artikel

Inspiratie voor pronkende plafonds

Horeca 628

Inspiratie voor pronkende plafonds

Gasten kijken met verwondering naar boven bij zaken die hun plafond versierden met duizenden lampen, boomstronken, gouden kettingen, glazen bubbels of houten staven. Pronkende plafonds zorgen voor een unieke sfeer en beleving. Uitblinken met je plafond, een idee voor een volgende restyling?

Wanneer het plafond in de spotlights staat, is het interieur van deze zaken vaak rustig en minimalistisch. Meer uitbundigheid heeft zo’n zaak namelijk niet nodig. Bovendien werken deze pronkende plafonds vaak goed voor de akoestiek in de horecazaak. Enkele bijzondere zaken ter inspiratie.

Icha Chateau in Shanghai

35.000 meter kettingen in drie verschillende goudtinten vormen in restaurant Icha Chateau in Shanghai een sculptuurachtig landschap. Ze bootsen de bergachtige theevelden in Shanghai na en vormen nisjes voor de gasten. Grijs terrazzo, matzwart gebeitst hout en grijze meubelstoffen vormen een rustig contrast met de kettingen erboven.
Design: Spacemen / Beeld: Chen Xuan, Min


La Pilar Asador in Murcia – Spanje

Alle zintuigen worden geprikkeld bij het ontwerp van grillrestaurant La Pilar Asador in Murcia (Spanje): een golvend plafond van boomstronken met lege flessen ertussen. Het plafond wekt niet alleen nieuwsgierigheid op bij de gasten, het komt ook ten goede aan de akoestiek, het licht, het klimaat en de esthetiek.
Design: Pulpas architecture studio / Beeld: David Frutos


Akira Back in Toronto

Het lage, golvende plafond van sushi bar Akira Back in Toronto, van de gelijknamige chef, is versierd met abstracte indigo bloemblaadjes. Verder is het in het midden behangen met mobiele kunstwerken van Akira’s moeder. ‘Het maakt deze zaak persoonlijk’, zegt de designer van Studio Munge. Beeld: Studio Munge


Bar 81 in Seoul

De champagnebar Bar 81 van hotel Signiel, gevestigd op de 81e verdieping van de Lotte World Tower in Seoul (Korea), heeft een bubbelthema. De handgeblazen kristallen bubbels zwevend boven de bar zijn ontworpen door glasverichtingsfabrikant Lasvit. Ook het het koperen wandrek achter de bar is gevuld met bubbels (witte stenen). Design: Wilson Associates. Beeld: Lee Byoung Kon


Stk in Toronto

Het bochtige plafond en de verlichte ‘hoornmuur’ achter de bar zorgen bij steakhouse STK in Toronto voor mysterieuze schaduwen in de zaak.
Design: DesignAgency / Beeld: Nikolas Koenig


St. Regis in Macau – China

Boven de wenteltrap van de lobby van St. Regis in Macau (China) pronkt een gigantisch kunstwerk met verlichte amber, brons en goud geblazen glasstrengen. Het is een glinsterende toespeling op de zeilen van schepen, golvend in de wind. Het design van het hotel ademt een maritieme sfeer van de stad.
Design: Wilson Associates. Beeld: Sands China Ltd.


Chuan’s Kitchen in China

Restaurant Chuan’s Kitchen in China heeft een mysterieus interieur. Met bamboe, de meest voorkomende materiële extractie van de Sichuan-cultuur, weefden zeven bamboe wevende kunstenaars uit de bamboebossen ter plekke een bijzondere sculptuur. De minimale verlichting, minimalistisch interieur en het meterslange kunstwerk zorgen haast voor een spirituele sfeer.
Design: Mind. Beeld: Cao Haochang, Ba Songyang


Doot Doot Doot in Merricks North – Australië

DootDootDoot in Australië rebelleert tegen het gewone. 10.000 amberkleurige lampen (led Edison-lampen) in vijf soorten vormen een bubbelplafond van 9 x 9 meter. De verlichting is geprogrammeerd om op verschillende tijdstippen van de dag te reageren en te animeren, waardoor een magische gloed over de gasten beneden ontstaat. Het plafond is een ode aan het fermentatieproces in de wijnbereiding. De donkere visgraatvloeren, de open keuken, leren bankjes creëren een indrukwekkend maar toch minimaal interieur.
Design en beeld: Carr Architecture & Interiors en FOD


Ganadara Bar in Montreal – Canada


Het interieur van de nieuwe Ganadara Bar in Montreal (Canada) legt een brug tussen het genieten van Koreaans fusion voedsel en Koreaanse hiphop (K-hiphop). De houten staven aan het plafond brengen warmte in de ruige zaak met veel beton en staal.
Design en beeld: Jean de Lessard – Designers CréatifsZuu in Barcelona

Bij nachtclub Zuu in Barcelona hangt een kunstwerk van neonverlichting aan het plafond: een krokodil die waakt over alle gasten. Het neonkunstwerk wordt gecombineerd met spiegels en marmeren vloeren.
Design en beeld: Jaime Beriestain Studio / Kunstwerk: Albert Madaula

 


Reageer op dit artikel