artikel

Hoe voorkom je een boete door te late btw-aangifte?

Horeca 1065

Een kwart van de startende ondernemers krijgt boetes door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Ook houdt bijna een kwart van de starters de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Hoe voorkom je de boete?

Hoe voorkom je een boete door te late btw-aangifte?

De Belastingdienst geeft concrete tips en hulpmiddelen om startende ondernemers te helpen met hun belastingzaken. Alvast een eerste simpele tip: zet de volgende deadline van je btw-aangifte in je agenda.

Ondernemers hebben na elke kwartaalafsluiting een maand om de btw-aangifte in te vullen en te betalen. Als je er als ondernemer na het doen van de aangifte erachter komt dat facturen of bonnetjes zijn blijven liggen, dan kun je correcties tot maximaal €1000,- meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kun je een aparte correctie insturen.

Drie tips voor het op tijd doen van je btw-aangifte

  • Geef je e-mailadres door via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Niets is vervelender dan klaar zitten om je aangifte te doen, en erachter te komen dat je je inloggegevens kwijt bent. Als je vooraf je e-mailadres hebt doorgegeven, stuurt de Belastingdienst je direct nieuwe inloggegevens.
  • Doe je btw-aangifte vroeg in de maand en plan je betaling via online bankieren aan het einde van de maand. Zo kun je lang over je eigen geld beschikken, zonder het risico op een te late betaling.
  • Zet de deadlines van de btw-aangifte in je agenda, inclusief herinneringen twee weken voor de deadlines. Of gebruik daarvoor de Btw Alert App. Je kunt ook je e-mailadres opgeven in het ondernemersportaal als je een herinnering wilt ontvangen. De kwartaalaangiften en -betalingen moeten uiterlijk 31 oktober, 31 januari, 31 mei en 31 juli binnen zijn.

Toch een naheffingsaanslag. Wat nu?

Voor ondernemers die toch te laat hun btw-aangifte hebben ingediend of betaald, heeft de Belastingdienst een checklist ontwikkeld waarmee ondernemers kunnen bepalen wat er moet gebeuren wanneer een naheffingsaanslag btw is ontvangen.


>> Startende ondernemer onbekend met aftrekposten

>> Lage btw omhoog; wat te doen

Reageer op dit artikel