artikel

Brexit. Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse horecabedrijven?

Horeca 2147

Brexit. Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse horecabedrijven?

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Deze Brexit heeft veel gevolgen voor ondernemers. Dat kan ook het geval zijn voor horecaondernemers. Bijvoorbeeld als je Briste medewerkers in dienst hebt. Of producten uit het VK importeert. Lees hier welke impact Brexit kan hebben op jouw bedrijf. 

Laatst bijgewerkt: 31 maart 2019.

Het Britse Lagerhuis keurt het terugtredingsakkoord voor de derde keer af. Daarmee krijgt het VK tot uiterlijk 12 april 2019  om te laten weten wat het nu wil doen. ER zijn vier opties:

 • het terugtredingsakkoord alsnog goedkeuren
 • opnieuw uitstel vragen
 • Brexit intrekken of
 • de EU verlaten zonder deal

Brexit scan

De Nederlandse overheid heeft een Brexit-scan opgesteld om te achterhalen wat voor jouw horecabedrijf de eventuele gevolgen zijn van de Brexit. Thema’s die in de scan staan zijn bijvoorbeeld: personeel, import, export, diensten, digitale data en diensten en toelevering. Het VK zou op 29 maart 2019 de EU verlaten, maar er is uitstel tot 12 april.

Met de Brexit Impact Scan breng je op een eenvoudige en laagdrempelige manier de mogelijke gevolgen van de Brexit voor jouw bedrijf in kaart. Zo zie je snel waar de risico’s zitten voor jouw zaak, maar ook waar kansen liggen.

Doe de Brexit-scan

Doe de Brexit-scan

Zo is handelen met het VK lastiger na Brexit. Dat kan uw onderneming raken, maar ook uw toeleveranciers. Breng in kaart wie deze toeleveranciers zijn en in hoeverre zij voor het leveren van hun product/dienst afhankelijk zijn van het VK. Komt een belangrijk ingrediënt van uw eindproduct uit het VK, bespreek met uw leverancier of de levering na Brexit door blijft gaan. Wacht niet te lang met dat gesprek. Maak een risicoanalyse over uw toeleveranciers. Overweeg op zoek te gaan naar alternatieven binnen de Europese Unie (EU) als het product (of de dienst) essentieel is voor uw eigen bedrijfsvoering.

Brits horecapersoneel in Nederland na Brexit

Wat gebeurt er als er een akkoord komt over de terugtrekking (deal)?

 • Verblijft u nu al rechtmatig in Nederland? Dan kunt u na Brexit gewoon in Nederland blijven wonen, werken en studeren. Na 5 jaar rechtmatig verblijf in Nederland kunt u permanent verblijfsrecht krijgen op dezelfde manier als EU-burgers dat kunnen. Daarmee kunt u uw leven hier dus gewoon voortzetten.
 • In eerste instantie verandert er niets en blijft u tot 31 december 2020 dezelfde rechten hebben als nu. U hoeft daarvoor niets te doen. U hebt hiervoor geen verblijfsdocument nodig.
 • Na 31 december 2020 hebt u wel een verblijfsdocument nodig om hier te kunnen wonen, werken en studeren. Daarom wordt u tussen 29 maart 2019 en 31 december 2020 door de IND uitgenodigd om een verblijfsdocument aan te vragen.
 • U hoeft ook daarvoor zelf geen actie te ondernemen, want u ontvangt een uitnodiging van de IND om een aanvraag om een verblijfsdocument in te dienen. De IND beoordeelt uw aanvraag aan dezelfde voorwaarden als voor EU-burgers.
 • De kosten voor het aanvragen van de nieuwe verblijfsstatus zullen gelijk zijn aan de kosten voor het aanvragen van een EU-document. Bent u al in het bezit van een verblijfsdocument EU duurzaam verblijf? Dan is de aanvraag voor u gratis.
 • De uitnodigingsbrief wordt gestuurd naar het adres waarop u geregistreerd staat bij uw gemeente in de Basisregistratie personen (BRP). (zijn de gegevens juist?)

Door met uitnodigingen te werken kan de IND zorgen dat elke aanvraag zorgvuldig en tijdig afgehandeld wordt. Als iedereen tegelijkertijd zelf een aanvraag in zou dienen lukt dat niet en loopt uw aanvraag mogelijk vertraging op.

Wat gebeurt er als er geen akkoord gesloten wordt (no deal)?

 • Op 7 januari 2019 heeft het kabinet per Kamerbrief bekend gemaakt dat Britse burgers die op 29 maart 2019 rechtmatig in Nederland verblijven ook bij een no deal Brexit in Nederland kunnen blijven.
 • Bij een no deal geldt een nationale overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 1 juli 2020. U houdt in de overgangsperiode uw rechten voor verblijf, werk en studie in Nederland. Dit geldt ook als u een familielid bent van een Brits burger en zelf geen EU-nationaliteit hebt. De IND stuurt u vóór 29 maart 2019 een brief. Deze brief is uw tijdelijke verblijfsvergunning. U hoeft hiervoor niets te doen.
 • Na de overgangsperiode hebt u een nieuwe nationale verblijfsvergunning nodig. U kunt een verblijfsvergunning krijgen als u voldoet aan dezelfde verblijfsvoorwaarden die gelden voor EU-burgers. Met deze verblijfsvergunning hebt u ook het recht om te werken en te studeren in Nederland. U ontvangt voor 1 april 2020 een uitnodigingsbrief om deze nationale verblijfsvergunning aan te vragen.

Informatiebrief no-deal

De IND heeft Britten en hun familieleden die in Nederland wonen een brief met informatie gezonden over het verblijfsrecht na Brexit bij een no-deal. De brief is in de week van 14 januari 2019 gestuurd naar alle Britten (en hun familieleden) die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). In deze brief leest u wat Brexit voor u betekent.

De informatiebrief bestaat uit twee varianten. Uw situatie bepaalt welke informatiebrief u krijgt. In Nederland zijn zo’n 45.000 Britten geregistreerd.

Britten inhuren na de Brexit

Als je na Brexit nieuwe Britse medewerkers in dienst wilt nemen, zou dit lastiger kunnen worden. Je moet dan namelijk bij een openstaande vacature eerst werven binnen Nederland en de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Vind je hier geen geschikte kandidaat, dan mag je pas in het VK zoeken. Meer informatie over het aannemen van buitenlands personeel vind je op het Ondernemersplein.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als je een kenniswerker in dienst wil nemen. Meer informatie over het aannemen van een buitenlandse kenniswerker vind je op Ondernemersplein.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Deze landen verlaten de Europese Unie op 29 maart 2019 (Brexit).

Bronnen: KHN, Rijksoverheid, Ondernemersplein, IND.

Reageer op dit artikel