artikel

Gezocht: jonge horecatijger. Tips om personeel te werven

Horeca 7235

Iedereen is op zoek naar goede medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacature wordt ingevuld nu die gezochte ‘horecatijger’ zeldzaam lijkt te worden? En hoe zorg je ervoor dat die medewerker blijft. Misset Horeca vroeg het (ervarings)deskundigen uit de branche en geeft 10 tips.

Gezocht: jonge horecatijger. Tips om personeel te werven

Tips werven personeel

Tip 1.

Vraag je je als ondernemer af wat je meer te bieden hebt dan geld en een baan. Een voorbeeld: een student marketing, die vindt het een mooie ervaring als hij voor een horecazaak de (social media) marketing voor zijn rekening mag nemen. Vraag aan sollicitanten wat ze leuk vinden om te leren, of gaaf vinden om te doen en spring daar op in.

Tip 2.

Kijk bij het aannemen van personeel naar je eigen concept. Heb je een zaak met bijvoorbeeld zeventien koffies op de kaart, in plaats van drie – dan kun je niet alle medewerkers meer opleiden als allrounder, maar moet je specifiek personeel gaan aantrekken.

Tip 3.

Vermeld in een vacature wat je als werkgever te bieden hebt, in plaats van alleen functie-eisen op te sommen.

Tip 4.

Contracten in de horeca wat moet je wetenGa met je mensen om zoals je wilt dat jouw mensen met de gasten omgaan. Zet een goede personeelsmaaltijd op tafel, zorg voor een mooie personeelsruimte en wees daarnaast ook betrokken: vraag naar hoe het met een medewerker gaat, bedank ze voor hun inzet en neem iedere dag afscheid van je mensen.

Tip 5.

Wees reeël met vrije dagen, het geboden salaris, het aantal overuren en uitbetaling hiervan.

Tip 6.

Bied perspectief, bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding.

Tip 7.

Geef de medewerker iedere drie of vier weken een weekend vrij.

Tip 8.

Bied iets extra’s, bijvoorbeeld de mogelijkheid om te sporten op kosten van de zaak.

Tip 9.

Zet met meerdere werkgevers een werknemerspool op, zodat personeel onderling kan worden uitgewisseld. Daardoor bied je een medewerker meer zekerheid.

Tip 10.

Start met het zelf opleiden van medewerkers.

Horeca personeel: wat moet je weten over werven, binden, contracten en de caoReageer op dit artikel