artikel

10 redenen om naar de Horecava te gaan

Horeca 2626

De 63e editie van de Horecava belooft een evenement van formaat te worden, met tal van nieuwe onderdelen en innovaties. Voor horecaondernemers is de grootste horecabeurs van Nederland het bezoeken waard. Hier volgen 10 redenen om begin januari de auto of trein naar de RAI te pakken.

10 redenen om naar de Horecava te gaan

1. Groter dan ooit

Horecava 2019 heeft er ten opzichte van de laatste editie 12.000 meter vloeroppervlak bijgekregen. Voor het eerst in jaren wordt elke vierkante meter beursvloer van de RAI gebruikt. Naast vernieuwingen biedt de Horecava een compleet en vertrouwd aanbod van meer dan 700 exposanten.

2. Strijd om de Gouden Koksmuts belooft veel

Foto: Ton van Vliet, Terborg

De 58ste editie van de  wedstrijd voor brigades van toprestaurants, georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, vindt plaats op de maandag tijdens Horecava 2019. Welke keukenbrigade is het meest stressbestendig en creatief met de ingrediënten die zij ter plekke aangereikt krijgen? En wie wordt de opvolger van het team van Restaurant De Loohoeve uit Schoonloo? De chefs-koks die begin volgend jaar zullen concurreren om de Gouden Koksmuts 2019 zijn: Marco van der Wijngaard van Restaurant ’t Amsterdammertje*, Jozua Jaring van Ratatouille Food and Wine*, Pascal Duvivier van Bridges Dining*, Tommy Janssen van Restaurant Bentinck, Matthijs Mulder van De Bloemenbeek*, Vincent van der Zalm van Restaurant Parkheuvel**, André van Alten van Restaurant La Provence* en Jonathan Zandbergen van Hotel & Restaurant Merlet*. Alle chefs worden ondersteund door twee souschefs.

3. De Lekkerste Wedstrijden zijn vernieuwd

In totaal kunnen deelnemers aan de Lekkerste Wedstrijden prijzen winnen in twaalf onderdelen. De categorie Hamburger Fastest voor fastservice is vervangen door het Lekkerste Burgermenu. De Lekkerste Tosti en het Lekkerste Frietje met topping zijn nieuwe categorieën. Daarnaast de wedstrijd Lekkerste Stamppot nieuw.

4. Er is een mobiliteitshal

In hal 9 van de Horecava is alles over Food Mobility & Delivery te vinden. Ondernemers zien steeds meer omzetkansen in maaltijd-
bezorging. ‘Hoe ga je dat doen, wat heb je daarvoor nodig? Denk aan e-bikes, accessoires, warmhoudboxen. Dat is een heel nieuwe markt’, zegt Scholte. ‘Op de Horecava 2019 zetten wij dat aanbod bij elkaar in een mobiliteitshal. ‘Ondernemers die succesvol zijn met bezorging komen vertellen over hun aanpak.’ In deze hal gaat het niet alleen over maaltijdbezorging, maar ook over belevering van grossiers. Een aantal automerken en delivery-partijen is ook aanwezig in deze hal, waaronder Volkswagen, Mercedes en Tesla. Ziggo zorgt voor entertainment waarbij bezoekers tegen elkaar kunnen racen. Voormalig autocoureur Robert Doornbos is daar ook bij.

5. Acht koks strijden bij NK Jonge Koks

De acht deelnemers, die op 9 januari 2019 met elkaar concurreren tijdens de Nationale Kampioenschappen voor Jonge Koks t/m 25 jaar, zijn er klaar voor. Gedurende de succesvolle editie van het NK Jonge Koks 2018 was het Sebastiaan Schreuder die er met de titel van beste ‘Jonge Kok’ vandoor ging. De talenten die aankomend jaar hun meest indrukwekkende kookkunsten laten zien en met de eer strijken zijn: Lars van Wijk van QO Amsterdam, Ralph Benneker van De Bloemenbeek*, Rody Ponne van Ciel Bleu**, Maurits van der Hoeven van de Horeca Academie, Damian Moes van Kasteel De Vanenburg, Jara Beerling van de Horeca Academie, Jeroen van de Steeg van Het Roode Koper* en Nina Graver van Restaurant de Echoput.

6. Trends spotten op het InnovationLab

Deze editie van het InnovationLab staat volledig in het teken van Food Culture: de manier waarop mensen omgaan met eten in relatie tot hun leefstijl. In de wereld van snel veranderende consumentenbehoeften en -gedrag, moeten óók ondernemers goed voorbereid zijn op de toekomst. Op het InnovationLab kunnen beursbezoekers in verschillende werelden zien, proeven en ervaren hoe in te spelen op deze veranderingen. De werelden zijn All Day Breakfast, Personalised Care, Next Level Kitchen, High Traffic/Convenience, Healthy Functional en Evening. Nieuw is het Startup-Lab, waar dertig tot vijftig start-ups uit de branche zich presenteren en bezoekers krijgen de kans om samen innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen die te maken hebben met food culture.

7. Er is heel veel aandacht voor bier

De toegenomen interesse in bier en de gigantische groei die de markt doormaakt, is ook terug te zien op de Horecava 2019. Bier krijgt zijn eigen hal. Het drankensegment wordt opgedeeld in 2 hallen: gedistilleerd en overig en bier. In de speciale Bierhal, hal 10, zullen grote twee pop-up bars verschijnen op de Horecava 2019. Eén van de Schotse brouwerij Brewdog en één van de Nederlandse brouwer Lowlander. Vier dagen lang zullen beide brouwers zich onder meer presenteren, masterclasses geven en proeverijen organiseren.
Ook herrijst de langste bierbar van Europa. Het initiatief van Bier&Co zal voor de tweede keer aanwezig zijn en ook op de Horecava 2019, op stand 10.500, kunnen bezoekers kennis maken met bieren van ruim dertig brouwerijen uit binnen- en buitenland.Horecava

 

Er er is uiteraard het NK Biertappen. Tientallen finalisten, die zich gekwalificeerd hebben in regionale voorrondes, zullen donderdag 10 januari tegen elkaar strijden op de Horecava 2019. Een professionele vakjury beoordeelt het ambacht van voorbereiden, tappen, presenteren en serveren van de getapte biertjes en speciaal bieren. De finalisten tappen op twee biertaps. In de eerste ronde tapt een deel twee vaasjes en een ander deel twee fluitjes. In ronde twee worden de groepen omgedraaid. Op basis van de punten die gegeven worden, wordt bepaald welke tien tappers doorgaan naar de finale. In de finale dienen de deelnemers ieder twee fluitjes en twee vaasjes te tappen en daarnaast twee speciaalbieren op het blad voor de jury uit te schenken. Welke speciaalbieren dit zijn, horen ze pas op als de finale begint.

8. Patisseriegevechten tijdends de ‘Dobla Pastry Battle’

Welk team van chefs en patissiers heeft de meeste passie, affiniteit en de juiste skills om diverse rondes aan patisseriegevechten te overleven? De deelnemers die tijdens de Horecava zullen concurreren om dé Dobla Pastry-titel zijn: Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk, Wouter Westerhoff en Matthijs van der Tuin van Hotel Theater Figi, Amy Kotterer en Rick van der Drift van Hotel Okura Amsterdam, Sebastiaan Kikkert en Mark Jonker van La Grande Brasserie Bodon. Ruben van Trigt en Bram Wakker van Top’s Edelgebak, Rowen Juch en Joël Juch van Manfred Spaargaren Confiserie, Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen van Albertema & Sanadome en Peter Remmelzwaal en Richard van Dijk van Peter Remmelzwaal Patisserie.

9. Strijd op niveau bij NK Leermeester-Leerling

Acht teams strijden op 8 januari 2019 met elkaar om de titel NK Leermeester-Leerling. Wie doen er mee? Ruim de helft van de teams werkt bij een restaurant met een of zelfs meerdere Michelinsterren. De rode draad van het NK Leermeester-Leerling 2019 – ook bekend als het Bronzen Koksmes – is duurzaamheid en er wordt gekookt met een black box. Het Gastronomisch Gilde, de organisator van de wedstrijd, heeft de volgende deelnemende teams aangewezen: Rody Ponne en Mike Klaassen van Ciel Bleu**, Tim Starrenburg en Rick Folgerts van De Havixhorst, Patrick Wu en Tom Pfeijffer van De Kromme Dissel*, Marijn van de Worp en Joas Bierlee van Restaurant Fizzy, Michel Oude Booijink en Mart Oude Luttikhuis van De Bloemenbeek*, Koen van den Hurk en Jasper Panis van Restaurant Bord’Eau*, Julius Nuiten en Sander Verhaaf van Restaurant 212 en Davy Roord en Jercy Frans van Restaurant ’t Lansink*.

10: De Horecava gaat ’s avonds de stad in

Horecava organiseert op 7, 8 en 9 januari 2019 de Horecava Street Takeover in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Bezoekers van de Horecava kunnen hun beursbezoek verlengen met een bezoek aan deze straat met een gevarieerd horeca-aanbod. ‘De Street Takeover is dé plek om na de Horecava bij elkaar te komen’, zegt Scholte. ‘Het biedt voor zowel exposant als bezoeker gelegenheid om het netwerken ook na de beurs op gezellige en ongedwongen wijze voort te zetten en te genieten van de Amsterdamse horeca. En met de nieuwe Noord/Zuidlijn ben je er in 10 minuten. Je kunt je auto dus bij de RAI laten staan.’ 

De Horecava is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019 in de RAI Amsterdam.


Reageer op dit artikel