barbecue of het voor het oog van de gasten vullen van ijshoorntjes. Wanneer je dit combineert met een sfeervolle en herkenbare aankleding dan is het horecaterras hopelijk de hele zomer flink gevuld!

Deze tekst is aangeleverd door Rudy Lemmens van Duni

Lees verder: 32 horecaterrastips>>