artikel

Innovaties Horecava 2018: van G-shot tot bezorgdrone

Horeca 4601

De Horecava staat jaarlijks bol van nieuwe producten en diensten. Misset Horeca licht er een paar uit. Van oesterzwam snacks, G-shotjes tot een innovatieve bezorgdrone.

Innovaties Horecava 2018: van G-shot tot bezorgdrone

Negen innovaties Horecava 2018 op een rij.

1. Ontwerp zelf je servies

Bij Studio Raw kun je je eigen servies laten ontwerpen. Je maakt een keus uit talloze vormen en maten en bepaalt samen met de keramist de afwerking van de buiten- en binnenzijde. Eindresultaat is een servies met een eigen identiteit.
In hal 1 van de Horecava zie je bij de stand van Stylepoint een keramist aan het werk (foto). Studio Raw is een in-house productiestudio waar op maat, kleine persoonlijke series servies voor de creatieve horecaondernemer of chef geproduceerd worden. Dus wil je een exclusief servies en een servies dat naadloos aansluit bij het restaurantconcept of gerecht, Studio Raw geeft invulling aan al uw wensen. De studio is gevestigd in showroom van Stylepoint in Utrecht en opent medio februari 2018 de deuren.

2. G-shot voor tintelende sensatie

G-Shot

G-shot is een nieuwe generatie party shooter. Het drankje wordt gemaakt van de Schezuan-bloem en kruiden. Deze combinatie zorgt voor een bijzondere ervaring. De leverancier: ‘Het gifgroene shotje zorgt voor een smaaksensatie. Langzaam komt er een champagne-achtige gevoel op je tong vervolgd door een kort tintelend en licht verdovend gevoel in je mond. Daarna proef je een vanille- en frambozensmaak.’

Aperitivo

Een ander variant gemaakt van de Schezuan-bloem is ‘Aperitivo Gold’. Deze groene aperitief is speciaal ontwikkeld voor de hotel- en restaurantbranche. De leverancier: ‘Het drankje activeert het reukorgaan en neutraliseert en stimuleert de smaakpapillen. Ideaal dus om te nuttigen tussen vlees en visgerechten. Maar ook ideaal bij ijs- en kaasgerechten of in cocktails.’ G-shot.eu

3. Maaltijden door de lucht

De toekomst van voedselbezorging, dat is volgens de directie van Food Truck Company te zien in de nieuw ingerichte Hal 9. In wat een parkeergarage was zijn tijdens de Horecava meerdere foodtruck-concepten te zien op het Fast Casual Paviljoen waaronder dus ook deze innovatieve bezorgdrone. Het door 4 propellers aangedreven machientje tilt nu nog maximaal een halve kilo aan etenswaren maar Hans van den Bosch zegt dat er al op korte termijn maaltijden van 4 kilo bezorgd kunnen worden.

De drone is nu nog een demonstratie maar zal komende zomer al op meerdere festivals worden ingezet. Volgens Van den Bosch kunnen festivalgangers met een app een maaltijd bestellen die vervolgens tot over een afstand van 500 meter bezorgd kan worden, Uit veiligheidsoverwegingen gebeurt dit aan speciale tafels waar de drone de maaltijd in een trechtervorm ‘dropt’. Dit om gasten niet in gevaar te brengen door de ronddraaiende propellers.

4. Ondernemers matchen met studenten

Kolibrie introduceert ‘Next’. Deze app brengt horecaondernemers en jonge horecaprofessionals met elkaar in verbinding. Kolibrie Next verbindt getrainde horecastudenten met je bar, restaurant of evenement. Kolibrie zorgt voor werving, selectie en het uitzenden en verlonen van het personeel. Kolibrie-next.nl

5. Oesterzwam snacks

Gro produceert diverse producten waaronder een burger met als basis op koffiedik gekweekte paddenstoelen en ingrediënten als pijnboompitten en honing.
Bij GRO kweken ze oesterzwam paddenstoelen op koffiedik. Bij verschillende locaties wordt het koffiedik verzameld in emmers of containers. Laplace doet dit al vanaf de start van Gro en is dus de voorloper in dit hele project samen met Horeca groothandel Bidfood (voorheen DeliXL) zetten zij hun beste beentje voor en leveren één keer per week een groot aantal containers met koffiedik af bij de kwekerij van Gro in Gemert. Deze koffie wordt vermengd met sporen voor de oesterzwammen. En vervolgens knallen de oesterzwammen de zakken uit. Deze oesterzwam paddenstoelen bevatten veel eiwitten en bijna geen calorieën. Gro ontwikkelde vervolgens producenten waarin de oesterzwam centraal straat: kroketten, bitterballen, ragout broodjes, oesterzwamburger en een ovenvariant van de kroket. De burgers zijn te proeven in hal 7. Gro-holland.com

7. HiepHiepHoreca: ‘ontwerp zelf je droomzaak’

Beers|Brickworks ontwerpt al 20 jaar horecabedrijven. De eigenaren Nicole van Beers en Kariene van Steenoven lanceren HiepHiepHoreca: een online en offline inspiratieplaats voor horecaondernemers. Zij delen 20 jaar ervaring, kennis en tips-en-trics om horeacondernemers te helpen hun droomzaak te maken. De initiatiefnemers: ‘Alles wat ze weten wordt gedeeld, om horeca met een hart te bouwen.’
Met elf online tools, vijf masterclasses, het HiepHiepHorecaCampfire en een tekendoos vol professioneel materiaal kunnen ondernemers hun droom gaan realiseren. Helemaal zelf aan de slag, maar wel met vakkennis bij de hand. De initiatiefnemers: ‘Dit allemaal om het horecaproject van de deelnemer slim, snel, leuk en op een creatieve manier te realiseren.’ Het eerste programma start in februari het tweede in september, online vanaf januari. Ga je liever zelf aan de slag? De do-it-yourself versie kan gestart worden wanneer je maar wil. Hiephiephoreca is te vinden in de doorloop van hal 1 naar de drankenhal. Aanmelden kan via www.hiephiephoreca.nl

8. Papier van steen

De innovatie Stone Paper is papier gemaakt van steen. Het materiaal is waterproof en moeilijk te scheuren. Ideaal dus voor onder andere menukaarten, placemats, deurhanger voor de hotelkamer. Voor de productie van het sterke en duurzame papier hoeft niet één boom gekapt te worden en bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen. De ondernemer die zijn placemats of menukaarten wil laten drukken op Stone Paper kan dit doen via de eigen drukker. Wil je zelf ervaren hoe sterk Stone Paper is? De stand is te vinden in de Innovation Lab. Stone-paper.nl

9. Borden met koeling- en verwarmingselement

Horecaondernemers die op zoek zijn naar nieuw horecaservies moeten in hal 1 zijn. De een na de andere stand is daar gevuld met servies in allerlei vormen en maten in vooral natuurlijke kleuren en zwart-wit tinten. Bij Bender introduceren ze borden met een geïntegreerde koeling- en verwarmingselement. Deze gepatenteerde geïntegreerde koeling- en verwarmingsoplossing voor aan tafel heet Tempcontrol. Deze koel en warmte technologie zit aan de onderkant van het bord (zie foto). De technologie bestaat uit een warm of koud stimulatiemateriaal. Na opwarmen of afkoelen van het product, houdt dit bijzondere materiaal je tafel- en kookgerei warm of koel op gecontroleerde temperatuur.

10. Kaasthee

Lebo Kaas zet kaasthee ofwel Cheese Tea in Nederland op de kaart. In Azië is dit al een aantal jaren een enorme hit. Inmiddels is deze trend overgewaaid naar Amerika en Europa. IJsthee met een romige laag verse roomkaas met zoete en zoute smaaktonen. Thee en kaas worden vaker met elkaar gecombineerd, net als de combinatie van wijn of bier met kaas. Maar kaas en thee samen in één glas is nieuw in Nederland. Cheese Tea is (meestal) koude thee met daarop een laag schuimende roomkaas, afgemaakt met spannende toppings en smaakcombinaties, zoals chocolade, zoute karamel of fruitsmaken. De lichtzoute roomkaas biedt een mooi tegenwicht tegen de tannines (bitter) in de thee. Door een goede balans van zoet, zout en romig ontstaat een ware smaakexplosie, als een verfrissende ‘theemilkshake’. Er zijn drie varianten, uiteraard gemaakt van Lebo naturel roomkaas. Een friszoete ijsthee op basis van zwarte of groene thee, voorzien van een laag gezoete roomkaas, diverse spannende ingrediënten en toppings in de smaken zoute karamel, perzik en citroen.

Reageer op dit artikel