artikel

Horecapersoneel: wat moet je weten over werven, binden, contracten en de cao

Horeca 6761

Horecapersoneel: wat moet je weten over werven, binden, contracten en de cao

Geen onderwerp dat meer besproken wordt in de horeca dan het personeel. Aannemen van horeca personeel, behouden, en belonen. In dit artikel bundelt Misset Horeca tips, adviezen, wetgeving en het cao nieuws. En natuurlijk de praktijkverhalen van collega’s.

Laatst bijgewerkt op 26 maart 2019

Horecapersoneel werven

In mei 2018 had Niek Groen van Café-Restaurant Klaas uit Uitgeest succes met een zelfgemaakte video om personeel te werven. In zijn  filmpje vertellen twee medewerkers die bij hem vertrekken hoe leuk het is om te werken bij Klaas. ‘In 48 uur heeft de Facebook-post 7000 mensen bereikt, 29 mensen hebben het bericht gedeeld en ik heb al vijf sollicitaties binnen.’ De nuchtere conclusie van Niek Groen luidt: ‘Het werkt om zo horecapersoneel te werven. Het lijkt wel of ieder horecabedrijf personeel zoekt, dat is inmiddels natuurlijk geen nieuws meer.’

‘Gelukkig hebben wij bij Klaas ons team op orde maar toch vielen er afgelopen maand twee parttimers weg. Om de simpele reden dat zij werk konden krijgen in de branche waarvoor zij hadden gestudeerd. Deze twee dames zijn ambassadeur van onze zaak, daarom bedacht ik iets nieuws. Zij gaan weg, er komt een plaats vrij…’

‘We hebben vervolgens zelf een filmpje opgenomen waarin zij vertellen hoe leuk het is om bij Klaas te werken. Dit leek me leuk en ook vernieuwend. En natuurlijk super tof dat het ook aanslaat.

Er zijn legio andere manieren om medewerkers te vinden en te werven. Een briefje op de deur komt nog steeds voor, advertenties plaatsen ook nog. Werven via het bestaande team ook. Sommige ondernemers hebben hier bezwaar tegen omdat ze niet een gehele vriendenkring als personeelsteam willen. De Kop van Oost kiest voor een speeddate om mensen te werven voor hun zaak in Amsterdam.  Andere ondernemers kiezen voor een uitzendbureau – al dan niet gespecialiseerd in horecamensen. De 28 samenwerkende hotels in Amsterdam die vallen onder Luxury Hotels of Amsterdam werven gezamenlijk personeel. Ook in 2019 organiseren ze hiervoor een event. 

Arbeidsmarkt horeca

Arbeidsmarkt horeca

Elk horecabedrijf kent verloop. Maar hoe vul je nu die vacature voor een zelfstandig werkend kok in? Of waar vind je die afwasser die zorgt voor schone borden? De meeste ondernemers vragen het eerst aan de medewerkers zelf. Kent iemand nog een geschikte kandidaat? Deze vorm van werving is goedkoop en snel, maar pas je nooit ander methodes toe dan heb je – als je niet oppast – een hele vriendengroep bij je werken. Via Misset Horeca kun je vacatures voor horeca personeel breed wegzetten. Wij brengen drie keer per week onder de aandacht in de Nieuwsbrief Misset Horeca die via de mail naar bijna 30.000 abonnees gaat.

Fiets cadeau voor nieuwe hotelmedewerkers

Hotel Thy Dylan in Amsterdam, een van de leden van Luxury Hotels of Amsterdam, geeft nieuwe medewerkers een fiets cadeau. De general manager: ‘Zoals bekend is de druk op de markt groot met veel vraag naar gekwalificeerd horecapersoneel. De fiets is een leuke extra voor nieuwe collega’s waarmee we ze een duwtje willen geven om bij ons te solliciteren. Daarnaast komen veel nieuwe collega’s van buiten Amsterdam en is het hebben van een fiets in Amsterdam natuurlijk ontzettend handig.’

Horeca personeel binden en behouden

Ron Blaauw was een van de eerste chefs die openbaar aangaf zijn horeca medewerkers extra te gaan belonen om ze langer aan zijn bedrijven te binden. Bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het vinden van woonruimte in Amsterdam. Voordelig scooter rijden en andere voordelen die boven de cao horeca van KHN en CNV uitstijgen.

Deze manier van werven zorgde niet alleen voor veel media-aandacht maar ook voor een stroom sollicitanten. De kop boven de vacature tekst luidde in augustus 2017: Vacature, huisje, baantje, brommetertje. Blaauw zei tegen Misset Horeca: ‘Het is beter dan medewerkers van collega’s persoonlijk benaderen. Dat gebeurt ook! Dat zou ik nooit doen.’

Lees hier negen zakelijk tips hoe je personeel langer aan je bedrijf kunt binden. Bijvoorbeeld via winstdeling, een bonus of aandelen in het bedrijf. Pesca in Amsterdam deelt jaarlijks wint met het personeel. Hierdoor is het verloop heel laag en dat geldt ook voor het ziekteverzuim.

Vijf manieren om horecapersoneel te motiveren

1 Geef complimenten
Je wilt dat je horecamedewerker zich goed, zelfverzekerd en krachtig voelt. Want dat is personeel motiveren. Kijk naar wat de medewerkers allemaal goed doen en geef een-op-een complimentjes. Niet via de app, maar in het echt.

2 Bied iedere werknemer een persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheid
Iemand die in ontwikkeling blijft en de kans krijgt om te groeien is aantoonbaar een betere medewerker. Door jouw medewerkers actief trainingen, cursussen of anderszins aan te bieden, help je hen om in ontwikkeling te blijven.

3 Wees flexibel
En dan niet alleen wat roosteren betreft. Het gaat er om medewerkers het gevoel te geven dat hun werk slechts een deel is van hun leven. Erken dat er meer is in het leven van je team. Wees ruimhartig in het geven van vrije dagen als dat mogelijk is. Want als je de behoefte aan vrije tijd accepteert, dan heb je een beter presterende medewerker.

4 Maak de zaak ook een zaak van de medewerker
Als je medewerkers het gevoel hebben dat ze actief bijdragen aan het succes van de zaak, zullen ze zich harder gaan inzetten om ook in de toekomst successen te boeken. Geef ook complimenten aan jouw medewerker in het bijzijn van anderen.

5 Maak doorgroeimogelijkheden inzichtelijk
Als je het mogelijk maakt voor medewerkers om door te groeien dan is dat goed voor de betrokkenheid. Het helpt om je mensen te behouden. Maak vooraf duidelijk en inzichtelijk hoe iemand kan doorgroeien. Bijvoorbeeld door een uitbreiding van taken en verantwoordelijkheden of richting een volledige andere functie.

Uitgebreide tips >>>

Alex Verburg is horecaondernemer in Rotterdam en Dordrecht. Hij is al vanaf  zijn zestiende actief in de horeca. Hij is van leerling opgeklommen tot ondernemer van drie zaken; twee restaurants in Rotterdam en een grand-café/restaurant in Dordrecht. Al jaren maakt hij zich hard voor de medewerkers in de horeca. Hij vindt het bijvoorbeeld ontzettend jammer dat er nog steeds bedrijven zijn die mensen zwart uitbetalen.

Reportage Alex Verburg

Reportage Alex Verburg

Ook het niet betalen van overuren snapt hij niet. Hij probeert in zijn eigen bedrijven de overuren te beperken, maar als mensen ze maken krijgen ze ze uitbetaalt of er komt extra vrije tijd voor. Verburg ziet zijn personeel niet als kostenpost maar als kapitaal. Zijn loonkosten zijn niet laag met percentages van rond de 40 procent. ‘Maar mijn netto resultaat is beter! Mijn ziekteverzuim is laag met 1,9 procent en er is weinig verloop. Ervaren mensen op de werkvloer die met plezier hun werk doen: dat is je kapitaal als horecaondernemer.’

Overuren horecapersoneel

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, een eigen cao of zelfs aandelen in het eigen bedrijf – zo maakte het Deense toprestaurant een van zijn afwassers aandeelhouder – zijn allemaal maatregelen om horecamedewerkers voor langere tijd aan je bedrijf te binden en ze te motiveren in hun werk. Daarbij hoort natuurlijk ook een goede balans tussen werk en privé.

Kaatje bij de Sluis heeft als sterrestaurant een uniek model opgezet. De chefs in de keuken werken er allemaal 45 uur. Overuren worden er beperkt en als ze al gemaakt worden, genoteerd en gecompenseerd in vrije tijd. In de keuken van de drie zaken van Alex Verburg werken alle chefs vier dagen. ‘Zo blijven mijn mensen energiek en blijven ze ook met plezier naar het werk komen. Dat gaat niet als iemand continu 60 uur werkt.’

Met name in het hogere segment maken chefs lange dagen en soms veel overuren. De discussie hierover barstte los als gevolg van een rechtszaak die Frank van Enter aanspande. Hij kreeg gelijk van de rechter en zijn werkgever moest zijn overuren uitbetalen. Hoe voorkom je een claim van een medewerker? 

Vijf tips om claim overuren te voorkomen

  1. Houd een deugdelijke urenadministratie bij en communiceer die goed met je horeca werknemer.
  2. Laat werknemers tekenen dat er geen overuren zijn gemaakt. Doe dat bijvoorbeeld tijdens de periodieke functioneringsgesprekken. Zet onder het kopje ‘overuren’ dat die niet zijn gemaakt (n.v.t.). Laat de werknemer niet tekenen ‘voor ontvangst’ maar in plaats daarvan ‘ter instemming’.
  3. Neem in de arbeidsovereenkomst een zin op zoals: ‘Onder op last van werkgever gewerkte uren vallen alleen die uren opgenomen in het door werkgever zelf verstrekte rooster, alsmede die uren waarvoor werkgever vooraf schriftelijk akkoord heeft gegeven.
  4. Neem in het contract op dat incidenteel overwerk inbegrepen is bij het hogere salaris. Dit kan alleen bij een vaste arbeidsomvang per week (Dus niet: gemiddelde omvang op de jaarbasis of uitbetaling op basis van uurloon). Dat overwerk mag niet structureel zijn. Bovendien moet minimaal het wettelijke minimumloon worden betaald.
  5. Maak afspraken over overwerk als de horeca-cao wel van toepassing is en de werknemer minimaal driemaal het minimumloon ontvangt €4655,- bruto per maand.

Uit een enquête van Misset Horeca bleek in 2016 dat 37 procent van de bedrijven vindt dat overwerken zonder uitbetaling bij de branche hoort. In de toprestaurants is het niet-uitbetalen van overuren schering en inslag.

Overuren!

Overuren!

Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve erkent dat er in zijn bedrijf onbetaalde overuren worden gemaakt. ‘We proberen het te beperken en als het rustig is stuur ik de jongens ook rustig eerder naar huis. Bij ons werken ze vijf dagen. Maandag en dinsdag zijn onze sluitdagen. Iedereen mag één middag om 15 uur beginnen en één avond om 21 uur stoppen. Maar dit neemt niet weg dat we samen keihard werken om onze gasten te plezieren.’

Net na het losbarsten van de discussie rondom overuren maakte Misset Horeca de volgende video met Rutger van der Weel van Katseveer*, Hans den Engelsen van ’t Raedthuys* en Marc van Gulick van Bilderberg Landgoed Lauswolt.

Wanneer heb je overuren?

Je hebt overuren indien je in een periode van twaalf maanden meer dan gemiddeld 38 uren per week hebt gewerkt. Overwerk wordt volgens de cao horeca op basis van een periode van 12 maanden berekend. Als je meer werkt dan afgesproken is, zijn er twee mogelijkheden:

  • Je krijgt de uren terug in vrije tijd
  • Je uren worden uitbetaald (in overleg met je werkgever kun je ook afspreken om overuren direct uit te laten betalen)

Wil jij je overuren compenseren in vrije tijd? Volgens de cao horeca moet dit binnen een periode van 6 maanden nadat de periode van 12 maanden is verstreken. Is dit niet mogelijk? Dan moeten de resterende overuren worden uitbetaald tegen 100% van het uurloon.

Flexibele schil van horecapersoneel

In de horeca wordt veel gewerkt met een vast team, aangevuld met een flexibele schil mensen. Deze laatste groep wordt opgeroepen indien nodig of heeft een contract voor een beperkt aantal uren. Lees hier van welke contractvormen je gebruik kunt maken en ook wat er mis kan gaan bij tijdelijke contracten. Sommige ondernemers werken met een ‘wachtdienst’ waarbij medewerkers op afroep beschikbaar moeten zijn. Alleen de gewerkte uren worden uitbetaald. Voor de medewerkers niet de meest ideale constructie, blijkt uit een blog van Misset Horeca columnist Radboud Bergevoet.

Horecaondernemer Kees Haalboom heeft 100 flexwerkers nodig voor zijn drie pannenkoekenhuizen in Veenendaal, Woudenberg en Ede. Haalboom erkent dat personeel niet het makkelijkste onderdeel is van het ondernemerschap. ‘Personeel is niet het makkelijkste,’ zo zei hij eerlijk tegen Misset Horeca. Maar dat weet elke ondernemer. Je moet een team samenstellen dat aanvoelt welke kant jij op wilt.’

Iedereen heeft zich als gast in een horecabedrijf weleens verbaasd over de kwaliteit van de medewerkers. Soms kennen ze de kaart niet of kunnen een cappuccino niet uitserveren zonder voetbadje omdat hun handen zo trillen. Soms ben je positief verbaasd omdat je boven verwachting enthousiast wordt benaderd en deskundig advies krijgt. Ook van de jongste bediende! Belangrijk is in ieder geval om nieuwe medewerkers vertrouwd te maken met je zaak. Geen dienblad in de handen drukken op de eerste dag en “meelopen” roepen, maar ze moeten zich eerst thuis voelen en de weg weten achter de schermen.

Gastheer Harald Hovenkamp: ‘Als we zelf als horeca niet uitdragen dat gastheerschap een vak is, wie moet het dan doen? Wij brengen echt niet alleen producten van A naar B. Er is vakkennis nodig, ambitie, doorzettingsvermogen, improvisatie en ook nog eens een glimlach en een verzorgd uiterlijk.’

Volgens gastvrijheidsexpert Wouter Verkerk concentreren bedrijven zich vooral op het binnenkrijgen van de horeca medewerkers, maar vergeten de belangrijke periode die daarop volgt.

Wobbe van Zoelen – eigenaar van de keten Anne & Max – blijft altijd – ondanks de krapte op de arbeidsmarkt – kritisch bij het aannemen van personeel.  ‘Wel of geen krapte op de arbeidsmarkt: mensen moeten wel bij je passen. Van je product houden en je bedrijf naar een hoger plan kunnen brengen.’ Zijn motto: ‘Focus op dat wat goed gaat, en help met verbeteringen.’ Dat geldt ook voor Van der Valk in Sassenheim, dit hotel werd begin 209 verkozen tot Leerbedrijf van het Jaar. Het geheim van ondernemer Ab de Bruijn? Gewoon goed zijn voor je mensen. 

Payroll horeca

Net als Kees Haalboom kun je zelf je gehele flexibele schil op poten zetten. Andere ondernemers maken gebruik van gespecialiseerde uitzendbureaus of online marktplaatsen voor freelance horecapersoneel zoals Temper. Als horecaondernemer sta je daarnaast nog voor de keuze om je medewerkers geheel in eigen dienst te nemen of via een Payroll bedrijf. Westcord Hotels kiest voor een combinatie: vaste mensen zijn in eigen dienst. De 300 seizoensmedewerkers staan op de payroll bij Persoonality. ‘Deze medewerkers hebben sterk variërende en ook wisselende dienstverbanden, dus payrolling neemt veel administratieve lasten weg’, zegt Evert Jan Kamp, hoofd personeelszaken. ‘De medewerkers klokken in en uit via een urenregistratiesysteem. Eén keer per week worden de gewerkte uren doorgestuurd, waarna Persoonality de medewerkers betaalt. Kamp krijgt vervolgens alleen nog een factuur.’

Subway ondernemer Albert Post kiest ook voor payroll, maar dan via Kolibrie. Toen Post twee vestigingen van Subway overnam, werden de medewerkers al betaald via een payrollorganisatie. Nadat hij in contact kwam met Kolibrie was er direct een klik, en stapte hij over. Inmiddels bezit Post zeven Subway-vestigingen en nog steeds ziet hij veel voordelen in payrolling. ‘Momenteel is het zo hectisch met alle veranderingen in de regelgeving dat het zelf nauwelijks bij te houden is. Daarnaast weet ik precies hoeveel ik kwijt ben aan personeelskosten. ‘Ieder gewerkt uur staat voor een vast bedrag. Ik geef de gewerkte uren door en krijg daar van Kolibrie een factuur voor. Kolibrie werkt met een all-in tarief. Op ieder moment kan ik zien hoeveel ik kwijt ben aan mijn personeel.’ Fouten worden door Kolibrie opgelost. ‘Dat vind ik een belangrijk punt. Ik kies voor payrolling vanwege het gemak. Als ik problemen zelf zou moeten oplossen, zou dat voordeel weg zijn.’

Strandpaviljoen Deining in Castricum aan zee heeft medewerkers in eigen dienst. Bedrijfsleider Bram Hof is zich er van bewust dat zijn medewerkers zijn kapitaal zijn. Voor de seizoensmedewerkers in het strandpaviljoen zette hij een transparant loonmodel op. In het kort komt het erop neer: presteer je goed? Dan krijg je meer betaald dan je collega. Ook voor vaste medewerkers zette hij duidelijke regels op papier. Hof is een betrokken en bevlogen horecaman. En eigenlijk is hij het wel een beetje zat: ‘slecht betalen, hard werken, lange dagen. Altijd beschikbaar zijn. Altijd lachen. Niets hiervan heeft de horeca aantrekkelijker gemaakt. Helemaal niets! We moeten weer trots worden op de horeca, de mooiste bedrijfstak die er is’

Hij pleit voor een betere waardering van het vak. Deining betaalt personeel meer als ze goed presteren. Zo hebben ze bijvoorbeeld een ABC-model ontwikkeld. Heel transparant: medewerkers die boven verwachting presteren, krijgen meer betaald per uur.

CAO Horeca

Sinds 1 januari 2018 is er weer een cao horeca afgesloten door KHN en CNV. Deze cao horeca is volgens Robèr Willemsen, ondernemer en voorzitter van KHN, slechts de basis waarop je als werkgever verder moet borduren. ‘Bovenop de cao horeca is er nog ruimte voor individuele afspraken over opleiding en groeimogelijkheden.’ Belangrijkste verschil met het AVR: de cao is wél verplicht voor alle KHN-leden.’

‘Het feit alleen dat er een cao is, is goed voor de branche. Het schept duidelijkheid en zekerheid voor zowel werkgevers als werknemers.’ Willemsen noemt de afspraken uit de cao – bijvoorbeeld een aanpassing van de loontabel aan de inflatie van 1,3 procent per 1 januari 2018, de jaarlijkse prestatieverhoging voor vakkrachten en 1 procent loonsverhoging per 1 juli 2018 ‘piketpaaltjes’. Hoe regelt Willemsen het zelf?

‘Contracturen in vier dagen’

‘De generatie 18 tot 25 jaar vindt geld maar ten dele belangrijk. Hun sociale leven, opleiding, groeimogelijkheden, inspraak en een goede werksfeer zijn voor hen minsten zo belangrijk. Mijn team bestaat uit bijna 45 mensen. Hier werkt bijna iedereen zijn contracturen in vier dagen. Iedereen is één dag in het weekend vrij en overwerk is er nauwelijks. Gebeurt het wel, dan passen we tijd voor tijd toe. Soms is dat echt puzzelen en niet altijd de makkelijkste weg, maar wel één die op de lange termijn in mijn voordeel werkt.’ Hoe gaat het dan in de drukke decembermaand. ‘Er werken hier negen fulltimekoks. Zij minnen op hun uren in oktober en november. In december halen ze dat weer in. Ik heb weleens voorgesteld om extra mensen in te huren in december, maar dat willen de chefs niet. Ze willen het met de eigen ploeg doen.’

‘De cao is de ondergrens. De basis waarop je verder kunt bouwen en afspraken op maat kunt maken met je medewerkers. Die ruimte biedt deze cao, net als de AVR afgelopen jaren deed.’ Sinds het aflopen van de vorige KHN-cao in 2014, werkte de brancheorganisatie met een Arbeidsvoorwaarden Reglement (AVR). Dit reglement was voor de leden echter niet verplicht, waar een cao dat wel is.

Een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt is de cao horeca volgens Willemsen niet, zo zegt hij eerlijk. ‘De krapte ontstaat niet alleen omdat mensen weggaan uit onvrede over hun werk. Dat beeld is wel ontstaan, maar men vergeet dat er ook 16 procent meer banen zijn gekomen in onze branche. En natuurlijk moeten we werken aan minder uitstroom, maar daar helpt deze cao niet bij. Dat probleem moeten we als branche gezamenlijk met aandacht, waardering en opleidingen in onze bedrijven oppakken.’

Rober Willemsen

Minimum loon

Meer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient het minimumloon. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Vooral in de horeca zitten relatief veel banen op het minimumloon.

In de horeca zit ruim 10% van de banen op het minimumloon. Dick Koerselman, voorzitter FNV Horeca: ‘Dit is een trieste en schandelijke notering voor een mooie sector zoals de horeca. In deze tijd waarin het personeelstekort enorm is moeten werkgevers juist hun personeel de waardering en beloning geven die zij verdienen en de sector weer aantrekkelijk maken voor nieuwe medewerkers. Onze oproep aan werkgevers is om nu echt iets te doen aan betere arbeidsvoorwaarden.’

Daarnaast blijkt uit de analyse van het CBS dat het vaker jongere werknemers of juist 65-plussers zijn die het met een minimumloon moeten doen. Mensen zonder Nederlandse nationaliteit zijn doorgaans ook vaker de klos.

CAO KHN en CNV algemeen verbindend

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de horeca cao in juni 2018 algemeen bindend verklaard. De cao werd eind 2017  door KHN en CNV Vakmensen afgesloten. Door een algemeen verbindendverklaring geldt de cao nu voor alle horecabedrijven.

Ook als zij niet lid zijn van de werkgeversorganisaties of vakbonden die deze cao hebben afgesloten. KHN: ‘Dit om te zorgen voor een eerlijk speelveld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.’ Dat betekent dat horecaondernemers dus ook de loonsverhoging per 1 juli voor vakkrachten van 1% moeten doorvoeren.

Horecaondernemers die lid zijn van KHN waren vanaf de start van de cao-periode (1 januari 2018) al verplicht tenminste de nieuwe cao te volgen. Vanaf 26 juni geldt dat nu dus ook voor alle andere horecabedrijven die uitsluitend of in hoofdzaak horeca activiteiten verrichten en waarbij de loonsom uit de horeca-activiteiten meer dan 50% van de totale loonsom uitmaakt.

CAO Nederlands Horeca Gilde

De cao van KHN en CNV ligt dicht bij de bestaande cao van het Nederlands Horeca Gilde (NHG). Ze blijven naast elkaar bestaan. Bij het NHG zijn ongeveer zeshonderd bedrijven aangesloten, waaronder Bastion Hotels en restaurantketen Humphreys. De NHG-leden houden hun eigen cao, ook nu de cao van KHN algemeen verbindend is verklaard. Dan gaat deze cao gelden voor ondernemers die niet lid zijn van KHN of het NHG. De cao van het NHG bevat geen loontabellen.

Bedrijfs-cao

Ondernemers die de afspraken uit de cao van KHN en CNV of van het Nederlands Horeca Gilde te karig vinden hebben de mogelijkheid om zelf een cao af te spreken. Nog altijd sneller geregeld dan individueel met elke medewerker afspraken maken. Harold van Workum was de eerste horecaondernemer die voor zijn vier bedrijven op Ameland een eigen bedrijfs-cao afsprak met FNV Horeca. Van Workum is op Ameland eigenaar van Van Heeckeren Grand Café, Van Heeckeren hotel, The Sunset en Rixt. Zijn bedrijven zijn gebundeld in de Van Heeckeren Groep en voor al deze zaken gaat zijn bedrijfs-cao gelden. In geheel 2017 werkten er 184 mensen voor hem. ‘Dat zijn er in de zomermaanden maximaal 140 tegelijk. In de winter draaien we met 70. Vanaf Pasen gaan we opschalen.’

Wie heeft een eigen cao?

(klik op de link voor de gemaakte afspraken)

Van Workum: ‘Ik vind dat ik een statement moet maken voor onze branche,’ motiveert de gedreven ondernemer zijn actie eerder al tegenover Misset Horeca. ‘Ook al ben ik lokaal bestuurslid van KHN op Ameland. De KHN-cao is prima als ‘minimum cao’, en is zeker ook bruikbaar voor andere typen bedrijven waar een minimum-cao werknemers misschien wel zal beschermen. ‘Mijn’ cao gaat een stapje verder en is gebaseerd op het goed belonen van horeca professionals.’ De cao is ingegaan in april 2018 en duurt tot 31 december 2019.

In een andere bedrijfs-cao die FNV afsprak met Huis van Eemnes is zelfs een onregelmatigheidstoeslag opgenomen van tien procent. Uniek in de horeca, maar de stichting achter Huis van Eemnes kijkt ook naar andere branches, zoals de supermarktsector waar bijvoorbeeld een zondag-toeslag heel gebruikelijk is.

De vijf belangrijkste punten uit de Van Heeckeren-cao:

1 Vakkracht
‘Iemand van 18 jaar  of ouder is bij mij al na zes maanden vakkracht. Dit heeft grote gevolgen voor de verloning natuurlijk. Ik ben van mening dat je na zes maanden echt wel bent ingewerkt in je takenpakket. Laten we elkaar geen mietje noemen.’

2 Salaris
De salarissen liggen in de aanvangsschalen een procent hoger dan in de cao van KHN en CNV. Dit werkt weer door in de verhoging die in juli volgt.

3 Prestatieloon
Na het beoordelingsgesprek kunnen medewerkers er extra salaris bij krijgen. Presteren ze voldoende dan plussen ze 1 procent, ruim voldoende betekent 2 procent extra en bij uitmuntende prestaties krijgt een medewerker er 3 procent bij. ‘Ik ga echt uit van het positieve omdat ook bij voldoende presteren al een beloning volgt. Presteert iemand onvoldoende – waar ik overigens niet van uitga – volgen natuurlijk andere stappen.’

4 Reiskostenvergoeding
Harold van Workum heeft zijn reiskostenvergoeding op laten nemen in de cao. ‘Onze bedrijven zitten op Ameland. Dat betekent dat we ook de boottickets vergoeden van onze medewerkers, ook van de oproepkrachten die in het weekend overkomen. Daarnaast krijgen ze 19 cent per kilometer.

Van Workum betaalt in sommige gevallen ook reistijd uit, maar dit staat niet in de cao.

5 Twintig procent korting bij eigen bedrijven
Medewerkers van de Van Heeckeren groep krijgen allemaal twintig procent korting op f&b in alle vier de bedrijven. Ook dit is opgenomen in zijn cao.

In de bedrijfs-cao van Van Heeckeren staan geen uitzonderingen op het nachtwerk (‘al mijn zaken sluiten om 01.00 uur’) of het werken op zondagen.

Vakkracht horeca

In de cao voor de horeca van KHN en CNV wordt onderscheid gemaakt tussen een vakkracht, geen vakkracht, een invalkracht en een seizoenkracht. Een vakkracht krijgt meer betaald voor dezelfde functie dan een niet-vakkracht. Je bent een vakkracht als je 1976 ervaringsuren hebt in dezelfde functie. Afhankelijk van de categorie waartoe een medewerker behoort, bepaalt u zijn salaris of het type contract. Hoe zit het nu precies in de horeca met de vakkrachten? Wanneer ben je een vakkracht horeca en wanneer niet?

Ontslaan/personeelsproblemen

Mocht het ondanks alle tips van dit artikel, toch niet slagen en moet je iemand ontslaan, bijvoorbeeld vanwege diefstal op de werkvloer of ander onrechtmatig gedrag, dan zijn hier tips om iemand te ontslaan.  Ontslag op staande voet kan alleen als het aan alle eisen voldoet. Dat komt omdat zo’n ontslag grote gevolgen heeft voor de werknemer. Zo heeft die geen recht op een WW-uitkering. De werknemer heeft er dus alle belang bij om een ontslag op staande voet aan te vechten bij de kantonrechter. Vanwege de grote implicaties, kijkt een rechter heel scherp of het ontslag volgens het boekje is. Zo niet, dan vernietigt de rechter het ontslag en blijft de werknemer in dienst.

Ondanks krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan goede koks en gedreven bedieningsmedewerkers, zijn er ook ondernemers die van bepaalde medewerkers af willen. Ze lopen de kantjes ervan af, komen te laat, houden zich niet aan de regels, maken onvoldoende schoon of veroorzaken conflicten met andere collega’s. Hoe ontsla je mensen vanwege disfunctioneren?

Alcohol of drugs

In de horeca is alcohol vaak voorhanden en komen medewerkers er geregeld mee in aanraking. Niet alleen tijdens het werk, maar ook als sluitdrankje. wat doe je als werkgever als je personeelslid een probleem heeft met alcohol of drugs?

Een medewerker blijft na sluit met een paar collega’s hangen, drinkt een paar biertjes en gaat daar net iets langer mee door dan de rest. In zijn ogen heeft hij geen (alcohol)probleem. U ziet dat als werkgever anders, maar wat te doen? Hulp bieden, ontslaan, loon doorbetalen? Praktische tips en juridische informatie over de rol van werkgever, werknemer en bedrijfsarts. Het komt soms voor dat een medewerker te veel drinkt. Hij komt vaker te laat, vergeet afspraken, ziet er onverzorgd uit en reageert soms onnodig agressief of vijandig als iemand hem wat vraagt. Hij lijkt niet goed in zijn vel te zitten. De meeste werkgevers beseffen pas dat ze hier echt wat mee moeten, als het al te laat is en de werknemer wegens ziekte uitvalt of grote problemen op het werk vertoont bijvoorbeeld door agressief of intimiderend gedrag te laten zien onder invloed van te veel alcohol of drugs. Moet het loon dan worden doorbetaald en wat moet je als ondernemer nog meer doen?


 

 

Stel je vraag en chat direct met een adviseur