artikel

Deel 2: Vanaf de Horecava innovaties voor de horeca op een rij

Horeca 1492

Deel 2: Vanaf de Horecava innovaties voor de horeca op een rij

Welke nieuwe producten zijn er op de markt voor de horeca? Misset Horeca maakte dinsdag 8 januari een rondje op de Horecava in de Rai in Amsterdam en zette een reeks innovaties op een rij.

1 Push the toiletbutton

Toiletten hebben een enorme impact op de gastervaring. ’86 procent van de volwassenen associeert een schoon toilet in een restaurant met een schone keuken’, aldus de initiatiefnemers van Try Likes.  Het bedrijf lanceerde recent speciale buttons voor op het toilet. Met een druk op de knop kunnen gasten daarmee aangeven of ze tevreden waren over het sanitairbezoek. Er is een button die aangeeft dat de zeep er op is, maar ook één die aangeeft dat het toiletpapier op is, en een voor de handdoekjes. Maar ook één voor wanneer er een nare lucht hangt op het sanitair, of wanneer het toilet heel erg schoon is, of juist dringend schoongemaakt moet worden. Realtime worden horecaondernemers op de hoogte gesteld van de status van hun toiletruimte. Medewerkers krijgen een push notificatie wanneer er aandacht nodig is. De buttons werken op batterijen. De data wordt real-time inzichtelijk gemaakt in een online dashboard . ‘Gasten willen geen saaie enquêtes meer invullen, maar vinden het wel leuk om een emoticon button in te drukken.’

2 Push Clean

Druk op de knop, wacht heel even…en een doekje schuift omhoog. Er zijn verschillende variaties: doekjes met make-up remover, brillendoekje, of een verfrissingsdoekje. ‘Ik zag dit in Dubai en heb het direct naar Nederland gehaald’, vertelt Arthur Oskamp van Pushclean. ‘Vooral in hotels wordt het veel gebruikt. Het is meteen ook een visitekaartje.’ Of het duurzaam is? ‘Bij het wassen van de handen, is twee liter water nodig. Het bakje zelf is gemaakt van volledig recyclebaar plastic. Het doekje is biologisch afbreekbaar.’

3 Eetbare rozen

‘Eetbare rozen zijn mooi, smaakvol en gezond’, aldus de initiefnemers van Incredible roses. Ze geven een gerecht nét iets extra’s. Iedere roos heeft haar eigen smaak en kleur. ‘Voor elke speciale gelegenheid is er een Incredible rose.’

4. Culinaire warme sauzen

C’est Ça biedt een nieuwe generatie culinaire basissauzen en kant-en-klare sauzen voor professionals. De sauzen spelen in op de toegenomen behoefte naar gemaksoplossingen in de professionele keuken en op de actuele trends in het kader van duurzaamheid. Zo zijn de sauzen allergenenvrij en volledig plantaardig. Door de uitgekiende toepassing van umami, gewonnen uit groenten en paddenstoelen, hebben de sauzen een krachtige smaak die dezelfde smaakbeleving geeft als een traditioneel getrokken fond. De sauzen zijn  romig, maar als basis is gekozen voor een plantaardige olie in plaats van room, waardoor de sauzen ook volledig lactosevrij zijn. Het assortiment van C’est Ça bestaat uit een Witte Basissaus, Bruine Basissaus, Champignonsaus en Pepersaus. Vier populaire sauzen, vol en romig van smaak. Door het unieke bereidingsproces behouden deze sauzen hun verse smaakbeleving en zijn toch lang houdbaar. De culinaire sauzen van C’est Ça zijn van constante kwaliteit. De sauzen zijn eenvoudig te gebruiken in een pan, oven en au bain-marie. Daarnaast zijn de sauzen te bereiden in een koud bereidingsproces en zijn ze tevens diepvriesbestendig. Ze vormen een goede basis voor huisgemaakte sauzen en bieden alle ruimte voor een eigen creatieve finishing touch.

5. Multiplatform booq

Eijsink heeft haar eigen ontwikkelde platform Booq verder ontwikkeld. Booq biedt nóg meer vrijheid voor de moderne ondernemer, omdat het niet alleen hardwareonafhankelijk is, maar nu ook besturingssysteemonafhankelijk. Booq is geschikt voor iOS, Android én Windows, én je kunt deze besturingssystemen in je zaak gewoon door elkaar gebruiken. Verder presenteerde Eijsink haar tafeltraceersysteem. Veel gasten zijn al bekend met ‘pagers’ – deze nemen ze na bestellen bij de balie mee naar hun tafel. Ze trillen/zoemen/geven licht als een bestelling klaar is, zodat de gasten weten wanneer ze deze bij de balie op kunnen halen. Nu biedt Eijsink de volgende stap voor extra gastvrijheid: een tafeltraceersysteem. Gasten ontvangen een pager en zetten deze in een houder (of leggen hem op tafel), en het systeem weet precies welke pager op welke tafel ligt. De bediening kan bestellingen dus eenvoudig bij de juiste tafel bezorgen. Booq Ticketing maakt online ticketing en fysieke kaartverkoop op locatie in één platform mogelijk. Het is ticketshop plus inzichtelijk klantmanagementsysteem. Volledig responsive zodat bezoekers vanaf ieder gewenst apparaat een ticket kunnen aanschaffen. Booq Ticketing kan ook gekoppeld worden aan een vaste kassa om kaartjes te verkopen, reserveringen in de zien en tickets te annuleren. Ook validatie van zowel online als offline aankopen gebeurt in hetzelfde systeem. Zo vullen de online ticketshop en kassa elkaar perfect aan.

6. BeerAqua

Floris van der Est, nog maar zestien jaar oud, lanceerde water met een biersmaak: BeerAqua. Hij bedacht de combinatie toen hij met zijn vader op het strand zat. Zijn vader dronk een biertje en Floris zat aan het water en dacht ‘dat is een goede combinatie’.  Na een brainstormsessie aan de keukentafel, ontstond het idee om met een aromabedrijf te gaan praten over de verdere ontwikkeling. ‘Die hebben een aroma bedacht met echte hop en echte malt en dat werd gemengd met water. Na diverse proefsessies werd de ideale smaak ontwikkeld. ‘Een rondje langs supermarkten leverde een plaatsje op bij Dirk van de Broek, maar nu gaat de horeca veroverd worden. Via Sligro werd het contact met JetDrinks gelegd die het vervolgens op de markt brengt. Het drankje is te proeven op de stand van JetDrinks (12.613)

7. Flyingtable

Flyingtable is een slim frame met deelbaar tafelblad dat om palen, zuilen én bomen kan worden geklemd. Sterk, fraai en demontabel dus makkelijk op te slaan. Het design van het frame is zo gemaakt dat het in een handomdraai kan worden bevestigd om een object. Doordat de tafel op elke hoogte van de paal kan worden gehangen, is het product te gebruiken als statafel én eettafel en kan men er tevens op zitten.Aan het uiteinde van elke arm op het frame zitten rubbers die zich tegen het object aan klemmen. Hierdoor blijft deze onbeschadigd en zorgt dit er tevens voor dat de tafel met gemak er weer vanaf kan worden gehaald. Omdat de armen van het frame in een hoek tegen het object aan staan zal de tafel zich steviger in het object drukken naarmate er meer gewicht op komt te staan. Zo kan de tafel, als deze om een stevige paal hangt, tot zeker 250kg dragen.

8. Duurzame rietjes

Wegwerpplastic zoals borden, bestek en rietjes worden vanaf 2021 verboden voor de Nederlandse markt. Hier wordt slim op ingesprongen door duurzame leveranciers, zo blijkt op de Horecava. We zagen er eetbare rietjes, rietjes van bamboe en rietjes van karton, maar ook snackdisposables van suikerriet. Bij Sorbos maken ze rietjes van suiker, water, maiszetmeel en gelatine, het is een 100% afbreekbaar en milieuvriendelijk drinkrietje. Het is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Barcelona. Het rietje lost niet op in het drankje en blijft tot 40 minuten in zijn oorspronkelijke vorm.

De snackdisposables van suikerriet van Natureko zijn 100% composteerbaar en passen in elke bakwand-dispenser.

‘Made in Bali, with love’, zo staat op de verpakking van de bamboo rietjes van Naturalbamboolady.com. De rietjes gaan vijf tot zes maanden mee en kunnen gewoon in de vaatwasser. De rietjes zijn verkrijgbaar in verschillende diktes: voor frisdrank en smoothies. De rietjes worden geleverd met een speciaal borsteltje waarmee je ze goed schoon kan maken.

8. Een druppel zeep

NOHBO drops van Bunzl: shampoo, conditioner, douchegel etc., per portie verpakt in een ecologisch verantwoorde, wateroplosbare folie, in druppelvorm. ‘Drop’ natmaken en wassen maar. Geen plastic flesjes meer

9. Kukki Cocktails

Kukki Cocktails zijn spannend ogende cocktails met ijsblokjes en vers fruit, ín de fles. 18 maanden houdbaar, zonder chemische toevoegingen. Maakt nieuwsgierig. Pak een fles bevroren kukki en laat deze 3 minuten in heet water ontdooien. Alternatief: laat 40 minuten op kamertemperatuur ontdooien.  Na het ontdooien schud je de fles goed, zodat de ingrediënten goed gemixt worden en dat de ijsblokjes breken. Na het schudden open je de fles, doe je het rietje erin (meegeleverd) en kan de cocktail worden geserveerd. Vruchtensap van hoge kwaliteit bepaald de smaak van de Kukki cocktails. De alcoholische dranken worden door Kukki Cocktails zelf gemaakt.

10. Opvouwbaar en duurzaam bakje

Een bakje speciaal voor donuts, bitterballen, of burgers. NIQ Supplies bedenkt, ontwerpt en levert innovatieve food disposables en verpakkingen binnen Europa. Eigenaar Nick Polder raakte in Nieuw-Zeeland geinspireerd door wat hij daar zag op het gebied van disposables. Terug in Nederland lanceerde hij zijn eigen lijn. ‘Doordat onze producten vouwbaar zijn kunnen kosten worden bespaard en wordt duurzaamheid vergroot.’ Hij lanceerde onder meer een speciaal bakje voor de donut of burger, waardoor je ze kan eten zonder vieze handen te krijgen.

 

Reageer op dit artikel