blog

Nieuw realisme zal niet lang duren

Horeca

We schrokken ons de pleuris in 2009. De economie stortte in een diepe recessie die volgens kenners ‘de ergste was sinds de Grote Depressie van de jaren dertig’. Schrikbeelden van massawerkloosheid, hologige kinderen en dust bowls. The Grapes of Wrath. Onze eigen Top 100-ondernemers beoordeelden het economische klimaat met een 5.2 het laagste cijfer ooit.

Nieuw realisme zal niet lang duren

Drie jaar later bevindt de economie zich opnieuw in een recessie, en de vooruitzichten zijn minder positief dan in 2009. Toen was bekend dat de recessie diep was, maar van korte duur zou zijn. Nu zitten we gevangen in een Europese begrotingscrisis met onbekende afloop. Drie jaar geleden lag de werkloosheid rond de 350.000. Nu gaan we richting 500.000. En toch beoordelen de Top 100-ondernemers het economisch klimaat dit jaar met een 6,7, dat is liefst anderhalve punt hoger dan drie jaar geleden.

Blijkbaar hebben de captains of industry zich neergelegd bij de situatie. Zoals topman Dries van der Vossen van hotelketen  Bilderberg zegt: ‘De crisis is geen event meer, maar realiteit.’ De ondernemers zijn bevangen door een Nieuw Realisme, een geloofsovertuiging waarvan de belangrijkste boodschap is dat je harder moet werken voor minder. Voortaan is het leven een zesje.

Ik geloof niet dat dit Nieuwe Realisme een lang leven beschoren is. Het zal net zo gaan als met de NieuweEconomie, de ideologie die eind jaren ‘90 van de vorige eeuw beschreef dat we nooit meer crisis zouden kennen. Het ging goed en het zou altijd zo blijven. Het was de waan van de dag. Ook het Nieuwe Realisme zal een waanbeeld blijken. Er zijn genoeg aanwijzingen dat we niet op een ‘eeuwige economische laagvlakte’ zijn aanbeland. Wereldwijd is de economische activiteit groter dan ooit in de geschiedenis van de mensheid en duurzame technologie is een aanjager van alle economieën. Internet democratiseert de wereld. Zie de Arabische Lente. Het gaat goed, dromen mag.

Reageer op dit artikel