artikel

Energie besparen in de horeca? Acht tips op een rij

Horeca 1744

De Horecava in de Rai in Amsterdam besteedt deze editie opnieuw veel aandacht aan verspilling en duurzaamheid in de horeca. Op de beursvloer geeft energieleverancier Nuon tips om energie te besparen in de horeca.

Energie besparen in de horeca? Acht tips op een rij

1. Fornuis

De eerste tip die Nuon geeft: zorg ervoor dat gasbranders en elektrische platen niet onnodig aan staan. Een van de grootste energieverbruikers in de horeca is de keuken. Niet zo gek natuurlijk, want daar worden alle maaltijden bereid en alle producten gekoeld. Toch is het goed mogelijk om hier te besparen. Zorg ervoor dat u of het personeel niet meteen alle apparatuur aanzet bij binnenkomst. Gasbranders en elektrische platen staan vaak onnodig aan. Dit kost gas en de warmte moet weggekoeld worden. Ook staan deuren van koel- en vriescellen soms onnodig open. Allemaal kleine aandachtspunten die samen toch een verschil maken op uw energierekening.

2. Koeling

Ook in koeling gaat veel energie zitten. Gebruikt u nog veel gloeilampen? Deze lampen geven veel warmte af. Hang daarom boven koelapparaten spaarlampen. Bij de koeling zelf isoleert u de koudeleidingen en sluit u de deurrubbers altijd goed af. Dekt u de koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden goed af? Daarmee kunt u namelijk de helft van dit verbruik besparen.

3. Oven

Plaats uw oven niet in de buurt van uw koeling

4. Kraan

Stel een maximumtemperatuur in op de thermostaatkranen .De ene werknemer is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen uw bedrijf. Thermostaatkranen in algemene ruimten worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. U kunt de thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

5. Personeel

Attendeer uw personeel op hun omgang met koeling en apparatuur.

6. Sluipverbruik

Let goed op sluipverbruik van apparaten zoals sigarettenautomaten en gokkasten.

7. Verlichting

Kies voor ledverlichting. Branden overdag bij u de lichten op het terras om te laten zien aan gasten dat uw zaak open is? Kies dan voor led-verlichting. Door de smalle bundel van led-licht valt dit eerder op en het energieverbruik is aanmerkelijk lager.

8. Terrrasverwarming

Gebruik bewegingssensoren bij terrasverwarming. De meeste terrasverwarmers warmen snel op (vaak binnen 10 seconden). Wist u dat de lucht niet continu warm blijft als de terrasverwarmers aan blijven staan? De lucht warmt namelijk nauwelijks op. Alleen de mensen/voorwerpen binnen de stralingsbundel vangen de straling op, die dan in warmte omzet. Met een bewegingssensor voorkomt u dat verwarmers onnodig energie verbruiken en alleen in actie komen als het nodig is.


Eerste stappen

Misset Horeca vroeg de adviseurs van het bedrijf Green Leisure om praktische tips: welke eerste stappen kun je als horecaondernemer het beste nemen? Hoe kun je met duurzaamheid kosten besparen? En hoe kun je zonder al te grote investeringen (nog) groener worden? Lees hier dit uitgebreide artikel.

Groen groeien in 10 stappen

  1. Ga op zoek naar een Intrinsieke motivatie, één die breed wordt gedragen. Als je succesvol duurzaam wilt zijn moet je het vanuit je hart doen.
  2.  Stel een team samen binnen je bedrijf die verantwoordelijk wordt voor duurzaam ondernemen. Zoek enthousiastelingen en dan is de tip om op elke afdeling één vertegenwoordiger te krijgen.
  3.  Doe een nulmeting om inzichtelijk te krijgen hoe duurzaam je onderneming al is.
  4.  Maak een MVO-actieplan voor de zaken waarop je niet goed scoort in de nulmeting.
  5.  Zorg dat je je verhaal uitdraagt en medewerkers weten welke stappen zijn genomen.
  6.  Kom vier keer per jaar samen met het green team en loop het activiteitenlijstje langs.
  7.  Doe kennis op. Weet wat er allemaal op de markt is.
  8.  Maak je ambities bekend bij je leveranciers en gasten. Dan word je geholpen.
  9.  Maak de juiste vrienden. Ga verbindingen aan met goede doelen en lokale ondernemers.
  10. Heb je resultaten geboekt? Vier je succes dan.

Lees ook: Duurzaam ondernemen? Hoe krijg je medewerkers mee?

 


Reageer op dit artikel