blog

Wat als VCHO groeit?

Horeca

Vijf Chinese bestuurders stapten eerder dit jaar op bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om een eigen belangenvereniging te starten. Recent liep ook nog de Chinese sectormanager van KHN over naar de nieuwe club, de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Het is duidelijk, VCHO wil een vliegende start.

Wat als VCHO groeit?

De nieuwe belangenvereniging timmert flink aan de weg. Met informatiebijeenkomsten door het land in juni werden potentiële leden gekieteld. Nu wil VCHO ze binnen hengelen, onder meer door ze te wijzen op de mogelijkheid om voor 1 oktober op te zeggen bij KHN en aan te melden bij VCHO. Bestuurslid Frank Chan denkt volgend jaar al 1.300 leden te hebben, het aantal dat KHN er nu heeft.

VCHO heeft sterke wapens in de strijd. Ze kent de problematiek van Chinese horecaondernemers door en door. Het uit China halen van goede koks is een van de speerpunten. Verder verloopt de communicatie een stuk eenvoudiger. Er is geen taalbarrière meer en het ons-kent-ons-gehalte is groot. Daarnaast speelt het grote netwerk een belangrijke rol. Voornamelijk de bestuursleden Kaji But en Alex Chang kunnen bogen op een aanzienlijk netwerk. Niet geheel onbelangrijk bij de strijd om leden te werven. Daarnaast zijn de eerste kortingdeals met leveranciers gesloten, een methode om snel Chinese koopjesjagers binnen te halen bij VCHO.

De uitdaging voor VCHO zit ‘m vooral in de tweede fase. Beginnerenthousiasme werkt aanstekelijk, maar vaak tijdelijk. En groeien in ledental schept verwachtingen en verplichtingen. Kan VCHO als organisatie ‘aan de achterkant‘ meegroeien met het ledenaantal en kan het de leden voldoende aandacht geven? En kan VCHO poot aan de grond krijgen in Den Haag, waar KHN een sterk lobbyapparaat heeft op basis van jarenlange ervaring? En kunnen de bestuursleden opschakelen, terwijl ze allemaal een of meerdere horecabedrijven runnen? Wat kun je met ‘slechts’ 365 euro contributie per jaar? Het zijn allemaal vragen waarmee de nieuwe Chinese vereniging mee te maken krijgt. Vragen die nu misschien nog niet aan de orde zijn, maar zeker op termijn relevant zijn om te beantwoorden.

Reageer op dit artikel