blog

Over lege banden en volle asbakken

Horeca

Ik sta met mijn racefiets op het verlaten kerkplein van Beugen. Achter mij rijst de kerktoren op tegen de blauwe winterlucht, voor me ligt een achterwiel met een lekke band.

Over lege banden en volle asbakken

Twee tienermeisjes passeren op hun fi ets, een wielrenner steekt zijn duim op en raast voorbij. Verder niemand. In Beugen staat de tijd al zeshonderd jaar stil, maar ik moet snel naar Nijmegen, dertig kilometer noordwaarts. Ik voel me als Hennie Kuiper langs de kant van de weg in Parijs-Roubaix.

Ik bel een taxi. Even later rijdt een yellow cab het kerkplein op. Teun heeft een piercing in zijn rechterwenkbrauw en is zuinig op zijn auto. Zorgvuldig slaat hij een doek om de kettingbladen van mijn fiets. ‘NaarNijmegen?’ herhaalt hij mijn verzoek, en kijkt me afkeurend aan. ‘Nijmegen is niks an.’Laatst is hij er met ‘een paar maten’ geweest, met de taxi. Teun mocht nergens roken. In zijn eigen dorp mag je in elke kroeg een peuk opsteken.

Het rookverbod is volgens KHN-voorman Lodewijk van der Grinten het slechtst gemanagede dossier ooit. Zou zomaar kunnen. En voorlopig blijft dat ook zo. Want over één ding zijn Van der Grinten en minister Schippers het roerend met elkaar eens: beiden willen het niet meer over het rookverbod hebben. Nooit meer. Er valt, vinden ze, niks te winnen. Richting hun achterban, dan. Inhoudelijk is de wet gemakkelijk te verbeteren. Door hogere boetes, meer controles, het strafbaar stellen van roken, het opheffen van de uitzondering voor cafés-zonderpersoneel en het fi nancieel compenseren en saneren van kleine cafés die onevenredig zwaar door het rookverbod worden getroffen. Probleem opgelost. In plaats daarvan hopen Van der Grinten en Schippers dat het probleem in rook opgaat. Dat het vanzelf verdwijnt, samen met de laatste roker.

Maar types als Teun zijn taai. ‘Het is maar hoe hijgerig je in het resultaat wilt zitten’, aldus Van der Grinten over zijn tegenzin om er iets aan te doen. Hijgerig kun je hem onmogelijk noemen. Het rookverbod is een stinkende overvolle asbak in een yellow cab. Iemand zal de troep moeten opruimen. Maar in Woerden en Den Haag is het net zo stil als onder de kerktoren van Beugen.

Radboud Bergevoet

Reageer op dit artikel