artikel

Tips voor het toepassen van veiligheid in horecainterieur: van routing tot zichtlijnen

Horeca 828

Tips voor het toepassen van veiligheid in horecainterieur: van routing tot zichtlijnen
Touwen zijn bij restaurant Odessa in Kiev onderdeel van het design. Alle touwen zijn brandvertragend geïmpregneerd.

Veiligheid in een horecazaak is essentieel. Als gasten zich niet veilig voelen komen ze niet binnen of ze vertrekken gelijk. Designers uit buiten- en binnenland vertellen hoe horecaondernemer een veilige zaak kunnen creëren. Denk aan een duidelijke routing, de zichtlijnen van personeel en gasten en de positionering van de zitplaatsen. Veertien tips voor het toepassen van veiligheid in een ontwerp en het horecainterieur.

Veiligheid heeft invloed op de inrichting van je zaak. Het is een cruciaal aspect bij de ontwikkeling van gastvrij design. Een horecaondernemer heeft te maken met veiligheidsregels. Deze heeft de ondernemer te accepteren en na te leven, zoals brandwerende materialen, nooduitgangen of de regels bij inrichting voor het toegankelijk maken voor invaliden. YOD design studio in Kiev implementeert brandbeveiliging in de projecten. Het designbureau ontwierp bijvoorbeeld restaurant Odessa. ‘Hier zijn touwen een onderdeel van het design. Deze touwen (totaal 30 km) zijn geïmpregneerd. Dit werkt brandvertragend,’ aldus YOD design studio.

Hoe pas je veiligheid toe in je ontwerp?

Nicole van Beers van Beers/Brickworks: ‘Als gast in een horecazaak wil je je altijd veilig voelen. Wij vertalen dat graag als ‘vrij’. Als eerste moet een gast zich welkom voelen. Wij plaatsen de zitplaatsen zo dat je vrij zicht hebt en contact kan zoeken met de bediening. Ook zorgen we ervoor dat ooghoogtes met andere gasten gelijk zijn.’  Designer Hans Kuijten vult aan: ‘Veiligheid heeft met name te maken met het gebruik van materialen en het indelen van de ruimte. Creëer voldoende bewegingsvrijheid in de zaak. Prop zitplaatsen niet op elkaar. Combineer lucht en ruimte met gebruiksvriendelijk.’

Mama Kelly Amsterdam

Mama Kelly Amsterdam heeft voor de veiligheid goede verlichting bij de opstapjes. Het is niet alleen functioneel maar ook mooi.

Duidelijk routing

Ook zorgt het aanbrengen van een duidelijke routing in je ontwerp door duidelijke lijnen en richtingen volgens Kuijten voor een veilige ruimte. ‘Dat kan met materialen, maar zeker ook met verlichting en eenvoud. Laat in de vormgeving duidelijk de routing zien, bijvoorbeeld in vloervlakken en ruimteverdelers. Met verlichting kun je dus heel duidelijk aangeven op welke route je je kunt verplaatsten’, aldus Kuijten.

Verlichting maakt of breekt een interieur.

Verlichting maakt of breekt een interieur.

Verlichting zorgt voor veiligheid

Sam Anders van DEP geeft nog meer aan wat je met verlichting kunt doen als het om veiligheid gaat: ‘Goede verlichting van opstapjes, de juiste licht detaillering in doorgangsgebieden en bijvoorbeeld een passend design van noodverlichtingsarmaturen.’ Gerben van der Molen van Stars Design: ‘Naast verlichting is het belangrijk dat je bij verschillende vloerniveaus onderscheidende materialen gebruikt.’

Veiligheid horecazaak

Zorg dat er geen scherpe randen aan het meubilair zitten. Foto: Meddens Hilversum, credit Jakob van Vliet

Geen scherpe randen

Volgens Helma Kor van Estida pas je veiligheid in je ontwerp toe door te zorgen voor een goede afwerking, dus geen scherpe randen, een hekje bij podia zodat mensen er niet vanaf vallen en brandveilige materialen als trevira.
Maarten Wijnen van Uitzuid: ‘Kijk naar zichtlijnen en zorg dat de barman of host de hele zaak kan overzien en de regie kan houden.’

Zo creëer je veiligheid in je zaak en ontwikkel je gastvrij design:

 1. Goede verlichting.
 2. Onderscheidende materialen bij verschillende vloerniveaus.
 3. Heldere routing.
 4. Zorg voor een goede afwerking van het interieur, zoals ronde afwerking en geen scherpe randen.
 5. Hekje bij podia zodat mensen er niet vanaf vallen.
 6. Gebruik van brandveilige materialen, zoals trevira stoffen.
 7. Zorg voor een goede doorstroming en bewegingsvrijheid in de zaak: ruimte voor personeel en gasten.
 8. Let op de zichtlijnen en zorg dat de barman of host de hele zaak kan overzien en de regie kan houden.
 9. Zitplaatsen zo plaatsen dat gasten vrij zicht hebben en contact kan zoeken met de bediening.
 10. Zorg dat de ooghoogtes met de andere gasten gelijk zijn.
 11. Hanteer de veiligheidsregels, waaronder de regels voor rolstoeltoegankelijkheid.
 12. Zorg voor passend design van de noodverlichting.
 13. Een gast moet zich welkom voelen bij binnenkomst. Creëer dit gevoel.
 14. Hanteer de regelgeving in veiligheid.

Budgettips voor de inrichting van je horecazaak

Budgettips voor de inrichting van je horecazaak


Reageer op dit artikel