blog

Het verhaal van Freddy’s

Horeca

Tegenwoordig moet je als kroeg aan storytelling doen. Gasten weten niks meer van elkaar, dus doe je er als cafébaas goed aan om zelf een collectieve ervaring te bedenken. Zodat we wat te lullen hebben. Uitbaters verzinnen daarvoor de gekste dingen.

Het verhaal van Freddy’s

Bij de Morgenstond in Griendtsveen organiseren ze sinds jaar en dag het WK Bokkenollen. Briljant. Deelnemers rennen met een dienblad bokbier zo snel mogelijk over een hindernisbaan van een kilometer. 
Gesprekstof voor een jaar. Bij De Klep in Venlo kunnen ze er ook wat van. Daar hebben ze het hoefijzer van het paard van Napoleon in de muur gemetseld en een schatkist onder de vloer begraven. Als dat geen verhaal is.

Maar nergens kunnen ze zo goed ouwehoeren als in Amsterdam. Ga maar eens naar Freddy’s, de bar van De l’Europe, het chique hotel dat eigendom is van bierbrouwer Heineken. Daar wordt het verhaal Freddy Heineken op onnavolgbare wijze doorverteld. Je vindt er bierviltjes met een goddelijke foto van een jonge Freddy Heineken. Freddy kijkt als een filmster in de lens, het glimmende haar strak achterover. Hij  ziet eruit als Humphrey Bogart, inclusief sigaret. De barman zal je vertellen dat de bierviltjes nergens anders te krijgen zijn en speciaal voor Freddy’s zijn gedrukt (elke gast drukt er een paar achterover).

Aan de donkere wand van de meest luxueuze rookruimte die je je voor kunt stellen, hangt een levensgroot schilderij van Freddy achter zijn bureau. Ook weer met sigaret. Freddy vond dat bij een pilsje een peuk hoorde. Een beetje stout zijn de Heinekens altijd geweest. Aan de muur ook zwart-witfoto’s van Freddy met Prins Bernhard. Nog zo’n stouterd.

In de bar van De l’Europe is Freddy springlevend. De barkeeper zal je influisteren waar Freddy zat, wat hij dronk, hoe hij was in de omgang. De barman zal je ook toevertrouwen dat die sexy foto van hem op het bierviltje flink is gephotoshopt. ‘In het echt was hij lang niet zo knap.’
In Amsterdam kunnen de kasteleins niet alleen goed ouwehoeren, ze hebben er ook het mooiste gevoel voor humor.

Reageer op dit artikel