artikel

Elektronische beveiliging: de 4 belangrijkste voordelen

Horeca 287

Een overval of een inbraak: zo’n nachtmerrie wil je als ondernemer liever niet meemaken. Toch krijgt 40 procent van de ondernemers een keer te maken met een inbraak. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om je bedrijf te beveiligen. Een inbraak of overval is niet volledig te voorkomen, maar met een goed beveiligingssysteem daalt het inbraakrisico met 92 procent.

Elektronische beveiliging: de 4 belangrijkste voordelen

Voor de ultieme beveiliging van een bedrijfspand zijn drie soorten beveiliging van belang: bouwkundige, organisatorische en elektronische beveiliging. Bij bouwkundige beveiliging zorg je voor goed werkend hang- en sluitwerk. Dat zorgt voor de eerste barrière die de inbreker tegenkomt als hij probeert binnen te komen. Onder de organisatorische beveiliging valt bijvoorbeeld het opruimen van de post als de zaak gesloten is en zorgen dat alle ramen en deuren zijn afgesloten als je er niet bent.

Maar pas wanneer je gebruik maakt van elektronische beveiliging daalt het inbraakrisico significant. Een alarm- en/of camerasysteem heeft een preventieve werking, maar is ook van belang tijdens een inbraak of overval. De inbreker wordt gesignaleerd, het alarm gaat af en de politie wordt meteen gewaarschuwd. Inbrekers zullen het pand zo snel mogelijk verlaten, waardoor de schade beperkt blijft.

Pas bij een combinatie van deze drie soorten beveiliging daalt het inbraakrisico met 92 procent. Met een elektronisch systeem maak je het verschil, daarom de vier belangrijkste voordelen op een rij.

1. De kleine lettertjes van de verzekering

Inbraakalarmsystemen zijn niet wettelijk verplicht, maar veel bedrijfsverzekeringen eisen een alarmsysteem in het bedrijfspand. ‘In veel gevallen stelt de bedrijfsschadeverzekeraar elektronische, bouwkundige en organisatorische beveiliging verplicht’, zegt Jasper Brinkman van Feenstra Beveiliging. ‘Met andere woorden: je moet onder meer zorgen voor een alarmsysteem en goede sloten. Maar daarnaast ook voor een beveiligingsprotocol en bewustwording bij de medewerkers. Een alarmsysteem heeft namelijk weinig zin als het ‘uit’ staat. Goede sloten voegen logischerwijs niets toe als je vergeet de ramen dicht te doen.’

De verzekeringsmaatschappij kan je dus verplichten een beveiligingssysteem te installeren en te gebruiken, omdat je anders niet gedekt bent. Brinkman: ‘Sommige verzekeraars zijn daar heel duidelijk in, andere partijen zetten het in de kleine lettertjes van de voorwaarden. Als je handtekening daaronder staat en je hebt de beveiliging niet op orde, zal de verzekeraar niet overgaan tot betaling wanneer er is ingebroken in het bedrijfspand. Je bent namelijk je verplichtingen niet nagekomen.’

Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die het niet verplichten, maar korting geven op de premie aan ondernemers die een ‘alarmsysteem’ hebben in het pand. Een verzekeringsmaatschappij kan je overigens alleen verplichten tot de aanschaf en het gebruik van een alarmsysteem. Een systeem met camerabewaking is niet verplicht, ook niet volgens de wet.

2. Altijd een oogje in het zeil

Met een camerasysteem kun je als ondernemer letterlijk áltijd een oogje in het zeil houden. ‘Je waakt als het ware over je eigendommen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook op afstand personeel bijschakelen bij drukte of medewerkers naar huis sturen op rustige momenten. Dat kan een flinke besparing op personeelskosten opleveren’, legt Brinkman uit. ‘Daarnaast is het mogelijk om medewerkers te controleren via de camera. Zeker in de vervelende gevallen waarbij plotseling geld verdwijnt uit de kassa geven de videobeelden snel uitsluitsel en kan er ergere schade worden voorkomen.’

Uiteraard moeten de medewerkers worden geïnformeerd over het camerasysteem. De beveiligingsexpert van Feenstra zegt daarover: ‘Het makkelijkst is om nieuwe medewerkers een formulier te laten ondertekenen als onderdeel van hun contract. Daarmee maak je bekend dat er videobeelden worden gemaakt voor de veiligheid en om een oogje in het zeil te houden. Doe je dit niet en een ontslag wegens diefstal loopt uit op een rechtszaak, dan kun je hem nog verliezen ook. Ondanks dat je bewijsmateriaal op beeld hebt, de medewerker moet namelijk geïnformeerd zijn over het camerasysteem en jij moet kunnen aantonen dat je dat hebt gedaan.’

3. Gevoel van veiligheid

‘Als ondernemer ben je niet 24/7 op de zaak. Toch is het prettig om te weten dat alles in de gaten wordt gehouden en dat je live mee kunt kijken als je dat graag wilt’, zegt Brinkman. ‘Ook voor medewerkers die in het bedrijf aanwezig zijn, is het fijn om te weten dat de hulpdiensten direct worden gewaarschuwd zodra de paniekknop wordt ingedrukt of het alarm afgaat. Kortom: het geeft een rustig en veilig gevoel.’

Ook gasten vinden het fijn dat er wordt opgelet om nare situaties te voorkomen, weet de veiligheidsexpert. ‘En niet alleen om te voorkomen, maar ook in het geval dat er daadwerkelijk iets gebeurt, vinden mensen het vaak een prettig idee dat er een alarm afgaat of dat er video-opnames worden gemaakt. Iedereen weet dat die beelden kunnen helpen bij het oplossen van de zaak.’

4. Hulp bij onderzoek van noodsituaties

‘We kennen allemaal de korrelige beelden van bewakingscamera’s die voorbij komen in Opsporing Verzocht. De kwaliteit is gelukkig sterk verbeterd, maar het doel van de beelden is natuurlijk niet veranderd: het vinden van de dader. De kans dat iemand wordt gepakt, die goed in beeld komt, is groot’, weet Brinkman. ‘Dat lukt het beste met een systeem waarbij camera’s en een alarm worden gecombineerd. Er zijn zelfs systemen die beginnen met streamen van live-beelden naar de politie zodra het alarm afgaat. Zo kan de politie meekijken, de vluchtroute in kaart brengen en doorgeven aan collega’s op straat. ‘Het signalement is meteen bij de politie en is niet afhankelijk van de herinnering van de ondernemer of medewerker die het voorval heeft meegemaakt.’

Kortom: elektronische beveiliging kent grote voordelen, maar brengt ook een investering met zich mee. Die kun je binnen de perken houden door je goed te laten adviseren en de apparatuur bijvoorbeeld te huren. Als klant van Nuon krijg je 25 procent korting op de maandelijkse huurprijs van camerabeveiliging van Feenstra Beveiliging. De ervaren installateurs van Feenstra komen het systeem bij je installeren, zodat je het in één keer goed voor elkaar hebt. Lees ook: Zicht op de zaak met camerabeveiliging van Feenstra. 

Tips bij camerabewaking

  • Houd de bewakingscamera’s schoon. Je hebt niets aan beelden waarbij het gezicht van de dader wegvalt door bijvoorbeeld een spinnenweb of onduidelijk is door stof en vet.
  • Test de camera’s regelmatig en kijk of de beelden nog voldoen. Doe dit overdag, maar ook in de schemer en ’s nachts. Spoel eens terug, bekijk een opname. Het is een enorme teleurstelling als het systeem niet heeft gewerkt op een moment dat je het nodig hebt.
  • Van camera’s gaat een preventieve werking uit. Maak zichtbaar dat er bewakingscamera’s zijn geïnstalleerd. Dat informeert gasten en medewerkers, maar schrikt ook verkennende overvallers of dieven af.
  • Vervang de camera’s als ze oud zijn. De kwaliteit is de laatste jaren enorm verbeterd. De korrelige beelden uit Opsporing Verzocht zijn niet langer de standaard. Heb je een app of een remote systeem waarmee je de beelden op afstand kunt bekijken, dan kun je er vanuit gaan dat je een redelijk modern en up to date systeem hebt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen, dit keer over veiligheid. 


Reageer op dit artikel