blog

Lijst der Giganten

Horeca

OOIT geweten dat het bezoeken van cafés zo’n serieuze aangelegenheid kon zijn. Totdat ik enkele maanden geleden voor het eerst een bijeenkomst van de Café Top-100 jury mocht bijwonen. Een club van door de wol geverfde cafékenners, de meesten met een rijk verleden als caféondernemer, schoof aan de vergadertafel. Tot in de kleinste details bespraken zij hun bevindingen met elkaar.

Lijst der Giganten

Lang niet altijd stemden de oordelen direct overeen. Maar op basis van argumenten, opeengestapeld tijdens meerdere (vaak anonieme) jurybezoeken, werden de verschillende leden het uiteindelijk toch telkens eens. Op alles was gelet, alles was vastgelegd in
lijvige juryrapporten. Van interieur tot productbehandeling en van hygiëne tot, uiteraard, gastheerschap. Zeer kritisch werden al deze aspecten bekeken en gewogen. Op basis van alle bevindingen van de jury is een vierkoppige kernjury nogmaals een hele dag bij elkaar gaan zitten. Weer werd tot in de kleinste details gewikt en gewogen. Ik mocht ook hierbij aanwezig zijn en ik hoorde
veelvuldig de termen ‘vakmanschap’, ‘prachtig bedrijf’, maar ook ‘steekjes laten vallen’ en ‘niet meer wat het geweest is’. Na heel lang vergaderen, juryrapporten nogmaals nalezen en in een enkel geval ook nóg een keer een bezoek aan een bediscussieerd bedrijf,
kwam er witte rook. Het moeilijkste was misschien nog wel de keuze tussen de nummer 100 en de nummer 101. Met andere woorden: wie haalt de Top 100 net wel en wie nét niet? Want het feit alleen al dát je als café in deze Lijst der Giganten bent opgenomen, is een feestje waard. Ik feliciteer dan ook de complete Top 100 met dit prachtige resultaat. Én met hun fantastische bedrijf

Martine Zuil

Reageer op dit artikel