artikel

Verwarmingstips voor het winterterras

Horeca 2034

Terrassen worden steeds meer year round geëxpoloiteerd. Wat zijn de trends op het gebied van terrasverwarming? En hoe maak je je terras winterklaar?

Verwarmingstips voor het winterterras
Gashaardjes van Vuurtafel: terrasverwarming bij Nobel op Ameland.

Terrasverwarmers in de horeca zijn niet meer weg te denken. Nederlanders staan erom bekend dat ze meteen naar buiten hollen, zodra een eerste straaltje lentezon zich laat zien. Daar niet op inspringen, zou dom zijn en dat gebeurt dan ook steeds minder. De producenten zagen dit gelukkig ook, waardoor er  een ruime keuze is op gebied warmteopwekkers, materialen en design. Op het gebied van heaters hadden ondernemers lange tijd niet veel keuze. Met name de parapluvormige propaanheaters stonden pontificaal in het zicht. Duurzaam waren ze niet. Een andere optie was om heaters tegen de gevel onder de luifel te plaatsen. Als ze het doen, werken ze goed. Maar het merendeel begon snel vreemde geluiden te maken. Met een beetje pech moest er iedere maand een reparateur komen om het geknetter te verhelpen. Inmiddels is de kwaliteit gelukkig omhoog gegaan. Nu maatschappelijk verantwoord ondernemen geen vies begrip meer is, zijn ook de heaters zuiniger geworden. Ook niet onbelangrijk: er is meer keuze en het uiterlijk is ook met de tijd meegegaan.

Leestip: in 10 stappen naar meer terrasomzet

Terrasverwarming: op gas, elektrisch of met vuur

Gas is een van de opties die er is op gebied van terrasverwarming: aardgas of propaangas. Die laatste is schoner, maar moet steeds worden bijgevuld. Aardgas is weer makkelijker, aangezien het op bestaande gasleidingen kan worden aangesloten. Een ondernemer die daarvoor koos, is Barend Nobel van hotel-restaurant Nobel op Ameland. Vorig jaar nam hij zijn hele terras onder handen en bewees daarmee gelijk dat terrasverwarming niet meer een doorn in het oog hoeft te zijn, maar dat het een element is waar je je mee kunt onderscheiden. Nobel ontwierp zijn terras zelf, met een klein beetje hulp. ‘Ik heb allemaal gaspijpen onder het terras laten aanleggen waarop vuurtjes aangesloten zijn. Naast de elektrische heaters die onder de parasols zitten, heb ik lage tafels laten maken in Indonesië. Daarin zijn gashaardjes van Vuurtafel verwerkt. Het is niet alleen gezellig, maar er komt ook echt veel warmte vanaf. Daarnaast zijn de tafels in het restaurantgedeelte verwarmd met elegante, gebogen heaters. Gasten kunnen die zelf aan en uit doen en in verschillende standen zetten. De investering wierp gelijk vruchten af.’ Zodanig zelfs dat Nobel verwacht de investering binnen 2,5 jaar terug te verdienen.

Leestip: Winterterras Van Heeckeren zorgt voor topomzet

Knapperig haardvuur als terrasverwarming

Houthaard als terrasverwarming

Houthaard van HappyNME.

Een bedrijf dat zich voornamelijk richt op gasheaters en verwarming door middel van houtverbranding is HappyNME. Hun ontwerpen vallen met name op door het robuuste uiterlijk. Geen glimmend aluminium, maar metaal. Productontwikkelaar Marcel Odekerken: ‘Gasten vinden het steeds belangrijker dat ze op een mooie, maar frisse dag buiten kunnen zitten. Daarbij verwachten ze comfort en gezelligheid. Voor de ondernemer is het aangezicht van het terras in toenemende mate van belang. Op dit moment zijn de flameheaters erg in trek. Wij springen daarop in door een heater te ontwikkelen van cortenstaal. Door de grote vlam en het roestige uiterlijk ziet het er heel gezellig uit.’

Een ander product dat HappyNME verkoopt, zijn haarden. Natuurlijk een stuk mooier vuur dan dat van gas, maar niet erg praktisch, toch? Odekerken nuanceert: ‘Het bijvullen van een op hout gestookte haard geeft een extra belasting voor het personeel, maar gasten kunnen het zelf ook heel goed bijhouden. Zo kunnen ze zelf bijdragen aan de gezelligheid, want wat is er nou sfeervoller dan een knapperend haardvuur?’

 

Terrasverwarmers met behulp van infrarood

Terrasverwarming met infrarood

Terrasverwarming met behulp van infrarood

Naast gas, elektriciteit en hout is er nog een optie: infrarood. Waar gas- en houtkachels de lucht verwarmen, verwarmen infraroodstralen de mensen zelf. Over het algemeen werkt infrarood op elektriciteit, waardoor het een stuk duurzamer is dan gas. Infraroodterrasverwarming zorgt voor een verhoging van de gevoelstemperatuur en is een doelgerichte stralingswarmte. Managing director René Dijkman van OutTrade verkoopt infraroodterrasverwarming ‘van mooie ontwerpen die daarbij voordeliger in gebruik zijn’, aldus Dijkman. ‘Bij een open terras zijn ze veel functioneler. Je moet bij staande modellen wel rekening houden met de plaatsing, zodat mensen niet over snoeren kunnen struikelen. Om die reden zijn onze hang- en wandmodellen ook populair in de horeca, daarbij speelt dat probleem niet.’

 Alternatieven met dekens en kussens

stoov

Stoov is een draadloos stoelverwarmingssysteem dat bestaat uit warmtekussens.

De een zweert erbij, de ander moet er niks van hebben. Heaters geven een luxe gevoel, verwarmen als het koud is, verhogen de omzet, maar ze belasten het milieu en zijn gevoelig voor defecten. Veel ondernemers kiezen dus voor een alternatief om gasten warm te houden als ze een sigaretje roken of dat voorgerecht toch echt liever op het terras nuttigen. Iedereen kent de fleecedekentjes wel. Er liggen er een hoop op de Nederlandse terrassen. Een alternatief is Stoov. Niet meer de lucht verwarmen, maar de persoon zelf die op de terrasstoel gaat zitten. Dat is de gedachte achter Stoov, een verwarmd stoelkussen. ‘Bedenker’ Teun van Leijsen kreeg het idee nadat hij zich afvroeg waarom auto’s wel stoelverwarming hebben maar in de horeca juist nooit de stoel, maar wel de lucht verwarmd wordt. Dat kan anders, concludeerde hij.

Individueel instelbaar

Stoov is een duurzaam stoelverwarmingssysteem dat bestaat uit zestien individueel instelbare warmtekussens en een verrijdbaar dockingstation om de kussens in op te ruimen en draadloos op te laden. Dat gebeurt met een magneetkoppeling. Plug and play zogezegd. Draden en snoeren zijn er daarom niet. ‘Het idee is dat gasten zelf een kussen pakken als ze het terras opkomen, of dat de bediening het ze aangeeft. En dat de kussens na elk bezoek weer in het station worden geplaatst zodra er is afgerekend. De warmte is per kussen instelbaar. Een volgeladen kussen heeft genoeg stroom voor 4 uur warmte op de hoogste stand. Het bedrijf claimt een energiebesparing van 80 procent, vergeleken met ‘gewone’ terrasheaters. De hoezen zijn van stevig materiaal gemaakt en prima uitwasbaar. Ze zijn qua kleur bovendien aan te passen aan de huisstijl. De kosten van een kast met zestien kussens bedraagt €2800 ex btw. Bij café De Zaak in Utrecht zijn ze principieel tegen terrasverwarming maar biedt Stoov sinds kort wel uitkomst aan gasten die warm willen zitten. De gasten zijn er blij mee. Eén nadeel is er wel, er zijn tot nu toe al vijf kussens gestolen.

Milieu-aspecten en terugverdientijd

De standaardterrasverwarmers verwarmen de buitenlucht, ze verbruiken daarbij heel veel energie en veel warmte gaat verloren. Een gemiddelde terrasverwarmer van 8 kW die jaarlijks 800 uur aanstaat, verbruikt 6400 kWh, ofwel €1280 aldus Duurzaammkb.nl. Het installeren van een dimmer kost €130 tot €300. Een terrasverwarmer met dimmer staat gemiddeld op 75 procent van het maximale vermogen. Uitgaande van een terrasverwarmer van 8 kW die jaarlijks gemiddeld 800 uur aanstaat, wordt er jaarlijks 1600 kWh bespaard. De jaarlijkse besparing op de kosten van het energieverbruik bedragen €320. De maximale terugverdientijd is één jaar. Je kunt ook zorgen voor een beschut terras en het aantal heaters afstemmen op het te verwarmen oppervlakte. Door de warmtebronnen onder een overkapping te plaatsen, verminder je het verlies van warmte.

Download gratis de benchmark Terras Check

Reageer op dit artikel