artikel

De zestien genomineerden van de Horecava Innovation Award

Horeca 610

Op maandag 7 januari worden de Horecava Innovation Awards uitgereikt. In de vier categorieën Food & Beverage, Equipment & Services, Digital, Apps & Social Media en Concepts, Interior & Design wordt een winnaar bekendgemaakt.

De zestien genomineerden van de Horecava Innovation Award

Een van die winnaars wordt uitgeroepen tot overall winnaar. Ook krijgt één van de inzendingen de Karel de Vos Duurzaamheid Award, de prijs voor de innovatie die het meeste blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie.

De jury selecteerde in vier categorieën zestien producten en diensten uit 189 inzendingen die kans maken op de Award. Hieronder de genomineerden per categorie.

Categorie Food & Beverage

Houtgerijpt wild bier

Innovation Awards

Nevel Artisan Ales komt met Aard, een kruidige blend van houtgerijpte golden sours en zelfgemaakte kvass die zowel aards als mysterieus is, met diepe tonen van rode biet en sappig rood fruit. Afgedankt oud brood van Streekbakker Jorrit en biologische rode bieten en absintalsem van kwekerij De Ommuurde Tuin worden in de kvass verwerkt. Aard is fruitig, vol en wijnachtig.

Amster-Damhertrookworst

Innovation Award
Amster-Damhertrookworst is een ambachtelijk geproduceerde rookworst met vlees van damhert uit de Amsterdamse Waterleiding-duinen. Damhertenvlees wordt door Pieter van Meel aangeboden in verschillende toepassingen. De rookworst is een herkenbaar product met een zeer goede smaak. Daarnaast wordt het vlees ook verwerkt in producten die aangeboden worden bij de Voedselbank. Het feit dat deze rookworst ook halal is, maakt hem voor een bredere doelgroep bereikbaar.

Duurzame balletjes

Innovation AwardsDe Haarlemse versefrietfabriek FrietHoes heeft een borrelsnack gemaakt van de reststromen van duurzame verse frietproducten. De balletjes van FrietHoes zijn gemaakt met aardappelafsnijdsels en zijn met kaas en IPA bier verder op smaak gebracht.

Cocktail in een fles mét ijs en vers fruit

Innovation AwardKukki Cocktails zijn cocktails mét ijsblokjes en vers fruit in een fles. Dat voegt een extra beleving toe aan het drankje. Het verse fruit in de fles, in combinatie met de ijsblokjes, wekken de nieuwsgierigheid. De houdbaarheid (18 maanden), zonder toevoeging van chemische toevoegingen en kleurstoffen, is opmerkelijk. Een échte cocktail met het gemak van een flesdrank.

Categorie Equipment & Services

Automatische bartender

Innovation Award

 

De TenderOne Bottle Tender is een doseermachine die het mogelijk maakt met chirurgische precisie en een hoge snelheid producten als cocktails, mix- en frisdranken te produceren. De machine combineert alle afzonderlijke ingrediënten (minimaal 16, maximaal 32) die nodig zijn om honderden verschillende combinaties te kunnen maken. Door de exacte dosering en snelheid (10 seconden) kan iedere werknemer cocktails samenstellen en maken.

Hygiënische sauzendispenser

Innovation Award
De Asept Fretus pomp is een hygiënische sauzendispenser van Apparatenfabriek Bereila. De pomp is herbruikbaar, vaatwasserbestendig en gebruiksvriendelijk. Voor exact en snel portioneren van sauzen vanuit staande of hangende flessen. Het is een hygiënische oplossing voor precies portioneren.

Voedselverlies in kaart gebracht

Innnovation AwardZero foodwaste brengt voedselverlies in kaart en produceert rapportages daarover, met als doel efficiëntere inkoop door optimale planning, voorraadbeheer en portionering. Met een speciale camera en weegschaal bij de afvalbak wordt een verspillingsmonitor gecreëerd. De camera scant door middel van beeldherkenningstechnologie het weggegooide product en registreert het.

De jury is enthousiast omdat het voedselverspilling op een eenvoudige manier in kaart brengt en aldus bewustwording creëert bij de ondernemer. Door tastbaar te maken wat er wanneer en waarom wordt weggegooid, kunnen betere keuzes gemaakt worden in bijvoorbeeld de portionering en inkoop.

Kurkdroge glazen

Innovation AwardDe Top-Dry glazenwasmachine van Hobart zet vochtige lucht op een innovatieve manier om in hete droge lucht. Hierdoor komen de glazen niet alleen poleervrij, maar ook kurkdroog uit de glazenwasmachine. Vooral dat laatste is innovatief. De machine maakt ook een einde aan de vervelende

warme damp die ontsnapt bij het openen van de machine.

Categorie Concepts, Interior & Design

Circulaire koksbuizen

De circulaire kokskledinglijn van Persu en Dutch Awearness is gemaakt van Infinity stof, een 100% recyclebare polyester stof,
geschikt voor een circulaire productieketen. Eenmaal versleten, wordt ze geshredderd en opnieuw tot lap verwerkt. Op deze manier is het mogelijk tot acht keer toe een kledingstuk te maken met nauwelijks invoer van nieuwe grondstoffen en zonder dat er een reststroom ontstaat. In de aanschafprijs is de recyclegarantie inbegrepen. Er zit een track & trace-label in, waarmee het hele proces te volgen is. Duurzaam en bewustwording bevorderend.

Shampoo in druppelvorm

Innovation AwardsNohbo drops zijn in wateroplosbare foliedruppels met shampoo, conditioner, douchegel etc. van Bunzl. Zodra de ‘drop’ in aanraking komt met water, lost het omhulsel op en kun je je haren wassen. Vrij van agressieve chemicaliën, parabenen en sulfaten. Het is een mooi duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen. Ze dragen bij aan verlaging van de afvalberg. Voor hotelier en instelling betekent de hygiënische verpakking minder opslag, minder afval en een besparing op fossiele brandstoffen.

Snackbakjes van suikerriet

Innovation AwardsHet sssortiment suikerriet snackbakjes van Natureko is 100 procent composteerbaar, en daarmee geschikt voor de agf-afvalstroom. Waar ze ook terechtkomen, ze zullen volledig afbreken. Het formaat is afgestemd op gebruik in de cafetaria en past in vrijwel iedere bakwand-dispenser. De bruine kleur past binnen de huidige eko-trend. De bakjes hebben een natuurlijke, ambachtelijke uitstraling. Het ruwe oppervlak geeft goede grip. Voor de productie zijn bio-based grondstoffen gebruikt, die in de natuur weer aangroeien. Deze suikerriet snackbakjes zorgen voor vermindering van het afvalprobleem.

Nuttig gebruik obstakels

Innovation AwardsHet concept van de Flyingtable is een frame dat zich om palen, bomen en zuilen van alle formaten klemt. Op het frame worden vervolgens twee halve tafelblad-delen geschoven die aan de onderkant worden vastgeklikt met vlindersluitingen. Het resultaat is een hangende tafel die kan dienen alstatafel, eettafel of zelfs als een bankje.

Categorie Digital, Apps & Social Media

Innovation AwardsVisuele vacatures

OnJobs is een nieuwe en uiterst visuele manier van het opstellen en presenteren van horeca-vacatures. Via korte video’s, 360 graden-foto’s en het delen via social media zoekt de ondernemer nieuw personeel. Zeer geschikt voor de nieuwe generaties die geen lappen tekst meer lezen, meent de jury.
Die jongeren zijn visueel ingesteld en willen zien wat ze kunnen verwachten. De kandidaten kunnen door vacatures en werkgevers swipen, alsof het Tinder is. Next level werving van nieuwe medewerkers.

Recensies beheren

SO Connect Review stelt horecabedrijven in staat met hun gasten in contact te komen en te blijven, en de online reputatie en reviews te verbeteren. In één oogopslag zien wat mensen van je vinden op TripAdvisor, Yelp, Google, etc. En direct vanuit het systeem kunnen reageren. Je krijgt als ondernemer een signaal als je niet tijdig reageert op een negatieve recensie. De benchmark-functie helpt om je online reputatie over tijd en ten opzichte van sectorgenoten te verbeteren. Ook ondernemers die minder goed thuis zijn in online marketing, kunnen hun positie hiermee verbeteren.

Integratie bonnenprinters

Deliverect maakt een einde aan de wildgroei van bonnenprinters en monitors van diverse bezorgdiensten zoals Deliveroo, Thuisbezorgd en Foodora in horecakeukens. Door koppeling worden de bezorgsystemen geïntegreerd in één POS (point of sale), in plaats van iedere bezorgdienst die een eigen bonnenprinter en/of scherm heeft staan. De jury verwacht dat dit kan zorgen voor minder verkeerde bestellingen en meer efficiëntie in de keuken. Het systeem ordent alle printbonnen en online-bestellingen.

Digitale assistent

Innovation AwardsAssistYou is een intuïtief werkende telefoonservice voor de horeca die is gebaseerd op artificial intelligence. Een natuurlijke, warme computerstem helpt gasten met reserveren via de telefoon. Volgens de jury is dit een veel persoonlijkere beleving dan reserveren via het internet. Als 24/7 inzetbare digitale telefoonassistent verbetert AssistYou de bereikbaarheid en het gastvrijheidsniveau in de horeca, door gebruik te maken van de nieuwste technologie.

 

Reageer op dit artikel