blog

Blog: Horecapersoneel ’18 jaar en vier jaar ervaring

Horeca

Heel veel werknemers in de horeca zijn student. Naast hun studie werken ze in de horeca. Een bijbaan is het, meer niet. Maar volgens George Hahn ben je nog lang niet capabel genoeg voor de horeca als je met een dienblad of twee borden kunt lopen.

Blog: Horecapersoneel ’18 jaar en vier jaar ervaring

Modern horecapersoneel… Over het algemeen bestaat deze groep uit jongeren, met als status student. Begrijpelijk vanuit de studenten, want welke andere branche is er zo flexibel als het gaat om werktijden. Een studie volgen en in je vrije uren werken in de horeca. Perfecte combinatie. Leuk uurloon, fooi en plezierige, mooie mensen voorzien van hun natje en droogje. Do you need more?

Ja, er is meer nodig, deze ontwikkeling baart mij zorgen. Ik weet heus wel dat het geen trend van gisteren is. De afgelopen jaren werd het een normaal en geaccepteerd beeld in de horeca. Als je een dienblad of twee borden kunt vast houden, ben je capabel genoeg voor de horeca. Fout! Voor het werken in de horeca moet je over kwaliteiten beschikken die verder gaan dan het transporteren van producten. Gasten vinden het fijn als er een gedegen antwoord komt op een vraag die zij stellen over het menu of over het gerecht dat zij willen nuttigen.

Ervaring & kwaliteit

Waar ik dan wel vrolijk van word? Ervaring en kwaliteit. Ervaren en een kwalitatief goede werknemer word je door het doen. En dat ‘doen’ moet goed begeleid worden. Door ervaren krachten, leermeesters of vakprofessionals – en daar wringt de schoen in de horeca. Omdat deze groep werknemers duur is, is het meest gehoorde argument. Eens, volmondig mee eens. Alleen, als je verder kijkt dan die stelling, kom je er vanzelf achter dat een duurdere werknemer zijn geld waard is. Spits, drukke uren, het diner en de lunch lopen beter. Balans in het team werkt het beste. De oude garde moet scherp blijven, de jonkies worden scherp gehouden, met als resultaat een meer tevreden gast. En een tevreden gast komt terug.

Misschien overdrijf ik iets, hoewel ik soms het idee heb dat het heel dicht tegen de werkelijkheid aan ligt… Mee eens?

Reageer op dit artikel