artikel

#MeToo de opstap naar intern onderzoek seksuele intimidatie horeca?

Horeca 860

#MeToo heeft nogal wat losgemaakt onder het publiek. De bekentenissen over seksuele intimidatie of nog erger worden op social media aangeduid met deze hashtag. Je hoopt natuurlijk dat je als horecabedrijf gespaard blijft van ongewenste intimiteiten onder het personeel, maar het komt overal voor.

#MeToo de opstap naar intern onderzoek seksuele intimidatie horeca?

Dus je bent liever goed voorbereid in de organisatie op seksuele intimidatie horeca. Wat kun je nou het beste doen als een medewerker of collega je in vertrouwen neemt en zijn/haar nare ervaring deelt die onder werktijd heeft plaatsgevonden?

Bied een luisterend oor

Het feit dat er nu zo openlijk in maatschappelijke discussies over ongewenste intimiteiten gesproken wordt, werkt drempelverlagend. Collega’s die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, durven wellicht nu hun schroom te overwinnen en hun ervaring naar buiten te brengen.

Als een collega naar je toekomt om te praten over een dergelijke ervaring, focus je dan in eerste instantie op het luisteren. Zeker als je beseft hoeveel moeite het misschien heeft gekost voor iemand om zover te komen. Neem het serieus, luister zonder te oordelen en houd je eigen mening voor je zelf.

Welke vervolgstap moet er gezet worden?

Vraag aan de collega wat die precies van jou verwacht: uitsluitend het aanhoren van de gebeurtenissen of ook daadwerkelijk stappen ondernemen. Als dat laatste het geval is, dan is het van belang om de verkregen informatie vast te leggen.

Maak een gespreksverslag en leg dit aan de collega voor om te verifiëren of je alles juist hebt begrepen. Probeer daarbij bij de feiten te blijven! De valkuil van het doen van aannames of interpretaties van de feiten ligt op de loer.

Leestip:
#MeToo Elise Moeskops: vol tussen m’n benen gegrepen

Waarheid: seksuele intimidatie horeca

Als het gaat om serieuze beschuldigingen richting een andere collega, moet er toch nog iets meer gebeuren dan die persoon direct en rechtstreeks confronteren met de geuite beschuldigingen. Daarmee kun je een onderzoek in één keer om zeep helpen.

Ga na welke bruikbare informatie je kunt halen uit de interne systemen: roosters, werktijden, wie waren er nog meer aan het werk op dat moment? Zijn er eventueel camerabeelden beschikbaar om te raadplegen? Wellicht hebben andere collega’s iets gezien of gehoord in de tussenliggende periode, wat bruikbaar is. Misschien is er zelfs sprake van meerdere slachtoffers. In dat geval zul je met hen informatieve gesprekken moeten voeren. Pas wanneer je denkt voldoende feiten te hebben verzameld om de beschuldiging ‘hard’ te maken, komt het aan op het voeren van een confronterend gesprek.

Zelf doen of uitbesteden

Afhankelijk van de ernst en de omvang van de seksuele intimidatie horeca en je eigen emotionele betrokkenheid daarbij kun je ervoor kunt kiezen om bepaalde stappen in het onderzoek niet meer zelf uit te voeren. Besteed in zo’n geval de zaak uit aan een particulier onderzoeksbureau en/of maak gebruik van professionele ondersteuning.

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Piet van Gelder en Bregje de Lannoy

Fact Finding

Van interne diefstal tot ongewenste intimiteiten, van fraude tot pestgedrag… als je weet hoe je bij een intern onderzoek moet handelen, kun je in ieder geval niet de verkeerde stappen zetten. In de training Fact Finding bieden wij mensen die handvatten.

Op 21-22 maart 2018 staat de eerstvolgende open training gepland.

Wilt u zelf iets aan Piet van Gelder en Bregje de Lannoy voorleggen? Stuur uw vraag dan per mail naar NathalieBluiminck@vakmedianet.nl en we leggen de vraag aan Van Gelder voor.

Meer van Piet van Gelder op MissetHoreca.nl:

Google en privacy: googlen op de naam van gasten. Mag dat?

Kun je zien of iemand liegt?

Tips: roken tijdens werktijd in de horeca

Kun je zien of iemand liegt?

Mijn horecamedewerker misdraagt zich privé. Moet ik hier iets mee?

Vakantiekrachten horeca: hoe houd ik rotte appels buiten mijn zaak?

Aangifte doen, wat komt daarbij kijken?

Interne diefstal en sweethearting: hoe te voorkomen bij evenementen

Loonbeslag voor je horecamedewerker. Wat te doen?

Preventie van interne diefstal begint bij jezelf – 5 tips

 

Reageer op dit artikel