blog

Overval

Horeca

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: overvallen worden, of beroofd. Het gebeurde recent twee bekende horecaondernemingen: Hilton Amsterdam en Savelberg in Voorburg.

Overval

Maar het gebeurt bijna wekelijks ook kleinere ondernemers. Bij eetcafé Barend Beer in Barendrecht kunnen ze erover meepraten; begin dit jaar was een brute overval daar uitvoerig te zien bij Opsporing Verzocht. De gevolgen van een overval zijn doorgaans verstrekkend. Niet alleen materieel, maar vooral ook mentaal. Betrokken medewerkers die niet meer naar hun werk durven en soms jarenlang compleet getraumatiseerd door het leven gaan. Ondernemers die van hun zaak direct een vesting maken, of hem uit pure angst maar sluiten en nooit meer opnieuw beginnen.

Mensen die het nooit is overkomen, waaronder gelukkig ook ikzelf, zullen nooit kunnen begrijpen wat een roofoverval voor schade aanricht. Voorkomen kun je het natuurlijk nooit. Maar je kunt het wel een stuk minder aantrekkelijk maken voor overvallers om juist bij jou binnen te vallen. Camera’s helpen natuurlijk en zijn bijna per definitie een goede investering. Maar het kan ook in simpelere zaken zitten. Nooit te veel geld in de kassa. Nooit de achterdeur open laten staan. Het klinkt zo simpel. Maar hoe vaak verdrinkt er niet een kalf vlak voordat de spreekwoordelijke put wordt dichtgegooid. Ik hoor het de presentator van Opsporing Verzocht nog zeggen: inmiddels zijn bij Barend Beer maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Daar zullen ze zich wel voor de kop slaan dat ze die maatregelen nooit eerder hebben genomen. U bent misschien nog wel op tijd…